Bu sınavların Elazığ'da yapılmamasında art niyet var
Son 3 yıldır Doğu Anadolu Bölgesi'nde yapılan sınavların Malatya'ya bağlanması birçok sorunu da beraberinde getirdi.
ÖSYM 3 yıl önce güvenlik problemlerinden dolayı Türkiye'nin her bölgesinde sınav yapılacak bölgeleri belirledi. Doğu Anadolu Bölgesi'nden de Elazığ, Muş, Bingöl, Tunceli, Malatya ve Adıyaman illerinin arasından Malatya seçildi. ÖABT (Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi), DGS (Dikey Geçis Sınavı), YGS (Yatay Geçiş Sınavı) bu kapsamda Malatya'da yapılıyor. Ancak bu sınavların Malatya'da yapılması birçok problemi de beraberinde getirdi.
‘MALATYA'NIN SEÇİLMESİ YANLIŞ BİR KARARDIR'
Elazığ'ın bu sınava giren illerin tam merkezinde yer almasına rağmen seçilemediğine anlam veremediğini belirten Eğitmen Murat Dağhan, “Bundan 3 yıl önce ÖSYM'nin aldığı bir kararla sınavda güvenlik problemi çıktı. Önce A Grubu Memurluk Sınavı Malatya'ya alındı. Bu durum sadece Malatya için geçerli değil. Tüm Türkiye'de belli merkezler belirlendi. A Grubu kadrolar alındı. Sonra Öğretmenlik Alan Sınavı getirildi ve Malatya'ya alındı. Bunun akabinde Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Malatya'ya alındı. Malatya bu sınavların belirlenmesinde yanlış bir karardır. Çünkü; Malatya'ya giden iller; Muş, Tunceli, Bingöl, Elazığ ve Adıyaman'dır. Bu illerin en yakın olduğu ve ortasında kalan il Elazığ'dır. Diğer bölgelerde hep bu durum gözetilmiş. Bölgenin ortasındaki il hangisiyse, o il seçilmiş. Elazığ da bu bölgenin ortasındaki il olduğuna göre neden Malatya? Elazığ'da ÖSYM Merkezi var. Üniversitesi yeni bir üniversite değil. Eğer Elazığ'da yeni bir üniversite olmuş olsaydı, bu duruma hak verebilirdim. Ama Fırat Üniversitesi bu organizasyonu yapabilecek, köklü bir üniversitedir” dedi.
‘SINAV İÇİN 165 BİN KİŞİ GELİYOR'
Beş ilden Malatya'ya ciddi bir kalabalığın geldiğini ve bu konuda mağdur olduklarını söyleyen Dağhan, “Bu duruma ekonomik açıdan bakacak olursak, Temmuz'un 16'sında ÖABT (Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi) sınavı yapıldı. Elazığ'dan en az 10bin öğrenci katıldı. Diğer dört ili de katacak olursak, bu çok büyük bir rakam yapıyor. İnönü Üniversitesi'nde çalışan bir arkadaşım, sınav günü 55bin aracın üniversiteye girdiğini söyledi. 55bin aracın içerisinde en az üç kişi olsa, 165 bin kişi yapar. Bir de bu öğrenciler ve ailelerin %90'ı sabah sınava yetişemeyeceğim diye bir gün öncesinden Malatya'da kalıyor. Böylece Malatya'nın esnafı 3-4 milyon TL kazanmış oluyor. Bu Malatya esnafının kazandığı para, bizim Elazığ esnafının aylık kazancıdır” ifadesinde bulundu.
‘SINAVA GİDERKEN YOLLARDA ÖLENLER OLDU'
Sınava giderken trafik kazalarının yaşandığını ve o kazalarda ölenlerin bile olduğunu ifade eden Eğitmen Murat Dağhan, “Diğer bir husus da, geçen yıllarda kara yollarında trafik kazasından yaralanan hatta ölen kişiler oldu. Geçen yıl Ramazan ayında sınav yapıldı. Öğrenciler sınava yetişmek için sabah 6'da çıktı. Sınava yetişmek için, büyük bir stresle hızlı gittiler. Giderken de kaza yapmak kaçınılmaz oldu. Bir de öğrenci, sınavdan çıktıktan sonra hem oruçlu olmanın verdiği yorgunluk hem de sıcağın verdiği sıkıntıdan etkileniyor. Minibüs bazen buluyor, bazen bulamıyor. Bir sürü sıkıntı, ne gerek var? Ben şu anda siyasilerin bu durumdan haberleri olduklarını düşünmüyorum. Bir de gireceği üniversiteyi bulamayıp sınavı kaçıran öğrenciler de var” dedi.
‘SINAVLAR ELAZIĞ'A BAĞLANIRSA SIKINTI YAŞANMAZ'
Malatya'da yapılan sınavların Elazığ'da yapılması durumunda böyle bir sıkıntının olmayacağını belirten Dağhan, “Elazığ, şu anda Bingöl, Muş gibi değerlendiriliyor. Böyle bir şey olamaz. Bu illerin asıl merkezi Elazığ. Bu sınavlar Elazığ'a bağlanırsa bu sıkıntılar yaşanmaz. Önce bir sınav Malatya'ya bağlanmıştı. Şimdi üç sınav Malatya'ya bağlanmış durumda. Bu sayı gittikçe daha da artacak. Bir ilin seçilmesinde üç kriter var. Birincisi, güvenlik, ikincisi, ulaşım, üçüncüsü de üniversitenin altyapısıdır. Elazığ bu üç kritere uyuyor. Uyduğu halde bu sınavlar Elazığ'a verilmiyorsa, ben burada art niyet ararım. Sadece ben değil, herkes art niyet arar” şeklinde konuştu.