Dünya ancak bu kadar kirletilebilir!
Son yıllarda ülkemizde yapılan, geri dönüşüm çalışmaları sayesinde, cam, kağıt ve plastik gibi atıklar, ekonomiye katkı sağlıyor, dünyanın bu atıklardan zarar görmesi engelleniyor ve de enerji olarak yeniden kullanılabilir bir hâl alıyor.
Düşünmeden denize veya sokağa atılan çöplerin çevreye ve doğal yaşama ne derece zarar verdiğinin farkında mıyız? Okyanusun ortasında bulunan adalardaki kuşların midelerinde bile plastik kapakların bulunması durumun ciddiyetini ortaya koyuyor. İnsanoğluna bütün güzelliğiyle kendisini barındıran ve kendisine kucak açan doğayı sürekli kirleterek, bir çöp yığına haline dönüştürürken, biz ne yapıyoruz?
VERDİĞİMİZ ZARARIN FARKINDA MIYIZ?
Özellikle yüzyıllarca doğada kalan ve doğaya büyük bir zarar veren cam, plastik ve poşetleri çöp yerine nereye atmayı daha uygun görüyoruz? Suya atılan çöpler balıkları ve içme sularını kirleterek, canlıların yaşamasına elverişsiz bir ortam yaratırken, aynı şekilde doğaya atılan atıklar da toprağı kirleterek verimliliği azaltıyoruz. Peki, biz insanoğlu bunun ne kadar farkındayız?
NEDEN HER BOŞ ARAZİ ÇÖPLÜĞE ÇEVRİLİR?
İlimiz Adalet Sarayı karşısında bulunan boş arazide üzerinde çöp atma alanı yazmadığı halde adeta çöp alanı olarak kullanılan ve sadece plastiklerin atıldığı alan görenleri hayrete düşürüyor. Doğada tam olarak bin yıl kalabilen plastiklerin umarsızca doğanın kalbine atılması bir daha gösteriyor ki çevreyi koruma konusunda sınıfta kaldık. Manzarayı görenler, gözlerine inanmazken, plastik su şişelerini kimin veya kimlerin doğaya bu kadar umarsızca attığı ise merak konusu.
ÇÖPLERİ ÇÖP KUTUSUNA ATMANIZ İÇİN BİLMENİZ GEREKENLER
Çevreye attığınız atıkların kaç yıl doğada kaldığını ve dünyamıza ne derece zarar verdiğini bilseydiniz çöplerinizi sağa sola fırlatırken çok daha duyarlı olurdunuz. Atıkların doğada kalma süresi şu şekilde; Bir Cam Şişe: 4000 yıl
Plastik: 1000 yıl
Poliüretan: 1000 yıl
Telefon kartı: 1000 yıl
Plastik tabak: 500 yıl
Pet şişe: 400 yıl
Alüminyum: 100 yıl
Çakmak: 100 yıl
Kutu kola: 10 yıl
Çiklet: 5 yıl
Gazete: 3 ay