Başkan Fuad Ülger, Bıçak'ın Sorularını Yanıtladı

Tohumcu Ana A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı ve Mucize Otlar CEO'su Fuad Ülger, Şebnem Bıçak'ın sorularını yanıtladı.

Başkan Fuad Ülger, Bıçak'ın Sorularını Yanıtladı

Kişisel Gelişim Uzmanı ve Hızlı Okuma Eğitmeni Şebnem Bıçak'ın bu haftaki konuğu Tohumcu Ana A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı ve Mucize Otlar CEO’su Fuad Ülger oldu.

Bıçak'ın sorularını yanıtlayan Ülger, başarının sırları, kitap okumanın faydaları, iş hayatının zorlukları, kişisel gelişimin hayata etkisi ve daha birçok konuda aydınlatıcı bilgilerde bulundu.

Bıçak ile gerçekleştirilen bu faydalı röportajı siz değerli okurlarımızın istifadesine sunuyoruz;

Öğrencilere liderlik amaçlı yaptığımız röportajımıza Tohumcu Ana A.Ş YK Başkanı ve Mucize Otlar CEO’su Sayın Fuad Ülger ile devam ediyoruz.

Fuad Bey İş dünyasında aktif rol alan biri olarak salgın sürecini sınavlarla ve krizlerle savaşarak atlatmaya çalışan, şuan öğrenci olan ya da yeni mezun genç arkadaşlara söylemek istedikleriniz var mı buradan başlayalım.

Evet Şebnem Hanım öncelikle tüm hemşerilerime sevgi ve saygılarımı sunuyor, ülkemizin ve dünyanın bir an önce bu salgından en az hasarla kurtulmasını diliyorum.

Salgın süreci elbette tüm iş kolları için bir kriz ortamı oluşturdu ve maalesef birçok kuruluş ağır yaralar aldı veya battı. Bu da hem işveren için hem de orada çalışan personel için çok zor durumlar meydana getirdi. Üretim durma noktasına geldi ve bu da işsizliği en üst seviyeye çıkardı. Ancak bazı sektörler ve kuruluşlar da bunu fırsata çevirdi. Aslında her kriz ortamı işi gerçekten bilen ve uygulayanlar için bir fırsattır. Gençlerimize özellikle söylemek istediğim korkmasınlar. Batsınlar. Batmaktan korkarsan batarsın, başarılı olacağına inanırsan başarı elde edersin. Para her şekilde kazanılır. Bundan emin olabilirler. Yeter ki doğru yerde doğru zamanda doğru hamleleri yapmak. Yaptıkları ne olursa olsun samimiyet ve kalite kokarsa başarılı olmamaları için hiçbir sebep yol. Girişimci olsunlar. Para kaybetseler bile çok şey kazanırlar diyorum.

Peki sırayla yeni sorularımız gelsin o zaman. İzlinizle başlayalım.

Tabi ki Şebnem hocam buyurun lütfen.

Başarının tanımını yapar mısınız?

Başarı, inanarak ve korkmadan ve de kimseye kulak asmadan yürünen yoldur. Başarı bir sonuç değil bir serüvendir.

Kitap okuyan öğrenci ile okumayan öğrenci arasında ki başarı farkını iş dünyası açısından değerlendirebilir misiniz?

Kitap okumanın önemini eminim benim yapmama gerek bile yok. Kendini ifade etmek noktasında, insanlarla diyaloğa geçme noktasında ve en önemlisi kendine doğru bir yol çizme anlamındaki en önemli unsurlardan biri okumaktır. Kendini anlatabildiğin kadarsın. Anlatabilmek de okumaktan geçer.

Sihirli bir değneğiniz olsa insanların hangi davranışlarını değiştirirsiniz?

Dedikodu, kibir ve egoyu ortadan kaldırırdım.

İyi bir lider ile ekibi arasındaki ilişki nasıl olmalıdır?

İyi bir lider aynı zamanda ekibin en çok çalışanıdır. Emirler yağdırarak da işlerini bir yere kadar sürdürebilirsin ancak o zaman lider değil yönetici olursun. Liderin ekibinde samimiyet, yöneticinin ekibinde sadece çalışmak vardır. Samimiyet olmadan da çalışmanın bir önemi kalmaz.

