Selin vurduğu Rize'ye giden Cumhurbaşkanı Erdoğan vatandaşlara seslendi

10 gündür yağışlarla boğuşan Rize'de vatandaşlar adeta felaketi yaşıyor. Sel bölgesine giden Cumhurbaşkanı Erdoğan kriz bölgesindeki incelemelerinin ardından vatandaşlara seslendi. 'Geçmiş olsun' dileklerini ileten Erdoğan, 'Rize'de selden etkilenen 4 ilçede proje çalışmaları başlattık. 1 yılda 550 konut inşa edeceğiz. İlimize acil kullanım için tahsil edilen 18 milyon TL'den 3 milyon TL'si vatandaşlarımıza sunulmuştur' ifadelerini kullandı.

Selin vurduğu Rize'ye giden Cumhurbaşkanı Erdoğan vatandaşlara seslendi

8 gün aranın ardından yeniden sel ve heyelana teslim olan Doğu Karadeniz'in Rize ve Artvin illerinde felaket yaşanıyor. Rize'deki şiddetli yağışlar nedeniyle şehir adeta göle dönerken, Artvin'de dün saatte metrekareye düşen 170 kilogram yağışın ardından sel ve heyelanlar meydana geldi.

550 KONUT İNŞA EDİLECEK

Yaşanan felaket sonrası memleketi Rize'ye giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgede yaptığı kısa incelemenin ardından vatandaşlara seslendi. Erdoğan "Rize'de selden etkilenen 4 ilçede proje çalışmaları başlattık. 1 yılda 500 konut 50 köy evi inşa edeceğiz" dedi.

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

"Sevgili Güneysulular, sevgili hemşehrilerim, sevgili kardeşlerim sizleri hasretle, muhabbetle selamlıyorum. Sözlerimin hemen başında mübarek Kurban Bayramı'nızı tebrik ediyorum. İki bayramı bugün bir arada kutluyoruz, aynı zamanda Cuma.

"BURUK BİR BAYRAM GEÇİRİYORUZ"

Hem Rizeli hem de Artvinli kardeşlerimiz hem de bizler sel felaketi nedeniyle buruk bir bayram geçiriyoruz. Metrekareye Güneysuda 214 kg, Madenli'de 188 kg yağış heyelan ve sele neden oldu. Kaybolan kardeşlerimizden 6'sının cansız bedenine ulaşılırken, 2 kardeşimizin bulunması için yoğun çaba gösteriliyor. Murgul'da da 1 kayıp vatandaşımızın aranma çalışmaları sürüyor. Arhavi'de bir can kaybı yaşanmaması en büyük tesellimiz olmuştur.

"TÜM İMKANLARI SEFERBER ETTİK"

Afet haberini aldığımız andan itibaren devletin tüm imkanlarını seferber ettik. Şu ana kadar ilimizde 328'i arama kurtarma personeli olmak üzere toplam 2 bin 860 personel ve 705 araç görev yapmıştır. Afetten dolayı kapanan 426 yolun tamamı ulaşıma açılmıştır. Afet bölgesinin tamamına su verilmekte olup içme suyunda enerjide, haberleşmede herhangi bir sıkıntı yoktur.

18 MİLYON LİRALIK YARDIM

Gerek AFAD, gerek sosyal yardımlaşma vakfımız aracılığı ile kira, taşınma masrafları gibi ilgili ödemeler yapılmaya başlanmıştır. İlimize acil kullanım için tahsil edilen 18 milyon TL'den 3 milyon TL'si vatandaşlarımıza sunulmuştur.

"YAMAÇLARA 10 KATLI BİNALAR YAPMAYIN"

Geçmişteki iyi örneklerin önderliğinde acı tecrübelerden ders çıkartarak artık kendimize yeni bir yol çizmemiz gerektiğine inanıyorum. Ne olur şurada şu yamaçlarda 5 kat, 10 kat binalar yapmayın. Görüyorsunuz bu çaylıklar azot gübresi ile beraber toprağı ne yapıyor ' eritiyor eritiyor ve o bir balçığa dönüşüyor o balçığa dönüştükten sonra o binalar her an kayma ile karşı karşıya kalıyor. Yaylarımızın, dere yataklarımızın, sahillerimizin, dağlarımızın nehirlerimizin çarpık yapılar ve zihniyet tarafından istila edilmesine göz yummadık. Millet bahçeleri gibi yenilikçi projelerimizle insanlarımıza şehir içinde adeta vahalar oluşturduk.

"HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI BAŞLADI"

4 bölgede 1207 bina, 3198 bağımsız bölümde hasar tespit çalışması yapıldı. Bir taraftan bu riskli bölgelerin hızlıca boşaltılmasını sağlarken, yaraların süratle sarılması için projelerimizi hızla devreye alıyoruz. TOKİ eli ile çalışmalarımızı başlattık. Alında ahırı, üstünde evi olan yöresel evlerimizi hayata geçireceğiz. 500 konut inşa edeceğiz. 50 adet köy evi yapacağız. Vatandaşlarımızın ihtiyaçları doğrultusunda 5 çay evi yapma kararı aldık. Yakında inşallah geleceğim, geldiğimde Sahara Tüneli'nin açılışını yapacağız. Rize'mizde hayatı normalleştirecek adımları hızla atacağız."