Elazığ'da Kentsel Dönüşümün Önü Açılmalı!
24 Ocak tarihinde ilimizde büyük bir deprem yaşandı ve arkasından sürekli depremin fırsata dönüştürüleceği söylemleri ayyuka çıktı. Ancak Abdullahpaşa, Rüstempaşa, Mustafapaşa, Sürsürü dışında geriye kalan 34 mahallenin hiçbirinde kentsel dönüşümle alakalı bir çalışma yapılmaması konusunda vatandaşlar tepkili… İlimizde kentsel dönüşüm kapsamı dışında kalan yapı sahipleri yaşadıkları mağduriyetin giderilmesi talebinde bulunurken, kentsel dönüşüme bütüncül bir yaklaşım gösterilmesi gerektiğini belirterek, kentin genelinde kötü bir yapı stoku bulunduğunu ve bina yaşı yüksek olan yapıların depremi fırsata çevirerek kentsel dönüşüm kapsamına alınması gerektiğini kaydediyorlar.
İlimizde kentsel dönüşüm kapsamı dışında kalan yapı sahipleri yaşadıkları mağduriyetin giderilmesi talebinde bulunuyorlar.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: ELAZIĞ'DAN BAŞLAYARAK KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMASINI BAŞLATIYORUZ
Oysa ki 24 Ocak tarihinde İlimizde yaşanan 6.8'lik deprem sonrasında 31 Ocak tarihinde Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genel Merkezinde Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda yaptığı, konuşmasında Elazığ depremine değinerek, “Hiçbir vatandaşımızı mağdur etmeden depremin yaralarını saracağız. En çok can kaybının yaşandığı Elazığ'dan başlayarak kentsel dönüşüm çalışmasını başlatıyoruz” diye konuşmuştu.
BAKAN KURUM; “ELAZIĞ'DA TARİHİNİN EN BÜYÜK KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİNİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”
27 ocak tarihinde yine Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Elazığ'da Köklü Kentsel Dönüşüm Projesi başlatacaklarını aktarmıştı. Arkasından Bakan Kurum, 9 Şubat 2020 Hasar tespit çalışmalarının tamamlandığını belirterek, “Elazığ'da tarihinin en büyük kentsel dönüşüm projesini gerçekleştireceğiz” diyerek kentsel dönüşüm anlamında ilimizde ne denli kapsamlı bir çalışma yürüteceklerini yinelemişti.
KURUM: ELAZIĞ'DA ŞEHİRCİLİK ANLAMINDA YAPILMASI GEREKEN BÜTÜN ÇALIŞMALARI YAPMAYA GAYRET GÖSTERİYORUZ
30 mayıs tarihinde ilimize gelen ve Elazığ'da depremzedeler için yapılan konutlarda incelemelerde bulunan Bakan Kurum: Yeni Elazığ'ın alt ve üst yapısı ile sosyal donatılarıyla emin adımlarla 2023'e gideceğini vurgulamış, Elazığ'ın bölgede parlayan bir yıldız haline geleceğini ifade etmişti. Bakan Kurum; “İnşallah çok kısa sürede Türkiye'ye ve dünyaya örnek olacak yeni Elazığ diyeceğimiz, şehircilik kentsel dönüşüm anlamında ‘depremde sonra tüm birimleriyle vatandaşın yanında nasıl olunması gerekir, yapılması gereken projeler en hızlı nasıl yapılır'ı burada göstermek istiyoruz. Elazığ için şehircilik anlamında yapılması gereken bütün çalışmaları yapmaya gayret gösteriyoruz” şeklinde konuşmuştu.
“KENTSEL DÖNÜŞÜME BÜTÜNCÜL BİR YAKLAŞIM GÖSTERİLMELİ”
Yaşanan 6.8'lik depremin, ilimiz için kentsel dönüşüm anlamında bir fırsat olduğu söylemleri sürekli dillendirilirken 34 mahallemiz için kentsel dönüşümden bahsedilmemesi vatandaşın tepkilerine neden oldu. 2000 yılından önce inşa edilen yapıların risk taşıdığını söyleyen vatandaşlar, bu fırsatın değerlendirilmesi gerektiğini kaydediyorlar. Marmara depreminden sonra yapı yönetmeliğinde değişiklik yapıldığını, bu değişikliğin ardından binaların depreme karşı daha dayanıklı üretilmeye çalışıldığını fakat şehrimiz genelinde kötü bir yapı stoku bulunduğunu ifade eden vatandaşlar, bina yaşı yüksek olan yapıların depremi fırsata çevirerek kentsel dönüşüm kapsamına alınması gerektiğini kaydederek, kentsel dönüşüme bütüncül bir yaklaşım gösterilmesi gerektiğini belirtiyorlar.
“RANT DEĞİL, İNSAN ODAKLI ÇALIŞMALARLA VATANDAŞLARIN BARINMASI VE YAŞAMI GÜVENCEYE ALINMALIDIR”
“1999'dan önce yapılan yapıların pek çoğu da yönetmeliklere uygun değildir. Az hasarlı raporu verilen ancak bina yaşı yüksek olan yapıların da bir an evvel kentsel dönüşüme alınması gereklidir. Kentsel dönüşüm planları yeniden ele alınmalı ve hatta planlamaya Elazığ'ın köyleri de dâhil edilmelidir” diye konuşan vatandaşlar, “Rant değil, insan odaklı çalışmalarla vatandaşların barınması ve yaşamı güvenceye alınmalıdır” İfadelerinde bulunuyorlar. Elazığ Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Şube Müdürlüğü'nce Elazığ kent bütünü için uygulanacak kentsel Dönüşüm stratejisinin analiz ve sentezleri sonucunda Elazığ'ın Marka Şehirlerarasında yer alması hedeflendiğini anımsatan vatandaşlar, kısa sürede kentsel dönüşüm anlamında Türkiye'ye ve dünyaya örnek olacak yeni Elazığ'ı görmek istediklerini aktarıyorlar.
