'Ahilik Haftası' Elazığ'da törenle kutlandı

Ahilik Haftası, Elazığ Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği tarafından düzenlediği törenle kutlandı.

'Ahilik Haftası' Elazığ'da törenle kutlandı

Geleneksel olarak kutlanan Ahilik Haftası’nın 36’ncısı Elazığ’da 15 Temmuz Meydanı’nda düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Program 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda Elazığ Belediyesi Mehteran ekibi gösterisi ile başladı. İstiklal marşı, Kur’an tilaveti ve ahilik duası ile devam etti.

'Ahilik Haftası' Elazığ'da törenle kutlandı

Programa Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman, AK Parti Elazığ Milletvekili Prof. Dr. Erol Keleş, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, ETSO Başkanı İdris Alan, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, Kurum Müdürleri, Oda Başkanları ve STK yetkilileri katıldı.

'Ahilik Haftası' Elazığ'da törenle kutlandı

Etkinlikte konuşan Esnaf Odaları Birliği Başkanı Turan Kurnaz, ahiliğin önemine değinerek: “Ahilik sosyal hayat kadar ekonomik hayatı da yönlendiren, günümüzde hala geçerliliğini koruyan bir çok ülkede sağlanmamış adaletli ve verimli bir sistemi Türk toplumuna kazandırmış bir kültürdür.” Dedi.

'Ahilik Haftası' Elazığ'da törenle kutlandı

Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları; Ahilik kültürünün dünyada eşi benzeri olmadığını ifade ederek, Ahiliğin merkezine insanı alarak STK’ların temelini oluşturduğunu söyledi.

Başkan Şerifoğulları: “temelleri 13. Yüzyılda bu topraklarda atılan Ahilik kültürü dünyada eşi benzeri olmayan muhteşem bir değerdir. Hoşgörü üzerine inşa edilmiş bu teşkilat sadece ticareti değil aynı zamanda yardımlaşmayı da kapsayan, sosyal ve kültürel yaşantıyı düzenleyen güçlü bir yapıdır. Bu kardeşlik halkası aslında STK’ların da temelini oluşturan bir yapıdır. Ahilik kültürü benden öte biz diyebilme öğretisidir. Müşterisini ben siftah yaptım kardeşim de yapsın diyerek komşu esnafa yönlendirebilme yüreğine sahip olabilmektir.” Dedi.

Şerifoğulları ayrıca Güçlü bir Elazığ yolunda esnafları daima desteklemeye devam edeceklerini de vurguladı.

'Ahilik Haftası' Elazığ'da törenle kutlandı

AK Parti Elazığ Milletvekili Prof. Dr. Erol Keleş; Ahilik Kültürünün özünde hakkın rızasını kazanmak için halka hizmet şartı olduğunu ifade ederek: “Aslında Ahilik sadece esnaf teşkilatlanması değildir. Ahi Evran Veli’nin kurduğu Ahilik eğitim sisteminin özünde dürüstlük, liyakat, eğitim, merhamet, yardımlaşma, ilim anlayışları vardır.” İfadelerini kullandı.

'Ahilik Haftası' Elazığ'da törenle kutlandı

Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman; Harput’un ahilik için önemli noktalardan biri olduğunu ifade ederek, Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’na Kapalı Çarşı ve Buğday Pazarına yaptığı projelerden ötürü teşekkür etti.

Vali Toraman: “Elazığ ve tarihi şehrimiz Harput bir Ahi memleketidir. Pek çok Ahi yetiştirmiş ve Ahiliğin en kuvvetli olduğu illerden birtanesi olmuştur. Ahiler içerisinde iz bırakmış pek çok Ahinin Harput’ta makamları, mezarları var. dolayısıyla Harput’taki bu ahilik geleneği daha sonra Elazığ’da da yaşatılarak bugüne kadar gelmiş. Hemen yanımızda Kapalı Çarşı, arkasında Buğday Pazarı ve diğer pazarlar, Belediye Başkanımızı tebrik etmek lazım orada yaptığı çalışmalarla o tarihi çarşının dokusunun muhafaza edilmesi için ortaya koyduğu çalışmalarla bu esnaf teşkilatının yanında oldular.” Dedi.

'Ahilik Haftası' Elazığ'da törenle kutlandı

Program yılın Ahisine, Kalfasına, Çırağına şed kuşatma töreni ve Kürsü Başı ile devam etti.

'Ahilik Haftası' Elazığ'da törenle kutlandı