Teşekkürler Elazığ TSO

Elazığ'ın Maden İlçesinde MTA tarafından sondaj çalışmaları sonucu tespit edilen maden rezervleri sahası ihalesini Port Madencilik A.Ş. kazandı. İhale sonrası süreci değerlendiren vatandaşlar, 'Bu şartname ile bu ihale 2 kez değil 10 kez de iptal edilseydi 'Elazığ Girişim Grubu' ihaleye giremeyecekti' herşeye rağmen Elazığ TSO Başkanı Asilhan Arslan'a verdiği emekten ötürü teşekkür ediyoruz' yorumunu yaptılar.

Teşekkürler Elazığ TSO

Elazığ'ın Maden ilçesinde Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından sondaj çalışmaları sonucu tespit edilen Cumhuriyet tarihinin en büyük maden rezervi saha ihalesi bugün gerçekleştirildi.

Şartname koşullarını sağlayan sadece 2 firmanın katıldığı ihale 2 milyar 205 milyon TL ile Port Madencilik Anonim Şirketi kazandı. İhaleye katılan diğer bir katılımcı ise kamuoyunun yakından tanıdığı firma sahiplerinin hemşehrimiz olduğu Çelikler Taahhüt İnşaat ve Sanayi A.Ş. oldu. 

PORT MADENCİLİĞE CENGİZ İNŞAAT İHALEDEN 3 GÜN ÖNCE ORTAK OLMUŞ

İhaleyi kazanan Port Madencilik A.Ş. 16 Nisan 2021 tarihinde Halil İbrahim Bacacı tarafından kurulduğu, 18 Nisan 2022 tarihinde Cengiz Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Şeref Cengiz'in Port Madencilik A.Ş.'ye ortak olarak Başkan Vekili seçildiği iddiaları ise gündeme bomba gibi düştü. 

Ticaret Sicil Gazetesi’nde yer alan bilgilere göre, Port Madencilik Ticaret Anonim Şirketi, 16 Nisan 2021 tarihinde Halil İbrahim Bacacı tarafından tescil edildi. Şirket, 23 Aralık 2021 tarihinde amaç ve konu değişikliğine gitti. İçeri değişen maddenin yeni halinde, "Şirketin işletme konusu, elektrik enerjisi üretimi için tesis kurulması, işletmeye alınması veya hazır tesis satın alınması, kiralanması, üretilen elektrik enerjisinin müşterilere satışı, her türlü petrol, gaz, doğal gaz, sıkıştırılmış doğal gaz, sıvılaştırılmış doğal gaz veya benzeri katı sıvı ya da gaz petrol ve türevlerinin ve her tür enerji, maden, kaynak ve yeraltı kaynaklarını gerekli izinleri almak şartıyla arama, çıkarma çalışmalarının yapılması, üretimi, sıkıştırılması, en geniş anlamda toptan ve/veya perakende satın alınması ve satılması, dağıtımı, kiralanması, kiraya verilmesi, çıkarılan madenleri işlenmesi, ham, cevher veya mamul madde olarak satılması, depolanması, değerlemesi, ithal ve ihraç edilmesi, madenlerin işlenmesi için tesis kurulması, makine ve gerekli ekipmanın alınması, satılması, ithal ve ihraç edilmesi, nakledilmesi, devletin her türlü maden arama ve çıkarma imtiyazları için açacağı ihalelere iştirak edilmesi, her türlü maden/kaynak sahaları ruhsatname müracaatları yapılması, devir alınması, devir edilmesidir…" ifadeleri yer aldı.

İHALEDEN 3 GÜN ÖNCE PAY DEVRİ: CENGİZ DE ARTIK ŞİRKETTE

Öte yandan, Bugün gerçekleştirilen ihaleden üç gün önce, 18 Nisan’da Port Madencilik Ticaret A.Ş. pay devrine gitti. Halil İbrahim Bacacı 1 yıl süreyle yönetim kurulu başkanı seçilirken, Şeref Cengiz de 1 yıl süreyle yönetim kurulu başkan vekilliğine getirildi ve şirketin tek pay sahipliği böylece sona erdi. Şirketin yeni ortağı Şeref Cengiz de tanıdık bir isim. Cengiz Holding Yönetim Kurulu üyesi olan Şeref Cengiz, 2020 yılı Forbes listesinde Ahmet Cengiz, Mehmet Cengiz, Ekrem Cengiz’le birlikte ailenin dördüncü temsilcisi konumunda bulunuyor.

2 KEZ DEĞİL 10 KEZ DE İPTAL EDİLSEYDİ 'ELAZIĞ GİRİŞİM GRUBU' İHALEYE GİREMEYECEKTİ!

Maden sahası ile ilgili daha önce şartnamenin şehir menfaatleri doğrultusunda olmadığı 'Elazığ Girişim Grubu' tarafından çoğu kez dile getirilerek şartnamenin yeniden düzenlenip rekabet koşullarına göre gerekli değişikliklerin yapılması ve önemli olan izabe tesisinin Elazığ'da kurulması şartının da koyularak yeniden yayımlanması için 2 kez ihale süreci ertelenmişti.