MUHTARLAR DERNEĞİ: KENTSEL DÖNÜŞÜM İMKANLARINDAN FAYDALANMA NOKTASINDA BİRBİRİYLE ÇELİŞEN AÇIKLAMALAR YAPILMAKTA
Geçtiğimiz gün, Elazığ Muhtarlar Derneği Başkanı Ahmet Gül imzası ile yayınlanan bildiride, “Vatandaş, sıkıntılarının mağduriyetlerinin en kısa sürede çözüleceği umudunu taşımaya başlamıştı. Fakat gün geçtikçe bu umut yerini karamsarlığa bırakmış vatandaşın kafası karışmıştır. Bu kafa karışıklığının başlıca sebepleri her gün değişen açıklamalar ve gerek hak sahipliği gerekse de kira ve taşınma yardımında ağır ve orta hasarlı evlerin kentsel dönüşüm imkanlarından faydalanması noktasında birbiriyle çelişen açıklamalardı” ifadelerine yer verilerek, siyasilerin ve farklı farklı açıklama yapan bürokratların kafa karışıklığına sebep oldukları ve kentsel dönüşüm anlamında vatandaşın kafasının karıştırıldığı belirtilmişti. Yine geçtiğimiz günlerde Sarayatik Mahalle Muhtarı Aytaç Şahinoğlu da ilimizin 34 mahallesinde kentsel dönüşüm çalışması yapılmadığını aktarmış, Abdullahpaşa, Rüstempaşa, Mustafapaşa, Sürsürü dışında geriye kalan 34 mahallenin hiçbirinde kentsel dönüşümle alakalı bir çalışma yapılmadığını vurgulamıştı.
“KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN ÖNÜ AÇILMADIĞI SÜRECE ELAZIĞ'DA BİR İYİLEŞMEDEN BAHSEDEMEYİZ”
Ayrıca, geçtiğimiz günlerde Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası'nda gerçekleştirilen ‘Covid-19 Süreci İstişare ve Değerlendirme Toplantısında STK Başkanları görüş, öneri ve taleplerini dile getirmişti. Toplantıda şehirdeki yeni yapılaşmadan her kesim faydalanmasının önü açılması gerektiğini aktaran Oda Başkanları, “Kentsel dönüşümün önü açılmadığı sürece Elazığ'da bir iyileşmeden bahsedemeyiz” diyerek kapsamlı bir kentsel dönüşümün ilimiz için ne kadar elzem olduğuna işaret etmişlerdi.
BELEDİYE: KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARI SİL BAŞTAN ELE ALINACAK
30/06/2020 tarihinde güncellenen Elazığ Belediyesi web sitesinde kentsel dönüşüm projesine dair detaylarda da Kentsel Dönüşüm çalışmalarının sil başta ele alınarak, 3 adımlı yeni bir yönetim anlayışı ortaya konulacağı ifadeleri yer alıyor. Sitede ayrıca şu ifadeler yer alıyor:
BÖLGE HALKININ HASSASİYETLERİ DİKKATE ALINACAK
1. ADIM
Kentsel Yenileme
Kentsel dönüşümün münferit olarak parsellerin ya da binaların dönüştürülmesi olarak algılandığı eski anlayış yerine, parsel üst ölçeğinde ada, sokak ve mahallelerin dolayısıyla bölge halkının hassasiyetlerinin dikkate alındığı planlar olarak geliştirilecek.
2. Adım
Kentsel Sağlıklaştırma
Mahalle ölçeğinde atıl alanların etkin olarak değerlendirildiği, alt yapı, ulaşım ve temizlik hizmetlerinin birlikte düşünüldüğü ayrıntılı çalışmalar yapılacak.
3. Adım
“VATANDAŞLARIN ADİL BİR ŞEKİLDE OLUŞTURULAN EKONOMİK VE SOSYAL KAZANÇLARDAN FAYDALANMASI SAĞLANACAK”
Kentsel Canlandırma
Kentsel Yenileme ve Kentsel Sağlıklaştırma projeleriyle, çalışmaların yürütüldüğü bölgeye sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan canlılık kazandırarak; bölgede yaşayan vatandaşların da adil bir şekilde oluşturulan ekonomik ve sosyal kazançlardan faydalanması sağlanacak.
KENTSEL DÖNÜŞÜME YENİ MODEL, EBİAŞ
Kentsel dönüşüm çalışmalarını doğru ve etkin yürütmek amacıyla, KİPTAŞ modeli örnek alınarak, Elazığ Belediyesi bünyesinde Elazığ Belediyesi İmar Anonim Şirketi (EBİAŞ) kurulacak. EBİAŞ; dürüst ve adil yönetim anlayışıyla, şehrin bütünde, tarihi yapısını ve doğasını bozmadan, nitelikli, planlı ve güvenilir konutlar üretecek. Şehrimiz bu modelle; Elazığ'ın kazancının yine Elazığ'a harcandığı, şeffaf, dürüst ve adil yönetim anlayışıyla ferah yaşam alanlarına kavuşacak. Cumhuriyet Mahallesi Sarı Evler, Sürsürü, Karşıyaka, Kızılay, Gümüşkavak, Zafran ve Aksaray mahalleleri kentsel yenileme çalışmalarıyla yepyeni bir vizyona kavuşacak. Haber: Songül DURSUN