Adres şaşınca mı ihale iptal edildi?
DSİ 9. Bölge Müdürlüğü'nün Elazığ Kuzova Pompaj Sulaması Enerji Tesisi Yapımı 2. Kısım (GES 3 MW) Yapım işi projesi sonuçlandı. Adrese teslim olduğu iddia edilen ihaleyi Elazığlı bir firma alınca idare tasarruf tedbirleri kapsamında ihaleyi iptal etti.
DSİ 9. Bölge Müdürlüğü'nün Elazığ Kuzova Pompaj Sulaması Enerji Tesisi Yapımı 2. Kısım (GES 3 MW) Yapım işi projesinde 5 Ağustos 2024 tarihinde "Adrese teslim ihaleler bitmiyor!" başlıklı haberimiz sonrası ihaleye çıkan kurum 2'nci bir skandala daha imza attı.
17 firmanın katıldığı ihale yüzde 14,22 bir kırımla Elazığlı bir firmada kalırken, DSİ 9. Bölge Müdürlüğü ihaleyi oldukça ilginç bir gerekçe göstererek, tasarruf tedbirleri kapsamında iptal etti.
Konunun uzmanı avukatlar ile yapmış olduğumuz görüşmelerde, "ihale dökümanlarına özel şartname kapsamında eklenen, tuzak diye nitelendirilen bir, iki maddenin de eklendiğini ve bu tarz büyük hacimli işlerde işi alan yüklenicilere vermek istemediklerinde bu maddeleri devreye sokarak ihalenin iptal edilmesini sağladıklarını, işi alan kişinin Kamu İhale Kurumu'na (KİK) ve mahkemelere itiraz etse bile red ile sonuçlanacağını belirttiler. Konunun uzmanları ayrıca, bu son zamanlarda ihale dökümanlarında karşılaştığımız durumlardan bir tanesi. Mesela bu ihale tasarruf tedbirleri yayımlandıktan sonra hazırlanmış, ihale dosyalarında özel şartname adı altında ihaleyi alan firmaya fiber tekne şartı koşmuş bu gayet doğal bir talep ancak iş bitiminde bir adette idarenin kontrol mühendislerinin işi kontrol etmesi için sıfır bir tekne talebinde daha bulunmuş. Şimdi doğal olarak yüklenici firma aldığı tekneyi iş bitiminde kuruma zaten verecek. Ama kurum eklediği madde ile diyor ki? Yok o senin işlerinde kullandığın bir tekne, kuruma sıfır yeni bir tekne alacaksın. Buda yayımlanan tasarruf tedbirleri kapsamına giriyor. Normalde belki de arzu edilen yüklenici firma işi alsaydı bu madde devreye sokulmayacaktı. Çünkü ihaleye giren firmaların çoğu bu tarz maddeleri gözden kaçırıyor. Veya yanlış yorumluyor. Şimdi tasarruf tedbirleri yeni çıkan bir kararname değil, ihaleye çıkıldığında da tasarruf tedbirleri devredeydi. O zaman neden ihaleye çıkıldı diye sorarlar." diye ifade ettiler.
Konuyla alakalı ihaleyi alan firma ile görüştüğümüzde, "Daha önce de konuyla alakalı haberinizi okumuştum.Türkiye geneli yapılacak bu tarz projelerin 80 milyar dolar civarında bir hacmi var. Kurum zaten daha önce ihale şartnamesine sadece bir firmada bulunan bir evrak koymuştu. Ben bu ihalenin şartnamelerinin yasalara uygun bir şekilde işi bilen devlet uzmanları tarafından hazırlanmadığını düşünüyorum. Aslında söylenecek o kadar çok şey var ki! Bu devlete yazık, bu millete yazık! Bakın takip edin göreceksiniz bu ve buna benzer ihaleler artık üst yöneticileri tarafından direkt davetiye usülü verilecektir. Bu da devletimizin zarara uğratılmasına neden olacaktır. Bu milletin parası harcanırken kul hakkına dikkat etmek gerekir. Ben birşey demiyorum artık Allah'a havale ediyorum. Hukuksal olarak mücadelemiz devam edecektir." şeklinde konuştu.