Merakla Beklenen 'Umut-Elazığ' Konsept Projesi Tanıtıldı

Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ve Emre Arolat Mimarlık'ın yürütücülüğünde ve Elazığ Belediyesi ile Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile gerçekleştirilen Malatya Yolunda yapılacak olan Umut - Elazığ Projesi'nin tanıtımı İstanbul'da gerçekleştirildi. Projeden elde edilen gelir şehrin kentsel dönüşümünde kullanılacak.

Merakla Beklenen 'Umut-Elazığ' Konsept Projesi Tanıtıldı

Türkiye’nin kaçınılmaz gerçeği deprem, 24 Ocak 2020 akşamı, Elazığ’ı vurdu. Elazığ, merkez üssü Sivrice İlçesi olan, 6.8 büyüklüğünde depremle sarılmış, depremin ardından ise göz ardı edilen mimari ve sağlam olmayan binaların getirdiği acı bir kez daha yaşanmıştı.

Aynı acıların tekrar yaşanmaması için bir araya gelen Elazığ Valiliği, Elazığ Belediyesi, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası ile Yeditepe Üniversitesi, Emre Arolat Mimarlık, Türkiye’ye örnek olacak “Umut – Elazığ” isimli sosyal sorumluluk projesini başlattı.

Elazığ için 600 bin metrekarelik bir alanı kapsayan, doğaya ve çevreye duyarlı, kendi kendine yetebilen, sürdürülebilir ve alternatif mimari tasarım çözümlerinin yer aldığı Umut Elazığ projesinin tanıtımı İstanbul’da gerçekleştirildi.

Proje tanıtım toplantısına Elazığ Valisi Erkaya Yırık, Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, ETSO Başkanı Asilhan Arslan, Yeditepe Üniversitesi Kurucusu ve Onursal Başkanı Bedrettin Dalan ve projede yer alanlar katıldı.  

Yeditepe Üniversitesi Kurucusu ve Onursal Başkanı Bedrettin Dalan, emeği geçenlere teşekkür ederek, Harput’un mimarisini yansıtan bir projenin olduğunu söyledi.

BAŞKAN DALAN: KÜLTÜRÜ DE İÇİNE ALAN BİR MİMARİ PROJE ÇIKMIŞ

Yeditepe Üniversitesi Kurucusu ve Onursal Başkanı Bedrettin Dalan,“Bu proje ile ilgili özellikle şey şudur bu konu bana iletildiğinde bütün gücümle arkanızdayım dedim süper bir çalışma oldu. Hem Arolat adına hem de bizim mimarlık fakültesi dekanı ece kızım ve öğrencilerimiz bu projeye gönülden samimi bir inançla katıldılar dün son şeklini gördüm bazı sorularda sordum. Her şey güzel düşünülmüş. Kültürü de içine alan bir mimari proje çıkmış” diye söyledi.

Haber Detay Görseli

Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, güçlü bir şehir inşa ederek, Elazığ’ı bir çok mega proje ile geleceğe hazırladıklarını söyledi.

BAŞKAN ŞERİFOĞULLARI: HER ALANDA ŞEHRİMİZİN GELİŞİM VE GELECEĞİNE KATKI SUNMAYA DEVAM EDİYORUZ

Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, “Güçlü bir şehir inşa etme hedefiyle Elazığ’ımızı geleceğe hazırlarken alt yapıdan üst yapıya kültürden, sanata her alanda şehrimizin gelişim ve geleceğine katkı sunmaya devam ediyoruz. Yaşadığımız 24 ocak depremi pandemi sürecinin tüm olumsuzluklarına rağmen, şehrimizin ihyasına nice medeniyetlerin vücut bulduğu kadim şehrimizi Elazığ’ı yep yeni meydanlar, yeni yaşam alanları, fuar ve kongre merkezi engelsiz yaşam merkezi gibi pek çok mega projemiz gibi ve elbette kentsel dönüşüm çalışmalarımızla geleceğe hazırlıyoruz” diye kaydetti.

24 Ocak depremine değinen Başkan Şerifoğulları, Türkiye’nin en kapsamlı kentsel dönüşüm çalışmasının Elazığ’da yürütüldüğünü vurguladı.

