Adrese teslim ihaleler bitmiyor!

DSİ 9. Bölge Müdürlüğü'nün Elazığ Kuzova Pompaj Sulaması Enerji Tesisi Yapımı 2. Kısım (GES 3 MW) Yapım işi projesinde 2024/958082 nolu ihale kayıt numarası ile teknik şartnamede adrese teslim ihaleye çıkıldığı iddia edildi.

Adrese teslim ihaleler bitmiyor!

Elazığ DSİ 9. Bölge Müdürlüğünün düzenlemiş olduğu 2024/958082 no.lu ihale kayıt numarasında düzenlenen teknik şartnamenin rekabet koşullarını sağlamadığı, teknik şartnamede belirtilen bazı belgelerin sadece bir firmayı işaret ettiği, ihale katılımcıları tarafından tespit edildiği belirtildi.

"İHALEYİ YAPAN KURUM/İDARE KAYNAKLARIN VERİMLİ KULLANILMASINI SAĞLAMAKLA SORUMLUDUR"

Elazığ haber portalı Elazığ Online olarak konuyla alakalı ihale katılımcısı firma yetkilisi ile görüştüğümüzde, "İhaleyi yapan kurum 4734 sayılı kamu ihale kanunun temel ilkeleri başlıklı 5'inci maddesindeki, idareler bu kanuna göre yapılacak ihalelerde saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliliği, gizliliği, kamunun denetimini, ihtiyaçların uygun şartlar ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur." dedi.

"BU KAMUYU ZARARA UĞRATMAKTAN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL"

Bu hüküm gereği TSE'den alınan yazıya istinaden ilgili standartın sadece bir firmayı işaret edildiğinin görüldüğünü belirten firma yetkilisi, "Şimdi burada ihalenin teknik şartnamesinde belirtilen ürünün sadece bir firmayı işaret etmesi, kamuyu zarara uğratmaktan başka bir şey olmadığını belirtmek gerekir. Normalde burada kurumun istediği TSE K 657 belgesinin yerine rekabeti engellemeyecek şekilde uluslararası ve ürüne ait standartların belirlenmesi gerekir. Ama getirip bu standartı buraya koyarsan ortadan rekabeti kaldırmış olursun. Sadece bir firmayı işaret etmiş olursun. Biz istiyoruz ki rekabet olsun, biz de kazanalım, devlet de kazansın. Ayrıca daha önce bu tarz yapılan yüzer GES projesinde iş bitirme belgesi olarak yüzde 50 istenirken, bu ihalede neden yüzde 80 isteniyor? İhaleye girecek katılımcılar neden engelleniyor? Aslında soru işaretleri ile dolu bir ihale ve teknik şartname. Yazık, günah değil mi? Rekabet koşullarını hiçe sayan DSİ 9. Bölge Müdürlüğü böyle bir ihalenin altına nasıl imza atacak? Sadece bir firmayı işaret ederek ne yapmaya çalışıyor? Bölge Müdürü bu işe nasıl göz yumuyor? Bu ilin valisi, bu ilin siyasileri, sahip çıkanları bu tarz işleri görmüyorlar mı?" şeklinde konuştu.

"BU ARADAKİ FARK KİM VEYA KİMLERİN CEBİNE GİDİYOR?”

Sözlerine şöyle devam eden firma yetkilisi, "Bu projenin ihalesi 4734 sayılı kamu ihale kanununa aykırı bir sefer. İstediği belgeye bakıyorsunuz koskoca ülkede sadece bir firmada var? Daha önce de DSİ 9. Bölge Müdürlüğü, davetiye usulü ile bu tarz adrese teslim bir ihale yapmıştı. Kuzova'da 1 MW yüzer GES projesi ne oldu? Ben size diyeyim hepsi battı? Bu işi alan firma orayı 3 sefer tadilat yaparak zorla devreye koydu. Yazık bu devletin, bu milletin parasına. 120 Milyon TL'ye yapılacak bir işi, bu tarz ihale teknik şartnameleri düzenleyerek 195 Milyon TL'ye yaptırmaya çalışmak akıl tutulmasıdır. Çok merak ediyoruz bu aradaki fark kim veya kimlerin cebine gidiyor? Ekonomik olarak zor zamanlardan geçtiğimiz şu günlerde neden devletin karı gözetilmiyor? Şimdi düşünün, bu sadece bir ihalede böyle. Türkiye geneli yapılan ihaleleri düşündüğünüzde bir hesap, kitaba vursanız rakamlar nereye gidiyor. Bu tarz işlerin peşini bırakmayacağım. Gerekirse mahkeme yoluna başvuracağım. Bu tarz yapılan ihaleler incelensin. Bu ülkeye, bu millete yazıktır. Vallahi yazıktır, billahi yazıktır. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın defalarca dile getirdiği tasarruf edelim sözü her defasında neden çiğneniyor." ifadelerini kullandı.

AYNI PROJE YİNE DAVETİYE USÜLÜ VERİLMİŞTİ

Öte yandan daha öncede DSİ 9. Bölge Müdürlüğü davetiye usulü Kuzova'da 1 MW yüzer GES projesinin bir firmaya verildiğini belirten firma yetkilisi, "O zaman bu ihalede neden TSE K 657 belgesi istenilmedi? Firma panelleri suya indirdi, ne oldu? Battı. Sonra yeniden geldiler. Sözde tamir, tadilatını yaptılar suya indirdiler de ne oldu? Kısa bir süre sonra yine battı. En sonunda zorla devreye soktular. Bu mudur yani? Neden her şey kanunlara göre yapılmıyor. İhale kanunu belli. Sen rekabet koşullarını oluşturmadan, şeffaflık ilkesini korumadan, liyakati esas almadan yaparsan olacağı budur." şeklinde konuştu.

Konuyla alakalı Elazığ Valiliğinin, Elazığ siyasilerinin nasıl bir adım atacağı ise merak konusu oldu.