Vefatının 8'inci Yıl Dönümünde bir kez daha dualarla yad edildi

Elazığ'ın kanaat önderlerinden Hacı Halit Çakmak, vefatının 8'inci yıl dönümünde bir kez daha dualarla yad edildi.

Vefatının 8'inci Yıl Dönümünde bir kez daha dualarla yad edildi

Elazığ’ın manevi önderlerinden Hacı Halit Çakmak vefatının 8’inci yıl dönümünde bir kez daha dualarla anıldı. Rahatsızlığı nedeniyle uzun süre tedavi gören Halit Çakmak hoca, 22 Kasım 2012 tarihinde hakka yürüdü. 85 yaşında vefat eden Halit Çakmak Hoca Efendi; 1927 yılında Elazığ’ın Sivrice ilçesine bağlı Güney köyünde dünyaya geldi. Babası Osman Efendi, annesi Güllü Hanım. Halit Hoca Efendinin çocukluk ve gençlik yılları Güney Köyünde geçti. O zamanın hayat şartlarına göre köy işleri ile uğraştı.

‘BİR GÜN RÜYAMDA BİZE GELDİ BANA DEDİ Kİ; “OĞLUM SENİ BİZİM TARİKATA DAVET EDİYORUM’

Hoca Efendi, daha küçük yaşlarında iken ailesinden manevi terbiyeyi alarak, İslam’ı öğrenip bunu hayatına tatbik etti.  Hoca Efendi, 16-17 yaşlarında iken, merkeze bağlı Tilenzit Köyü’nde bulunan ve İmam Efendinin talebelerinden Hacı Saadettin Efendinin manevi daveti üzerine bu tarikata intisap etti. Halit Çakmak Hoca Efendi tarikata intisabını şöyle anlatır, “ Ben şeyhim Hac Saadettin Efendi’yi hiç görmemiştim ve tanımıyordum da. Bir gün rüyamda bize geldi bana dedi ki; “Oğlum seni bizim tarikata davet ediyorum. Aslında Peygamber  Efendimiz gelecekti ama gelemedi ve beni gönderdi.” diye buyurdu. Bu söz üzerine Hacı Saadettin Efendinin davetinden Peygamber (s.a.v) Efendimizin haberi olduğunu anlayarak, bu tarikata girmeyi kabul ettim. Ertesi gün Tilenzit’e, Hacı saadettin Efendi’nin huzuruna gidip kendisinden ders almak istediğimi söyleyince, O’da bana “Oğlum biz sana bu gece ders verdik ya….!”dedi. Bende bunu kabul ettim ve böylece Cuma Namazı için her hafta Tilenzit Köyü’ne yaya olarak gidip geldim.-Tilenzit Köyü yaya 3.5 saat çekiyordu.-Ve 30 yıl bu böyle devam etti. Bir gün Hacı Saadettin Efendi; “ Oğlum Halit bizim tarikatımız tuzsuz taştır ister yala ister yalama.” Dedi. Bende “ Efendi ben yalamaya razıyım” dedim ve 60 yıldır da yalıyorum, hiç de tuzsuz değilmiş. Çünkü; Hoca Efendi kendi köyünde İmam olmadığı zaman İmamlık yapmıştır. Daha sonra askerlik çağı gelmiş, Hoca’sına vedalaşmaya gittiğinde Hoca’sı biz seni askerliğe değil hocalığa gönderiyoruz” demiş.

Haber Detay Görseli

‘EZANIN TÜRKÇE OKUNDUĞU O DÖNEMDE KIŞLA İÇERİSİNDE EZANI ARAPÇA OLARAK OKUMUŞ’

Hoca Efendi’nin askerlik yaptığı Çorum askerlik kışlasında bulunan camide, hem ezan okumuş hem de vakit, Cuma, teravih ve bayram namazlarını kıldırmış. Ezanın Türkçe okunduğu o dönemde kışla içerisinde ezanı Arapça olarak okumuş.  Hoca Efendi askerlik dönüşü sıra ile Gölbaşı Köyü’nde bir yıl fahri olarak Arındık Köyü’nde altı ay kağıt fabrikası bitişiğindeki camide bir yıl fahri imamlık görevinde bulunmuş. Sürsürü Mahallesinde çeşitli işlerde çalışmış ve bu arada Sürsürü mahallesi sakinlerinin isteği üzerine Sürsürü Cami’sinde bir müddet imamlık yapmış, açılan bir sınav sonucu yine Sürsürü Cami’sine resmi imam olarak tayin edilmiş. Sürsürü Cami’sinde toplam yirmi yedi yıl gibi uzun bir süre aynı kürsüde namaz kıldırmış ve 1983 yılında kendi isteğiyle resmen emekliye ayrılmış.

Hoca Efendi emekli olduktan sonra, iki yıl da Hacı Nazmi Camisi’nde yine fahri imamlık yapmış. Hoca Efendi halk arasında Halit Hoca ismiyle anılıp bilinmektedir. Gerek manevi yaşayışı, gerek ALLAH ve Resul’üne bağlılığı ve gerekse Müslümanları kucaklayan samimi ve içten sohbetleri ile halk arasında büyük bir teveccüh ve sevgi kazandı”

Elazığ Online internet medya yayıncılığı olarak, Merhum Halit Hoca Efendi’yi bir kez daha rahmetle anıyoruz.