Savcılıktan 'Ramazan Pişkin' açıklaması! Akıl hastanesine neden kapatıldı?

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Ulu Camii'nin tanınmış siması Ramazan Pişkin'in akıl hastanesine konulmasının ardından gelen tepkilere cevap verdi.

Savcılıktan 'Ramazan Pişkin' açıklaması! Akıl hastanesine neden kapatıldı?

Diyarbakır Ulu Camii'nin sevilen siması Ramazan Pişkin'in akıl hastanesine yatırılması haberinin ardından gelen tepkiler üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı bir basın açıklaması yayınladı.

CAMİDEKİ GİYİMİ KONUSUNDA BİR KADINI UYARDIĞI İÇİN 'TACİZCİ' DENİLDİ!

Pişkin, 2017 yılında Ulu Camii'yi ziyaret eden bir kadına ‘‘bu şekilde dolaşamazsınız, ince giyinmişsiniz, içinizi görüyorum’’ dediği için 'cinsel taciz' suçlamasıyla yargılandı ve suçlu bulunduğu belirtildi. Bir kadını uyardığı için Pişkin'in suçlu bulunması ise şaşkınlıkla karşılandı.

'ŞİZOFRENİ' HASTASI DENİLDİ

6284 sayılı kanunda yer alan 'Kadının beyanı esastır' açıklamasıyla bir anda suçlu konumuna düşen Pişkin'in yapılan muayenelerinde 'şizofreni' hastası olduğu da belirtildi.

Savcılık ayrıca Ramazan Pişkin'in zorla hastaneye yatırılmadığını vurguladı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamaya göre:

Bazı haber sitelerinde ve sosyal medya hesaplarında, Diyarbakır’da R.P. isimli şahsın zorla akıl hastanesine yatırıldığı yönündeki iddialarla ilgili kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla basın açıklaması yapılması ihtiyacı hasıl olmuştur.

Söz konusu kişinin, 8 Ocak 2017 tarihinde, il merkezinde bulunan Ulu Cami’yi ziyaret etmekte olan bir kadın vatandaşımıza yönelik ‘‘bu şekilde dolaşamazsınız, ince giyinmişsiniz, içinizi görüyorum’’ gibi sözlerle taciz, takip ve ifşa eyleminde bulunduğu şikayeti üzerine başlatılan soruşturma, 1 Şubat 2017 tarihinde cinsel taciz suçundan iddianame düzenlenmesiyle sonuçlanmıştır.

Sanığın babasının, suç tarihinden yaklaşık iki hafta önce oğlunun akıl hastası olduğu ve tedavi altına alınmasını istediği yönünde Diyarbakır Valiliğine ve İl Sağlık Müdürlüğü’ne başvurularının olduğu tespit edilmiştir. Sanığın babası, aynı mahiyetteki beyanlarını soruşturma sırasında da tekrar etmiştir. Yargılama sırasında sanık, suç tarihinde akıl hastası olup olmadığının ve dolayısıyla ceza sorumluluğunun bulunup bulunmadığının tespit edilmesi amacıyla Dicle Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanlığına sevk edilmiştir. Yapılan tetkik ve muayeneler sonucunda ilgilinin şizofreni hastası olduğu rapor edilmiştir.Yargılama sonucunda Mahkeme, atılı suçun sanık tarafından işlendiğini sabit bulmakla birlikte, söz konusu rapor nedeniyle Türk Ceza Kanunu’nun 32/1. maddesi gereğince sanığın ceza sorumluluğunun bulunmadığına, 57. maddesi gereğince koruma ve tedavi amaçlı olarak güvenlik tedbiri uygulanmasına karar vermiştir.

İlk derece mahkemesinin kararının istinaf incelemesiyle kesinleşmesine müteakip, hükümlü, 14 Mayıs 2020 tarihinde Elazığ Şehit Fethi Sekin Şehir Hastanesi’ne tedavi amacıyla sevk edilmiştir. Ceza Kanunumuzun 57. maddesinin ikinci fıkrasında; ‘‘Hakkında güvenlik tedbirine hükmedilmiş olan akıl hastası, yerleştirildiği kurumun sağlık kurulunca düzenlenen raporda toplum açısından tehlikeliliğinin ortadan kalktığının veya önemli ölçüde azaldığının belirtilmesi üzerine mahkeme veya hakim kararıyla serbest bırakılabilir.’’ hükmü yer almaktadır.

Söz konusu şahısla ilgili tedavi süreci, şu ana kadar olduğu gibi bundan sonraki aşamalarda da sağlık kurumunun rapor ve değerlendirmeleriyle şekillenecektir.