İş hayatında en zorlandığınız an, size güç veren düşünce ne oldu?

En zorlandığım anlar yaptığım işlerde iflas ettiğim zamanlar oldu. Hem zihin olarak hem maddi olarak beni yıprattığı zamanlar oldu. Ancak inandığım doğruları yapmak her zaman huzur ve mutluluğu getirdi. Başta da söyledim başarı bir sonuç değil bir serüvendir. Bugün başladım yarın zengin olamam. Yastığa kafamı koyduğumda inandığım yoldaysam ve bu yolda kimseyi kırmadıysam o zaman rahat ederim. Bana güç veren de her zaman her şartta bana destek olan eşim olmuştur. Yaptığın işte eğer iflas edersen toplumda beceriksiz damgasını yersin. Ama yanında benimki gibi destekçi bir eş varsa bunların bir itibarı kalmıyor ve güçlenerek yoluna devam ediyorsun.

İş hayatında iyi olduğunu zannettiğiniz ama sonradan size zarar veren davranış kalıbınız ne idi?

İş hayatımın başlarında pek fazla prensip sahibi değildim. Hatta işi yapabilmek adına maddi anlamda zarar ettiğim zamanlar bile oldu. Sonradan fark ettim ki net prensiplerin ve stratejilerin olması gerekiyor. Hangi şartta olursa olsun bunları değiştirmemek başarı denen serüvenin bir parçası haline geliyor.

Öğrenciler yapıcı eleştiriye açık olup kendini geliştirecek önerilere açık olmaları için nasıl bir karaktere sahip olmalıdır?

En aptaldan bile bir şeyler öğrenebilirsin. O eleştirileri yüzüne söyleyemeyenler arkandan zaten atıp tutuyor. Dolayısıyla yüzüme söylemeleri evet ilk anda biraz zoruma gidebilir ancak oradan nasıl bir ders çıkarabilirim hesabına girdiğimde olumlu olumsuz eleştirilerin hepsi güzel görünmeye başlar. Her cümleden her eleştiriden sonra kendilerindeki gelişimin farkına varacaklardır. Dinlesinler, eleştirilsinler ve cevabı kendi içlerinde kendilerine versinler.

Hırs ve azim arasında nasıl bir fark var?

Hırs insanın gözünü kör eder, azim insanın gözünü açar. Hırs şeytanidir, azim rahmanidir.

Başka bir meslek seçmiş olsaydınız hangi mesleği seçmek isterdiniz?

Öğretmen olmak isterdim.

En çok kızdığınız davranışlar nelerdir?

Dedikodu, gizli ajanda ve malayani konuşma.

En çok hoşunuza giden davranışlar nelerdir?

Edepli ve kibar konuşmalar, sonuç odaklı yapılan hareketler.

Kişisel gelişim eğitimleri aldınız mı?

Hayır, almadım ama bununla alakalı birçok kitap ve dergi okudum. Hala daha videolar izler kendimdeki bazı eksikleri tamamlamak için gayret ederim.

Sizi en başarılı kılan kişilik özelliğinizi geliştirmenize kim imkân sağladı?

Babam.

Biliyorsunuz kitapla ilgili çalışmalarımız var. Sizi en çok etkileyen ve faydalı olan kitap hangisidir?

Kuran-ı Kerim.

Çocuklar ve gençler için meslek eğitim ve yaşam için önerileriniz var mı?

Sevdikleri iş neyse onu yapsınlar. Sevmeden başarıyı yakalamak zor... Ben esasen Jeoloji Mühendisiyim ama tarım alanında kendimi geliştirip o iş kolunda faaliyet gösteriyorum.

Ailelere evlatlarını doğru yönlendirmeleri için önerileriniz var mı?

Bu konuda uzmanların değerlendirmeleri daha doğru olacaktır ama şunu söyleyebilirim; yalan söylememeyi, dürüst olmayı, özgüvenli olmayı, oturup kalkmayı ve toplumda bir seçkin birey olmalarını öğretmeleri yeterli olacaktır. Öğretim bu özelliklerden sonra kaçınılmaz olacaktır.

Kuşaklar arası çatışmaları önlemek için gençlerle nasıl iletişim kurmalıyız?

