Teşekkürler Başkan Arslan, Teşekkürler EMMAD

Elazığ'ın Maden ilçesinde MTA tarafından tespit edilen Cumhuriyet tarihinin en büyük polimetal sahaları ile ilgili Elazığ TSO ve EMMAD'ın açtığı dava, ihalenin iptali ile sonuçlandı.

Teşekkürler Başkan Arslan, Teşekkürler EMMAD

Elazığ'ın Maden ilçesinde Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından tespit edilen Cumhuriyet tarihinin en büyük polimetal maden sahası ihalesinin kamu menfaatlarine ve rekabet koşullarına aykırı olduğu gerekçesi ile ilgili 29 Nisan 2022 tarihinde Ankara 13. İdare Mahkemesi'ne Elazığ TSO Başkanı Asilhan Arslan ve Elazığ Mermeciler ve Madenciler Derneği (EMMAD) tarafından açılan dava neticesinde ihale iptal oldu.

21 Nisan 2022 tarihinde Ankara'da Petrol İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nde ihalesi yapılan polimetal maden sahası ihalesi 2 milyar 205 milyon TL ile en yüksek teklifi veren Port Madencilik A.Ş.'de kalmıştı.

Elazığ TSO Başkanı Asilhan Arslan, EMMAD Başkanı Ali Seyran ve Genel Sekreter Yüksek Maden Mühendisi Hayri Günay'ın ihale öncesi yapmış olduğu istişare toplantılarında konu hakkında kamuoyunu açıkça bilgilendirmiş ve ihale sonrası Başkan Arslan'ın Elazığ TSO'da basın aracılığıyla kamuoyuna açık bir şekilde yapılan toplantıda ihaleye neden giremediklerini açıkça belirtip, bu kadar büyük bir rezerve sahip sahanın bir sonuç raporunun dahi olmadığına dikkat çekmiş, burada kamu menfaatlerini ve şehrin menfaatlerini ön planda tutuklarının altını çizmişti. Elazığ Girişim Grubu olarak böylesine bir şartname ile ihaleye girmenin mümkün olmadığını, girilse dahi bu mevcut şartname ile ihalenin alınmasının söz konusu olmadığını, dolayısıyla ihalenin rekabet koşullarına ve kamu menfaatlerine aykırı olduğunu, bununla ilgili gerekli tüm müracaatları Ankara 13. İdare Mahkemesi'ne yapıldığını ayrıca bu şartnamenin şehrin ve kamunun menfaatlerini değil bazı kesimlerin menfaatlerinin gözetildiğini, mahkemenin vereceği kararı bekleyeceklerini dile getirmişti. Hatta 3 ay öncesinden ihalenin adrese teslim bir ihale olduğuna da değinen Başkan Arslan buna rağmen ciddi emekler sarf ederek sonuna kadar mücadelesini ortaya koymuştu.

Ancak ihale günü geldiğinde Elazığ Girişim Grubu'nu ihaleye girmemekle hedef tahtasına koyan bazı kesimler bu kadar verilen emeği görmezden gelip Başkan Arslan'ı hedef göstererek sanki ihalenin kaybedilmesinin sebebi Elazığ TSO olarak kamuoyunda ters bir algının oluşmasına neden olunmuştu.

Bugün ihalenin iptal edilmesi haberi ile yaygara kopararak Başkan Arslan'ı görevini yapmamakla suçlayıp istifaya davet eden o kesim deyim yerindeyse sus pus oldu. 

İhalenin iptal edildiği haberini takip eden çoğu vatandaş, Ankara 13. İdare Mahkemesi'nin kararını yerinde ve doğru bir karar olduğunu, Başkan Arslan'ın ve EMMAD'ın kamu ve şehrin menfaatlerini gözeterek vermiş olduğu emeklerden ötürü teşekkür ettiklerini dile getirdiler.

Öte yandan, ihalenin iptal sonucunun yayımlanmasının ardından şehirde mağlup olmuş bir Başkan edası yaratan o yaygaracı kesimin acaba bir özür mesajı yayımlayıp yayımlamayacağı ise merak konusu oldu.