Haber Detay Görseli

BAŞKAN ŞERİFOĞULLARI: ELAZIĞ’IMIZIN VİZYONUNA DEĞER KAZANDIRACAK

Başkan Şerifoğulları, “24 Ocak 2020 yılı yaşadığımı 6.8 şiddetindeki deprem ülkemizin ve şehrimizin bir gerçeği olan deprem felaketine karşın daha duyarlı ve bilinçli olma gerçeğini bir kez daha ortaya koymuştur. Geleceğimiz adına atılacak en büyük adım depremle yaşayabilmeyi öğrenmek, yapı stoklarımızı depreme dayanıklı hale getirmektir. Devletimizin desteği ile şehrimizin eski yapı stokunun yenilenmesi adına güçlü adımlar atıldı. Can ve mal güvenliği esasta olan planlama doğrultusunda şehrimizi yeniden yapılandırırken hedefimiz halkımızın güven içerisinde yaşayabileceği minimum riskin bulunduğu modern bir kent oluşturmaktır. Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projelerini kararlığımızla sürdürdüğümüz Elazığ’ımızın vizyonuna değer kazandıracak olan bir proje Umut Elazığ ile şehrimize çevreye duyarlı modern yaşam alanı kazandırılmış olacak” dedi.

Başkan Şerifoğulları, Umut – Elazığ projesinin Türkiye’ye örnek olacağını vurguladı.

BAŞKAN ŞERİFOĞULLARI: TÜRKİYE’DE 81 ŞEHRİMİZ İÇİN ÖRNEK TEŞKİL EDİLECEK

Başkan Şerifoğulları, “Elazığ’ın büyük bir heyecanla ve merakla beklediği umut Elazığ projesi çevreye duyarlı modern kent, kendi kendine yetebilen ekolojik yaşam alanı olarak inanıyorum ki Türkiye’de 81 şehrimiz için örnek teşkil edilecek. Projenin tamamlanmasıyla elde edilecek kaynak ise yine merkezimizde ki eski yapı stoklarımızın dönüşümünde kullanılacak” diye ifade etti.

Törende konuşan Elazığ Valisi Erkaya Yırık, Elazığ’ın, yaşanabilir kentlerde ön sıralarda yer alan bir kent olduğunu ifade ederek, “Elazığ valisi olmaktan gurur duyuyorum” dedi.

VALİ YIRIK: ELAZIĞ TÜRKİYE’DEKİ 19. SIRALAMADAKİ YAŞANILABİLİR KENTLERİNDEN BİRİSİ

Elazığ Valisi Erkaya Yırık, “Elazığ, Doğu Anadolu fay hattı üzerinde kurulmuş ve Türkiye’deki 19. sıralamadaki yaşanılabilir kentlerinden birisi. 591 bin nüfusuyla müteşebbis ruha sahip insanıyla ağzı dualı dürüst Gokkoları ile gerçekten ülkemizde nadide köşelerden birisi. Ben bugün samimiyetle ifade ediyorum. Elazığ valisi olmaktan da gurur duyuyorum. Zor zamanda vali olarak atandık. Deprem sonrasında pandemi de buna eklendi ve bu zorlukların neticesinde artık her köşesi elbette Türkiye’nin olduğu gibi memleketimizin insanların ikametgah edebileceği yaşayabileceği nefes alabileceği bir destinasyon oldu” dedi.

Haber Detay Görseli

Vali Yırık, yapılan çalışmada emeği geçenlere teşekkür etti. Konuşmaların ardından Umut Elazığ projesinde yer alan konutların sunumu gerçekleştirildi. EAA’nın Kurucu Ortağı Emre Arolat, proje konusunda çok iddialı olduklarını söyledi.

AROLAT: BİZ MİMARLAR ÖNCE KENDİMİZ BEĞENMEK İSTERİZ

EAA’nın Kurucu Ortağı Emre Arolat, “Bir mimarlık bürosu için Türkiye’de veya türkiye dışında çalışan herhangi bir mimarlık bürosu için dahi bu sürede üretilen bu projenin çok üst düzeyde bir niceliğinin olduğunu niteliği konusunda da çok iddialı olduğumuzu söyleyebilirim. Umarım beğenirsiniz denildi, bizim için aslında önemli bir konu var biz mimarlar önce kendimiz beğenmek isteriz” diye kaydetti.

Haber Detay Görseli