Başkan Ali Uslu: Merdiven altı üretimlere izin vermeyeceğiz

Coğrafi işarete sahip ağın leblebisine sahip çıkılmasını isteyen Ağın Belediye Başkanı Ali Uslu, Tarım Ve orman Bakanlığı'nın düzenlediği toplantıda yetkililerden destek isteyerek, merdiven altı üretimlere izin vermeyeceklerinin altını çizdi.

Başkan Ali Uslu: Merdiven altı üretimlere izin vermeyeceğiz

Ağın Belediye Başkanı Ali Uslu, Tarım ve Orman Bakanlığının “Coğrafi İşaretli Ürünlerin Farkındalığının Arttırılması” Projesi kapsamında düzenlenen toplantıya video konferans yöntemiyle katıldı.

USLU: ÇOK MUSTARİBİZ

Ağın Belediye Başkanı Uslu, “Coğrafi işaret belgeli Ağın leblebimiz kıymetli kıymetli Abdulvahap Bey’inde taktir ettiği gibi çocukluğumuzdan bugüne kadar ben kendim de babamla bir fiil leblebiyi elimizde yapıp, bununda ticaretini yapmış bir kardeşiniz olarak huzurunuzdayım. Bununla ilgili çok mustaribiz. Özellikle benim kendi şahsi düşüncem; devlet memuru olmam münasebetiyle de hep öyle gördük, bir bayrağı bir yere asmak şereftir o bayrağı orada asılı tutarak ve ona sahip çıkmak ayrıca ayrı bir onu ve şereftir. Şimdi coğrafi işaret belgeli ürünümüzün coğrafi işaret belgesini almakta bugüne kadar emeği olan Ağın Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma Müdürü Dursun Bey, dönemin ilçe tarım müdürleri, dönemin kaymakamları hepsine şükranlarımı sunuyorum emeği olan herkese” ifadelerini kullandı.

USLU: LEBLEBİ ÜRETİM VE PAKETLEME TESİSİNİ AĞIN BELEDİYESİ OLARAK KURMAYA HAZIRIZ

Toplantıda coğrafi işaret alan Ağın leblebisinin üretiminin ve paketlenmesi için Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Hadi Tunç’un destekleri alınan 350 bin lira hibe ile tesis kuracaklarını kaydeden Uslu, “Denetim ve ürünümüzü sahada pazar alanında gerçek anlamda Abdulvahap Bey’in söylediği gibi hak ettiği yerde ürünümüz istediğimiz standartlarda ve kalitede değil. Öncelikle sayın bakanımıza ve Hadi Bakanıma buradan şükranlarımı sunuyorum. Onun himayesiyle İlçe Tarım Müdürlüğü’nden almış olduğu 350 TL’lik bir leblebi üretim ve paketleme tesisini Ağın Belediyesi olarak kurmaya hazırız. Şu aşamada da makinalarımızın siparişini verdik. Bir iki aya kadar da montajları yapılacak diye ümit ediyoruz” şeklinde konuştu.

USLU: SAHADA BİZ BU İŞİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Başkan Uslu, “Belediyemiz bütçesinden yaklaşık 350 bin lira bir katkıda bulunarak bunun paketlenmesi en önemli konuydu. Çünkü bugüne kadar gittiğimiz bürokratlara bile bir hediye götürürken, bir misafirimize hediye verirken leblebimizi maalesef poşetin içinde taktim ediyoruz. Tabi daha önceki bizim sahada görmüş olduğumuz eksiklikleri şu anda belediye başkanı olarak halkı temsilen seçilmiş bir belediye başkanı olarak bu konuda çok üstünde duruyoruz. İsim vermekten de kaçınmayacağım; Elazığ Ceza Tevkif Evleri, ben çünkü polistim, ceza tevkif evleri bütün iş yurtları kurumunda leblebisi vardı, Ağın leblebisi diye satılıyordu. Yani normal coğrafi işaret belgeli ürünün Ağın’da üretilmesi lazım. Ağın’ın kumuyla, bademli kumuyla üretilmesi lazım. Ama ne yazık ki bizim girişimlerimiz sonucunda bu sefer ismini Ağın leblebisi değil de Elban yaptılar yine sundular. Bunu şurada taahhütlünü de almak isterim; ben kendim belediye olarak üretime geçtikten sonra Allah nasip kısmet ederse sahada biz bu işin takipçisi olacağız” dedi.

USLU: HERKESİN ÜRÜNE SAHİP ÇIKMASI LAZIM

Ağın leblebisi adı altında birçok ürünün pazarda yer aldığını belirten Başkan Uslu, “En son yaşadığımız konu; Keban Tarım Kredi Kooperatifi Müdürlüğü 70 ton leblebiyi, nohudu Ağın’dan topladı, Elazığ’da bir firmaya Ağın Leblebisi diye Tarım Kooperatifleri Birlikleri’nin marketlerinde satıyor. Yani şimdi bunu bizim kendi paydaşlarımız, tohumumuzu biz Tarım Kredi’den alıyoruz. Gidip ‘Ahmet’ten, Mehmet’ten farklı bir kişiden’ almıyoruz. Toplam 8 bin 500 dönüm arazimiz mevcut. Biz bunları tarıma açtık. Arpamızı, buğdayımızı ektik bu sene ve nohut ekimi yapılacak yerlerimizin sürümleri yapıldı. Tekrardan baharda nohudumuzu da ekeceğiz. Kendi ürünümüzü kendimiz ekeceğiz. Nohutumuzu elde edip leblebiyi vatandaşa ulaştıracağız. Onunla ilgili bakanlığımızın yetkililerinden, Elazığ, Ağın Tarım Müdürlüklerinden bizim gösterdiğimiz hassasiyeti göstererek çünkü bu işe en çok benim canım yanıyor. Ben öz Ağın’lıyım. Ağın’lı olduğum için ve herkesin ürüne de sahip çıkması lazım. Malatya’ya da saygı duyuyoruz. Onlarda kayısısına sahip çıkacak. Herkes; aslında bu toplum bilinci olarak kendi üreticilerimizin de birilerini tetiklemesiyle oluyor” diye konuştu.

USLU: TAKLİT LEBLEBİLERİN OLMASI BİZİ RAHATSIZ EDİYOR

Başkan Uslu, “Aslında kumuyla ve değişik yollarla yapıp bunun ‘Ağın leblebisi diye satıldığı’ zaman hem ürünümüzün kalitesi açısından hem de ürünümüzün gerçek anlamda değerli bulunmaması bizi ciddi anlamda rahatsız ediyor” ifadelerine yer verdi.

Haber Detay Görseli