Alacakaya'da maden işçileri eylemde: Eti Krom A.Ş. geri adım attı!

Elazığ'ın Alacakaya ilçesinde, Eti Krom A.Ş.'ye ait maden ocaklarında çalışan işçilerin başlattığı eylem sürerken, şirket ikramiye ve çalışma düzenlemeleri hakkında açıklama yaptı. KEF Maden İşletme Müdürlüğü ise ocağın kapatılmasına dair kararından geri adım attı.

Alacakaya'da maden işçileri eylemde: Eti Krom A.Ş. geri adım attı!

Eti Krom A.Ş.'den İkramiye ve Zam Açıklaması

Alacakaya’da faaliyet gösteren maden ocağında işçilerin başlattığı eylem devam ederken, Eti Krom A.Ş. yaptığı açıklamayla işçilerin taleplerine yanıt verdi. Şirket, 2024 yılı itibarıyla mavi yaka personellere yılda 2 maaş ikramiye uygulamasına geçileceğini, yeni yılda ise ikramiye sayısının 3-4 maaş ikramiye olarak artırılabileceğini duyurdu. Ayrıca, her yıl Ocak ayında yapılan maaş zamlarının dışında ara zam yapılmadığını vurguladı.

Kef Maden İşletme Müdürlüğü'nden Açıklama

KEF Maden İşletme Müdürlüğü de konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Müdürlük, tamamen ocağın kapatılmasına dair kararından geri adım attığını ve ilk vardiya yeter sayısına ulaşılması halinde 1. Etap çalışma dönemine başlanabileceğini belirtti. Ayrıca, ikinci vardiya yeter sayıya ulaştığında 16-24 vardiyası olarak da 2. Etap çalışma dönemine başlanacağı ifade edildi.

İşçilerin Eylemi ve Tepkiler

Alacakaya ilçesindeki maden işçilerinin iş bırakma eylemi sonucunda Eti Krom’un geçici süreliğine kapatılması ve tüm işçilerin ücretsiz izne çıkarılması büyük tepkilere yol açtı. İşçiler, firmanın sahibi Ali Rıza Yıldırım’ın işçilere yönelik hakarete varan söylemlerine de tepkilerini dile getirdi.

Şirketin Detaylı Açıklaması

Eti Krom A.Ş. tarafından yapılan açıklamada, Şirketin Yönetim Kurulu Üyesi Ali Rıza Yıldırım’ın 09.07.2024 tarihinde Elazığ’a geldiği ve 10.07.2024 tarihinde Kovancılar’daki Ferrokrom Fabrikası’nda eylem yapan personellerle bir araya geldiği belirtildi. Yıldırım, işçilerin taleplerini dinleyerek yanıtlar verdi. Şirketin global olarak 38.000 çalışanı olduğu ve tüm çalışanların ücretlerine her yılın Ocak ayında zam yapıldığı, ara zam yapılmadığı ifade edildi. Ayrıca, şirketin bankalarla kredili çalıştığı ve personel maaş ödemelerinin kredi koşullarından biri olduğu için bankalardan promosyon alınmasının söz konusu olmadığı belirtildi.

Yeni Çalışma Dönemi Düzenlemeleri

KEF Maden İşletme Müdürlüğü, yeterli personel sayısına ulaşıldığında 1. Etap ve 2. Etap çalışma dönemlerine geçileceğini açıkladı. İlk vardiya yeter sayısına ulaşıldığında Doğu ve Batı Mekanize birlikte 08-16 vardiyası şeklinde çalışmaya başlanacak, ikinci vardiya yeter sayıya ulaştığında ise 16-24 vardiyası olarak çalışılacak. Ekonomik nedenlerden dolayı gece vardiyasının geçici olarak kaldırıldığı, ancak ileriki dönemde tekrar gündeme alınabileceği ifade edildi.

Alacakaya’da Eti Krom A.Ş.'ye ait maden ocaklarında işçilerin başlattığı eylem sürerken, şirketten yapılan açıklamada ikramiye ve zam düzenlemeleri duyuruldu. Ayrıca, KEF Maden İşletme Müdürlüğü, ocağın kapatılmasına dair kararından geri adım attığını ve yeni çalışma dönemine başlanabileceğini açıkladı. İşçilerin eylemi ve taleplerine yönelik tepkiler devam ederken, şirket yetkilileri çözüm için adımlar atmaya başladı.