Cip Barajında tehlike çanları!

Elazığ Avcılar ve Atıcılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve üyesi ise Cip Barajının ıslah çalışmaları bitmeden balıkların baraja bırakılmasının balık ölümlerine neden olduğunu iddia etti.

TAKİP ET

Daha önce Devlet Su İşleri Müdürlüğü kapsamında olan ancak bir süre sonra Elazığ Belediyesi'ne devredilen Cip Barajında Elazığ Belediyesi, 09.03.2017 tarihinde Cip Barajı park, rekreasyon tesisleri ve ağaçlandırma alanının çevre düzenlemesi yapım işine başladı. Ancak proje 03.11.2017'de bitecek olmasına rağmen proje bitmeden baraj gölüne 200 bin adet balık bırakıldı. Elazığ Avcılar ve Atıcılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve üyesi ise Cip Barajının ıslah çalışmaları bitmeden balıkların baraja bırakılmasının balık ölümlerine neden olduğunu iddia etti.

Doğal hayatın tahribatına yönelik iddialar bununla da sınırlı kalmadı. Konuya ilişkin Elazığ Avcılar ve Atıcılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Engin Dinç, 'Cip Barajı 1965 yılında sulama amaçlı kuruldu. Daha sonraki yıllarda barajda balıkçılık avlanmaya başlandı. Cip Barajı Elazığ Belediyesine devredildikten sonra baraj, sportif olta balıkçılığına açıldı. Ancak barajın henüz ıslah çalışması yapılmadan baraja 200 bin adet aynalı sazan balık bırakıldı. Baraj çevresinde bulunan köylerin ve yazlık evlerin kanalizasyonları da bu baraj gölüne akıyor. Barajda su arıtma tesisi olmadığından baraj adeta kanalizasyon çukuruna dönüşmüş durumda' dedi.

SORUNLAR GİDERİLMEZSE BARAJ ATILLAŞIR!

Barajda farklı sorunlarında olduğunu öne süren Dinç, 'Barajdaki diğer bir sorun ise gölün zemini mil ile kaplı olduğundan atılan oltaların yemleri ve kurşunları mile batıyor. Temmuz ve ağustos aylarında baraj gölündeki su ısındığından dolayı ve suyun ortasında geniş kapsamlı bir fıskiye olmadığından suyun yeterli oksijeni sağlanamayacaktır. Yani fıskiye olmadığından suyun oksijensiz kalacağı bu durumunda balık ölümlerine neden olacağı açıkça ortadadır. Baraj kenarına amatör balıkçıların balık tutmak için hazırlanmış olan iki adet iskelenin yetersiz olacağı ve iskelelerin baraja yatay değil de dikey bir şekilde kurulmasının da ne kadar yanlış olduğu gözler önündedir. Sonuncu ve en önemli sorun ise balık tutan amatör balıkçıların baraj suyuyla temas etmemeleri, temas etmeleri halinde hastalıkların kaçınılmaz olacağı da unutulmamalıdır' iddialarında bulunarak, 'Bu sorunlar düzeltilmediği takdirde barajda sportif olta balıkçılığının yapılamayacağını üzüntüyle paylaşmak isterim' dedi.

'KANAL BOYUNCA BALIKLARIN ÖLDÜĞÜNÜ GÖRDÜK'

Elazığ Avcılar ve Atıcılar Derneği Başkanı Naci Turgut ise, 'Elazığ Belediyesinin Cip Barajı yanında kurmak istediği mesire alanın gerçekten büyük bir emek veriyor. Ama suyun arıtması yeterli olmadığından birçok hastalığa sebebiyet verdiği malumunuzdur. Baraj göletinden sulama birliğine verilen kanallarda balıkların suyla beraber gittiğini ve kanal boyunca balıkların öldüğünü gördük. Bizim amacımız bu alana bırakılan 200 bin balığın kanal yoluyla tarlalara giderek telef olmasını engellemektir. Su yeterli oksijene sahip olmadığından balık ölümleri artacaktır. İnşallah sesimizi birileri duyar ve buradaki aksaklıkları giderir' diyerek sesini yetkililere duyurmaya çalıştı.

Bakmadan Geçme