Osman Avcıl: TOKİ Konutları Memnun Edici Değil

Elazığ Müteahhitler Derneği (ELMÜTDER) Yönetim Kurulu Başkanı Av. Osman Avcıl, 24 Ocak 2020 tarihinde yaşanan 6.8 büyüklüğündeki depremden ders çıkarılması gerektiğini söyledi.

Osman Avcıl: TOKİ Konutları Memnun Edici Değil

Elazığ'da 2004 yılından önce yapılan binaların risk altında olduğunu ifade ede eden Avcıl, kanun ve yönetmeliklerle illerin yeniden inşa edilemeyeceğini, Müteahhitle istişare edilerek kentsel dönüşümün en iyi şekilde yapılması gerektiğini kaydetti.

TOKİ'nin Elazığ'da inşa ettiği konutların memnun edici olmadığını aktaran Avcıl, "TOKİ Konutları sağlamlık anlamında çok güzel binalar olabilir ama mimari, yaşanılabilirlik ve prim anlamında çok tercih edilmiyor. Yerel firmalarla yapılsaydı daha çok sağlıklı olunurdu”

Depremin yıldönümü münasebetiyle açıklamalarda bulunan Avcıl, şu değerlendirmelerde bulundu:

BİNALAR RİSK ALTINDA

1999 yılından önce yapılan binaların risk altında olduğunu söylüyorduk. Ama gelişen teknoloji sayesinde 2004 öncesi binalar risk altında olduğunu bir kez daha belirttik. Nitekim 14 Ocakta bir deprem yaşadık Şu anda bile neredeyse ayda bir deprem yaşıyoruz. 2004 yılından sonra sağlam binalar yapıldı. Elazığ’da halen risk altında binalar var. Bunlar az hasarlı bina olarak yazıldı ama beton kalitelerine bakıldığında bunlarda aslında yıkılması gereken binalar. Mesela yığma binalar var hiç hasar almamış ama bunlarda risk altında.2004-2005 öncesi yapılan binalar risk altında diyebiliriz

MÜTEAHHİTLERLE İSTİŞARE YAPILIRSA KENTSEL DÖNÜŞÜM İYİLEŞİR

Elazığ ve İzmir’de yaşanan deprem sonrası istişare yapılmadan adım atılırsa sadece masa başında yapılan kanunlarla ve yönetmeliklerle iller yeniden inşa edilemez. Kentsel dönüşüm sürecine girilemez. Müteahhitle istişare ile kentsel dönüşüm en iyi şekilde yapılır

TOKİ KONUTLARI MEMNUN EDİCİ DEĞİL

TOKİ çok hızlı aksiyon olan bir yapı. Devletimiz TOKİ konutlarının yapılıp verilmesi konusunda haklı olabilir çünkü hızlı bir şekilde evlerin yapılması gerekmekte idi ve nite kiminde bir kısım konutlar depremzedelere teslim edildi.TOKİ evleri hızlı yapılan konutlar olduğu için hem mimari, hem de yaşanılabilir açıdan sağlıklı yapılar olduğunu düşünmüyorum. TOKİ Konutları sağlamlık anlamında çok güzel binalar olabilir ama mimari, yaşanılabilirlik ve pirim anlamında çok tercih edilmiyor. Yerel firmalarla yapılsaydı daha çok sağlıklı olunurdu.

KONUT BOLLUĞU EKONOMİDE DURAKSAMA YARATACAK

TOKİ evleri ve yıkılan evlerin yerine yapılan evlerle Elazığ’da konut bolluğu yaşandığını söyleyen Başkan Avcıl; “Elazığ’da ciddi anlamda konut bolluğu olacak. Bu durum ileriki süreçte müteahhitler içinde sıkıntı olabilir. Müteahhitler dairelerini çok rahat satamayacak. Ama bir taraftan bina bolluğu olacak ama maliyetlerde düşmeyecek. Zararına satışta olmaz. Hem konut bolluğu olacak hem de maliyetler artacak. Ekonomide bir duraksama olacak.

MÜTEAHHİTLER ODASI KURULMALI

Kentsel dönüşümün hızlanması için; otomatik atanan ve maliyeti çok yüksek olan yapı denetim sistemi değişmeli, kentsel dönüşüm projelerinde müteahhitlerden istenen teminat kaldırılmalı, depremde yaşanan ve acil kentsel dönüşüm çalışmaları yapılmalıdır. Elazığ, İzmir gibi illerde müteahhitlik sınıflandırılmasının yumuşatılmalı sektörün sorunlarını en iyi bilen ve sıcağı sıcağına aksiyon olacağı ile beraber Müteahhitler Odasının kurulmalıdır.

ARTAN MALİYETLERLE KENTSEL DÖNÜŞÜM YARA ALACAKTIR.

Müteahhitlerin en önemli sıkıntılarından biri de artan maliyetler bu durum mesleğimizi zora sokuyor. Son 2-3 ayda demire yüzde yüze yakın zam geldi. Bu durum müteahhit arkadaşlarımızı ve vatandaşlarımızı zora sokacaktır. Bu saatten sonra. 6 TL’ye dayanan demirin kilogram fiyatı çok ciddi bir maliyet. Bu durumu her müteahhit kaldıramaz. Daire yapma maliyetleri bayağı arttı. Hükümetimiz demir ihracatını yasaklaması lazım. 3-4 yıllık demir satışı yapıldığını duyuyoruz. Böyle giderse demir fiyatları daha da artacaktır aksi taktirde bu maliyetler müteahhitlerin yanında vatandaşları daha mağdur edecektir ve kentsel dönüşüm yara alacaktır.

KENTSEL DÖNÜŞÜM OFİSİMİZ İLE VATANDAŞLARIMIZIN HİZMETİNDEYİZ

Biz kentsel dönüşüm ofisiyle vatandaşlarımızın yanındayız. Kentsel dönüşüm ofisini depremden kısa süre sonra kurduk. Sırf vatandaşlarımız moral verelim bizler vatandaşımızın yanında olduğumuzu göstermek istedik. Ofisimizde ciddi çalışmalar oldu. İsteyen vatandaşlarımız ofisimize gidebilir. Eviyle ilgili tüm sorulara cevap bulabilir. Bu süreçte vatandaşlarımızın yanındayız.

Haber Detay Görseli