Buna rağmen sözde yeniden düzenlenen ihale şartnamesi incelendiğinde ilk yayımlanan şartname ile aynı olduğu herhangi bir ciddi değişikliğin olmadığı görülünce, İhale sonrası süreci değerlendiren Elazığ kamuoyu, "İhalenin gideceği adres zaten belliydi, dolayısı ile bu ihaleyi Elazığ Girişim Grubu'na yedirmezlerdi şeklinde yorumladı."

Ayrıca ihale öncesi basın yayın kuruluşlarına düşen açıklamalara sesleri çıkmayan bazı kesimin ihale sonrası sanki 'Elazığ Girişim Grubu' şehire ihanet etmiş algısı yaratmalarına da anlam veremediklerini belirten vatandaşlar keşke bu tepkilerini ihale öncesinde de dile getirselerdi samimiyetlerine bizlerde inanabilseydik dediler.

HERŞEYE RAĞMEN BAŞKAN ARSLAN'A TEŞEKKÜR EDİYORUZ

Bu şartlarda ihalenin 2 kez değil 10 kezde iptal edilse aynı şartname ile Elazığ Girişim Grubu'nun ihaleyi bırakın almayı, ihaleye girmesinin bile mümkün olmayacağının altını çizen vatandaşlar, "Herşeye rağmen Elazığ TSO Başkanı Asilhan Arslan'ın geceli gündüzlü vermiş olduğu emekle şehirde sağlamış olduğu birlik ve beraberliği aynı zamanda Elazığ'ın dinamiklerini harekete geçirip herkesi bu çatı altında toplayıp şehrin menfaatleri doğrultusunda hareket etmesi ise takdire şayan bir davranış olduğu vurgusu yaparak Elazığ TSO'ya teşekkür ettiklerini dile getirdiler."

VEKİL GÜRSEL EROL TBMM'DE DİLE GETİRMİŞTİ

Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ Milletvekili Gürsel Erol ihale süreci öncesi TBMM'de konuyla alakalı önemli açıklamalar yaparak, "Göreceksiniz bu ihaleye firmalar katılamayacaktır. İhaleye korkudan katılamayacaklar. İhaleyi alırsak ruhsat alamasak 150 Milyon dolarımız irat kaydedilir diye korkacaklardır. Yazık günah değil mi? Şuanda ülkemiz ekonomik kriz içinde bu krizi çözmek için arayış içindeyiz. Cumhurbaşkanı ve bakanlar ülke ülke gezip kaynak bulmaya çalışıyorlar. Denilen şudur maden alanın tamamında maden değeri yaklaşık 30 milyar dolar bu Türkiye Cumhuriyetinin en büyük maden kaynağı, en büyük ihalesidir. Bu ihaleye herkes girsin, kimin şartları uyuyorsa, kim fazla teklif ediyorsa ihaleyi alsın. Bizde ilin milletvekilleri olarak destek olalım” ifadelerini kullanarak adeta 'Elazığ Girişim Grubu'nu bugün de haklı çıkarmıştı. 

BAŞKAN ARSLAN MADEN'DEKİ İSTİŞARE TOPLANTISINDA KONUNUN ÖNEMİNE DEĞİNMİŞTİ

Elazığ TSO Başkanı Asilhan Arslan Elazığ'ın Maden ilçesinde yoğun bir katılımın olduğu herkese açık düzenlediği istişare toplantısında ihale öncesi süreci değerlendirerek ihale şartnamesinin zorluğuna değinmiş bu şartlarda 'Elazığ Girişim Grubu'nun ihaleyi almasının küçük bir ihtimal olduğunu, şartnamedeki teminatın irad kaydedilmesi tehlikesinin bulunduğunu bu işte yanlız olmadığını 'Elazığ Girişim Grubu'na kayıtlı o kadar üyenin vebalini böylesine bir şartnameye bağlayarak kötü sonuçlar doğurmasına müsade de etmeyeceğini dile getirip bu küçük ihtamele rağmen bile yine de ihale sürecini takip edeceklerini sonuna kadar şehrimiz ve Maden ilçemizin menfaatleri doğrultusunda gerekli tüm adımları atacaklarını söylemişti. Ayrıca ihaleyle ilgili hukuki sürecin başlatıldığına da değinen Başkan Arslan ihale sonrası yargının vereceği karar ile ihalenin iptal edilip şartnamenin şeffaf, rekabet koşullarına uygun bir şekilde yeniden düzenlenebileceğini de belirtmişti.

BAŞKAN ARSLAN İHALE SONRASI GİRİŞİMLERİNİ ANKARA'DA SÜRDÜRÜYOR

Elazığ TSO Başkanı Asilhan Arslan, 21 Nisan 2022 tarihinde Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü salonunda gerçekleştirilen maden sahası ihalesi sonrası konunun takipçisi olduğunu süreci hala Ankara'da takip ettiği, konuyla alakalı yargı sürecinin daha önce başladığını, Ankara 13. İdare Mahkemesinde açılan ve daha önce bir kez ertelenen ve bir kez de mahkeme kararı ile iptal edilen ihalenin yeniden iptalinin ise söz konusu olduğu, konuyla ilgili olarak bir basın toplantısı yapması ve tüm gelişmeleri kamuoyu ile paylaşması gelen bilgiler arasında.