Adaletsizlik söz konusu mu?

Ülkemizde işverenler vasıflı işçi bulunamamasından şikâyetçiler. Bazı yetkililer vasıflı işçi bulunamamasının nedenini asgari ücret uygulamasına bağlıyor. Bu nedenle 'Mezuniyet derecesine göre maaş uygulanmalıdır' diyorlar. Vatandaşlar ise, gerek özel gerekse devlet kurumlarında çalışan kişilerin maaşları arasında bir adaletsizlik olduğu kanısındalar.

Adaletsizlik söz konusu mu?

Geçtiğimiz aylarda organize sanayi bölgesinde aşırı istihdam açığının olduğu fakat eleman bulmakta zorluk çekildiğine dair açıklamalar yapıldı. Ancak işverenler de bunun altında yatan en önemli sorunun ne olduğunu bilemediklerinden personel ihtiyacını da karşılayamamaktalar. Konuyla ilgili HAK-İŞ Konfederasyonu, sorunun en önemli nedeninin işverenlerin vasıflı işçileri de asgari ücretle çalıştırmalarından kaynaklanmakta olduğunu belirtti. Bu nedenle de mezuniyete göre taban maaş uygulamasının getirilmesi gerektiği ifade edildi.

Elazığ Fırat Gazetesi konuyu vatandaşlara sorarak, bazı vatandaşların konu ile ilgili görüşleri alındı. İşte o vatandaşların görüşleri…

Spor Yöneticiliği öğrencisi Cumali Altun herkesin hak ettiği ücreti alması gerektiğini ifade ederek, “Öğrencilerin 4 yıl ilkokul, 4 yıl ortaokul, 4 yıl lise daha sonra ise 4 yıl üniversite okuyup hiçbir iş bulamama konusunda sıkıntılar var. Bunun altında yatan en önemli neden ise çalıştırıldığımız işyerinde hak ettiğimiz ücreti alamamamızdır. Hatta çoğu iş yerinde uygulanan asgari ücret yüzünden hiçbir özel kurumda çalışmak istemeyen üniversite mezunu insanlar var. Çünkü sanki asgari ücretle işçi değil köle gibi çalıştırıyorlar” dedi.

‘ADALETSİZLİK SÖZ KONUSU’

Bir başka öğrenci Halil Çakırgöz ise, “Herkesin asgari ücretle çalıştırılması tabiî ki de doğru bir şey değil. Okuyan biri de asgari ücretle çalışıyor okumayanda asgari ücretle çalışıyor. Burada bir adaletsizlik söz konusudur. Bu nedenle kişinin meslek dalına göre ücretlendirme yapılması gerekiyor. Hükümetimiz ücret uygulamasında eğer vatandaş, ilkokul mezunuysa ilkokul mezun derecesine göre, lise mezunu ise lise derecesine göre, üniversite, yüksek lisans vs. mezunu ise bu konumdaki derecesine göre işçi alıp ona göre bir ücret uygulamalıdır” ifadelerini kullandı.  

‘MEMUR MAAŞLARI ARASINDA BİLE FARK VAR’

Zeliha Turgut isimli vatandaş ise memur olan kişilerin maaşları arasında bile haksızlık olduğunu dile getirerek şunları söyledi: “Bu uygulama çok da doğru olan bir şey değil. Örneğin; bir kişi lise okuyup ardından KPSS’ye giriyor ve infaz koruma memuru oluyor. 3 bin 500 TL maaş alıyor. Ama diğer yandan başka biri üniversiteyi bitirip KPSS’ye giriyor ve memur oluyor. O da yine 3 bin, 3 bin 500 TL maaş alıyor. Bu açıdan değerlendirirsek çok da mantıklı olmayan bir uygulama diyebiliriz.”

‘MAAŞTA TABAN UYGULAMASI OLMALI’

Üniversite mezunlarının asgari ücretle çalışmasını doğru bulmadığını söyleyen Yusuf Bahçeci, “Ülkemizin işsizlik oranlarına baktığımız zaman birinci sırada üniversite mezunları geliyor. Çünkü öğrenciler okul bittikten sonra asgari ücrete çalışmak istemiyor. Haklılarda zaten. Onlarca yıl eğitimden sonra vasıfsız bir insanla aynı kategoriye koymak doğru olmaz. Ama bunu yerine meslek kollarına göre taban fiyat uygulaması yapılırsa öğrencilerde mağdur olmamış olur” şeklinde konuşarak taban maaş uygulamasının getirilmesi gerektiğini söyledi.