Hemşehrimiz Görür Açıkladı! Elazığ'da Ne Kadar Süre Daha Deprem Beklenmiyor?

Deprem Uzmanı ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Elazığ depremleriyle ve fay hattıyla ilgili Elazığ Kanal Fırat Televizyonu'na önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Görür, 'Ben Elazığ'ın uzun yıllar belki 100 seneyi aşkın bir süre içerisinde yıkıcı, kendine atfedilecek bir depreme uğrayacağını doğrusu düşünmüyorum' dedi.

Hemşehrimiz Görür Açıkladı! Elazığ'da Ne Kadar Süre Daha Deprem Beklenmiyor?

Hemşehrimiz Deprem Uzmanı ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür Elazığ Kanal Fırat Televizyonu’nda canlı olarak yayınlanan Furkan Dilaver ile “Son Baskı” programında Elazığ depremiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

GÖRÜR: ELAZIĞ’DA 100 SENE İÇERİSİNDE YIKICI DEPREMİN OLMAYACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM

Deprem Uzmanı ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, “Ben Elazığ’ın uzun yıllar boyunca belki de 100 seneyi aşkın bir süre içerisinde yıkıcı, kendine atfedilecek bir depreme uğrayacağını düşünmüyorum. Elazığ’ın kendi depremi olmaz. Keşke halkın yüreğine bir su serpebilsem ama ben bilimsel veriler ile söylüyorum. Elazığ’da bir takım depremler oluyor. Elazığ’ın Ocak ayında bir deprem yaşadı. Üzerinden 10 ay geçti. Elazığ zeminin çok heterojen olduğu bir yer. Biz hep Doğu Anadolu fayı değil, Anadolu fay zonu deriz yani fay kuşağı. Onun içerisinde bu faya genellikle paralel-yarı çok küçük faylar olur. Bunların bir kısmı yeryüzünde kimisi de yer altındadır. Bunlar ana pay düzleminde derinde bağlı olurlar. Böyle büyük bir fay olduğu zaman o bölge öyle kolay kolay duraylı hale yani dengeli hale, stabil hale gelmez. Stabil hale gelmesi için epeyi zaman geçmesi lazımdır” ifadelerini kullandı.

Haber Detay Görseli

GÖRÜR: ELAZIĞ’DA ÖYLE UFAK UFAK DEPREMLER OLUR

Prof. Dr. Naci Görür, “Burada zaman zaman daha kırılmamış, yani ana şokun kıramadığı küçük küçük yerler kırılır. Ta ki burası tümüyle enerjiyi boşaltıp rahatlayıncaya kadar. Onun içinde bazen 1-2 sene bile geçebilir. Bu kadar büyük bir deprem ve kırıktan sonra tabiat kendi kendini dengeye getirebilmek için temizlik yapıyor. Kırılmamış yerleri kırıp rahatlıyor, düzeltiyor. Ta ki o koca kütle Kuzey Anadolu fayının sağında ve solunda olan kütle o bölgede yerleşip dengeli hale gelebilsin. Bu depremlerin çoğunun artçı depremler olma olasılığı çok fazladır. Dolayısıyla Elazığ’da bundan sonra ufak ufak depremler olur. Bu depremlerden çok tedirgin olmamak lazım” şeklinde konuştu.