Bu biraz zor aslında. Çünkü teknoloji çağında belli bir yaşın üzerindeki insanların teknolojiyi yüzde yüz yakalamaları çok zor. Gençler de teknolojiyle yatıp teknolojiyle kalktıkları için bir kopukluk oluyor. Gençlerden ricam olumlu yöndeki gelenek göreneklerimizi kaybetmemeleri…

İdealist bir genç nasıl düşünür ve davranır?

İdeali için her yol mubah değildir. İdeallerine giderlerken kendilerine birkaç rehber edinmeliler. O idollerinin bu noktaya ulaşmak için gösterdikleri sabrı ve metaneti görmeliler. Her sözü dinler ama faydalı olanı alır ve uygulamaya koyar.

Doğru kararlar veremediğinizde ve bunu fark ettiğinizde nasıl davranırsınız?

Aslında yanlış kararlar vermek kötü bir şey değil. Bir musibet bin nasihatten iyidir derler. İyi kararlar verenler onlarca kez kötü karar veren kişilerdir. Herkes kararlarının hep doğru olmasını ister ama bu mümkün değil. Belki henüz ben de bu olgunluğa erişmiş değilim ama çok çabuk atlatır ve o kararın doğurduğu sonucu kabullenip bedelini öderim. Az veya çok. Kabullenirim.

İnsan ne için yaşar?

Şerefi ve onuru için. Eğilip bükülmeden sonuçlarına katlanmayı göze alarak. Doğruları söyleyip hiçbir şey için eğilmeden şerefi ve onuru için Yaşar.

Çocuklarınıza öğrettiğiniz 3  kavram nedir?

Nezaket, özgüven, iyilik yapmak…

Kendinizde geliştirmeye devam ettiğiniz kavramlar nelerdir?

Fevri çıkışlarım oluyor bazen bunları elimden geldiğince törpülemeye çalışıyorum. Çabuk sinirlenip yanlış adımlar atabiliyorum. Bunları azaltmaya gayret ediyorum.

Yeni dünya düzeninde gençler nasıl dijital dünyanın öğrettiği kirli duygularından kurtulabilir?

Geleneklerine bağlı kalarak. Olumlu olanlara elbette. Bir de herşeyin para olmadığını, instagramdaki hayatların gerçek olmadığını, tüm hayatın like almaktan ibaret olmadığını, hala dünyada iyi insanların var olduğunu bilmeliler. Her şey menfaat değil. Her şey günlük siyaset değil. Aile kavramını göz ardı etmeden yaşanan sade bir hayat her şeye bedeldir.

Beden dili ve kişisel gelişim hakkında ne düşünüyorsunuz?

Gücüne çok inanıyorum. Beden dili aslında karşıdaki insanın söylediklerinden daha önemli. Kişisel gelişim de ölene kadar devam eden bir olgu. Dolayısıyla ikisini de çok önemsiyorum ve kendimi bu konularda geliştirmek için çalışmalar yapıyorum.

Ailenize zaman ayırabiliyor musunuz?

Aileye zaman ayırmak göreceli bir kavram ama yeterince zaman ayıramıyorum. Yoğun bir iş yaşantım var. Ama hayatımda olup biten herş eyi ailemle paylaşır fikirlerini alırım. En önemli yol göstericim ailemdir.

Gün 25 saat olsaydı 1 saatinizi neye ayırırdınız?

Aileme.

Karar verirken önceliğiniz nedir?

Dünya görüşüme ters düşüyor mu düşmüyor mu? Bu hareket Fuad Ülger’e yakışan bir hareket mi değil mi? Bu kararımı 20 yıl sonra çocuklarım duyduğu zaman babalarıyla gurur mu duyacaklar utanç mı?

Tembellikle nasıl mücadele ediyorsunuz?

Kelime dağarcığımda olmayan bir kavram… Tembellik ve miskinlik en büyük düşmandır.

Bu iş imkansız dediklerinde nasıl düşünüp davranıyorsunuz?

Giriştiğim her iş için bu cümleyi duyarım. Ama asla vazgeçmem. Hayal edilebiliyorsa gerçekleştirilebilir.

