Yeni vergi dönemi başlıyor: Kurumlar vergisinde istisna ve indirimler yeniden düzenlendi

Kurumlar Vergisinde köklü değişiklikler yapıldı. Yeni düzenlemeye göre, beyan edilen kazancın yüzde 10'undan az vergi ödenemeyecek, büyük yatırımlar için artırımlı vergi oranları uygulanacak.

Yeni vergi dönemi başlıyor: Kurumlar vergisinde istisna ve indirimler yeniden düzenlendi

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Kurumlar Vergisi Genel Tebliği'nde önemli değişiklikler yaptı. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemelerle birlikte, birçok yeni uygulama ve vergi muafiyeti devreye alındı. İşte kurumlar vergisi ile ilgili yapılan başlıca düzenlemeler...

Kurumlar Vergisi Artık Yüzde 10'dan Az Olmayacak

Yeni düzenlemeyle mükelleflerin ödeyecekleri kurumlar vergisi, beyan ettikleri kazancın indirim ve istisnalar düşülmeden önceki tutarının yüzde 10’undan aşağı olmayacak. Bu değişiklik, 2025 yılı itibarıyla takvim yılına göre hesap dönemi olan mükellefler için geçerli olacak. Özel hesap dönemine tabi mükellefler için de aynı yıl içinde başlayan dönemlerde bu kurallar uygulanacak.

Yeni İşe Başlayanlar İçin Vergi Muafiyeti

Yeni iş kuran mükellefler için önemli bir kolaylık getirildi. Buna göre, yeni işe başlayanlar 3 yıl boyunca asgari kurumlar vergisinden muaf tutulacak. Ayrıca mevcut yatırım teşvik belgeleri olan mükelleflerin hakları korunacak, bu kapsamda yapılan yatırımlara sağlanan vergi avantajları devam edecek.

Büyük Yatırımlar İçin Artırımlı Kurumlar Vergisi Geliyor

Türkiye’de büyük yatırım projelerinden elde edilen kazançlara artırımlı kurumlar vergisi uygulanacak. Banka ve finans kurumları için bu oran yüzde 30’a çıkarılırken, reel sektör yüzde 25, ihracat yapan firmalar yüzde 20, halka açık şirketler yüzde 23, imalatçılar ise yüzde 24 oranında kurumlar vergisi ödeyecek. Ayrıca, yap-işlet-devret projelerinde elde edilen kazançlardan da yüzde 30 vergi alınacak.

Serbest Bölgelerde Vergi İstisnaları Sınırlandırılıyor

Serbest bölgelerde üretim yapan firmalar için vergi istisnası devam ederken, sadece ihracat kazançları bu istisnalardan yararlanacak. Yurt içine yapılan satışlardan elde edilen kazançlar ise kurumlar vergisine tabi olacak.

Yatırım Gelirlerine Yönelik İstisnalar Kaldırıldı

Yatırım fon ve ortaklıklarından elde edilen gayrimenkul gelirleri asgari vergiye tabi tutulurken, taşınmaz satışlarından elde edilen kazançlara sağlanan kurumlar vergisi istisnası yüzde 50’den yüzde 25’e düşürüldü. Taşınmazların kısmi bölünme kapsamında vergisiz devri ise 2024 itibarıyla kaldırılacak.

İhracat ve Hizmet Sektörüne Vergi İndirimi

İhracat kazançları için kurumlar vergisi oranı 1 puan indirimli uygulanırken, 2023 itibarıyla ihracat yapan firmaların münhasıran ihracattan elde ettikleri kazançlar için bu indirim 5 puana çıkarıldı. Yine, yurt dışına verilen mühendislik, tasarım, yazılım, sağlık ve eğitim hizmetlerinden elde edilen kazançlara da yüzde 80’e kadar vergi indirimi uygulanacak.

Katılım Finans Kefalet Şirketlerine Vergi Muafiyeti

Katılım bankalarının ortağı olduğu Katılım Finans Kefalet Anonim Şirketi, kefalet faaliyetleri dolayısıyla kurumlar vergisinden muaf tutulacak. Bu düzenleme ile katılım finans sektöründe önemli bir vergi avantajı sağlanacak.