Gençler nasıl bir arkadaş çevresine sahip olmalı?

Fikirlerine önem veren ve onları önemseyen bir çevreye sahip olmalılar. Kim benim fikirlerime önem vermiyorsa hayatımda yeri yoktur. Çünkü ben fikirlerine önem vermediğim birini hayatımda tutmam.

Eğitim pahalı mı? Gençler iyi bir iş için üniversite ve eğitim hayatında hangi eğitimleri destek olarak almalı?

Yabancı dil. Yabancı dilin yoksa yarım mühendissin, yarım doktorsun, yarım öğretmensin, yarım imamsın.

Hobileriniz nedir. Fobileriniz nedir?

Profesyonel bilardo sporcusuyum. 3 bant bilardoyu hobi olmaktan daha ileri çok seviyorum. Fobi olarak özellikle şu diyebileceğim bir şey yok.

En çok sizi mutlu eden şey nedir?

Sevdiğim işi yapmak.

Paramı, kariyer mi?

İkisi de değil. Önce inandığın yolda yürü. İstemediğin kadar para çok da güzel bir kariyer sahibi olursun zaten.

Anne babalar eğitimle daha iyi bir anne baba olabilirler mi?

Kesinlikle olabilirler. Çocuklarım anne konusunda çok şanslılar. Ben de bu konuda kendisinden destekler alıyorum ve aldığım telkinler sonucunda çok güzel sonuçlara ulaşıyorum.

İş hayatı size neleri öğretti paylaşmak ister misiniz?

İş hayatı bana az uyuyup çok çalışmayı , başarısızlığın imkansız olduğunu  çalışmanın paha biçilemez bir değerde olduğunu , ihmalin ve ertelemenin affedilemez olduğunu öğretti.

İş dünyasının sizi nasıl tanımalarını istersiniz?

Defalarca iflas etmiş, defalarca başarısız girişimleri olan ve fakat inandığı yoldan asla dönmeyen bir girişimci olarak tanımalarını isterim.

Zaman yönetimi için gençlere vereceğiniz nasihatler var mı?

Yazarak çalışma. Her gece ertesi gün yapacaklarını yazsınlar ve asla ertelemesinler. O iş o gün yapılacaksa yapılmalı. Geciktikten sonra bir manası en azından zamanında yapıldığı kadar manası kalmıyor. Günü saatlere bölüp düzenlemeler ve planlar yapıp ona göre yaşamalılar.

Başarılı bir gelecek için gençlere önerileriniz var mı?

Düzgün bir birey olup, inandığı değerlere önem verip, inandığı değerlerin koyduğu kurallara uyarak yaşamak başarılı bir gelecek için en büyük yatırımdır.

İletişim yeteneklerini geliştirmeleri için öğrencilere nasıl önerilerde bulunursunuz?

Kimse sizden üstün değil, kimse sizden düşük değil. Herkese eşit mesafede yaklaşıp aynı dille konuşmalılar. Bu normu yakaladıkları zaman görecekler ki hem özgüven sorunu yaşamayacaklar hem de insanlarla çok sağlıklı iletişimler kuracaklar.

Geleceğin mesleği dediğiniz bir meslek var mı?

Üretim. Üretim olursa dışa bağımlı olmayız. Üretim olursa güçleniriz. Güçlendikçe söz sahibi oluruz. İşte o zaman ülke olarak istediğimiz adil ve düzgün düzeni tüm dünyaya yayabiliriz. Ne üretelim peki? Özellikle tarımsal üretimi çok önemsememiz gerekiyor. Pandemi şartları bize gösterdi ki ileride ülkeler birbirlerine domates dahi vermeyecekler. Verseler de kimse o domatese güvenmeyecek. Topraksız ve susuz tarım üzerine çalışmalar yaparak ülkenin geleceğini muhteşem bir şekilde gençler şekillendireceklerdir.

Zaman ayırdığınız için sorularımıza verdiğiniz cevaplardan dolayı teşekkür ediyorum. Mesleğimi severek yapan biri olarak bizlere önder olduğunuz için özellikle teşekkür ediyorum hocam.

Salgın şartlarının değiştiği sağlıklı günlere hep birlikte Ülkece kavuşmamız dileğiyle.