Elazığ'da Yapay Zeka Dolandırıcılığına Karşı Uyarı: Deepfake Teknolojisi Güvenliğimizi Tehdit Ediyor!

Elazığ'da yapay zeka dolandırıcılığına karşı uyarılar artıyor! Fırat Üniversitesi Adli Bilişim Uzmanı Doç. Dr. Türker Tuncer, deepfake teknolojisinin güvenlik tehditlerine neden olduğunu belirterek, vatandaşları bilinçlendirme ve güçlü kimlik doğrulama yöntemlerinin önemini vurguladı. Yapay zekanın zararları ve alınacak önlemler hakkında detaylı açıklamalar yaptı.

Elazığ'dan Yapay Zeka Dolandırıcılığına Karşı Uyarı!

Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi'nden Adli Bilişim Uzmanı Doç. Dr. Türker Tuncer, son dönemlerde giderek artan yapay zeka dolandırıcılıklarına dikkat çekerek, "Yapay zeka teknolojileri, ünlüler ve sıradan bireyler hakkında yanıltıcı içerikler üretme potansiyeline sahip. Bu tür sistemler, küçük bir maliyetle kolayca geliştirilebiliyor ve kişilerin itibarını zedelemek için kullanılabiliyor" dedi.

Yapay Zeka ile Güvenlik Tehditleri Üç Ana Başlıkta Toplanıyor

Yapay zekanın günlük hayata faydalar sağladığını vurgulayan Tuncer, bununla birlikte gelişen teknolojinin güvenlik tehditleri oluşturduğuna da dikkat çekti. Güvenlik risklerini kişisel, kurumsal ve ulusal olmak üzere üç ana başlıkta değerlendiren Tuncer, özellikle deepfake teknolojisinin tehlikelerine değindi. "Deepfake, insanların söylemediği şeyleri söyleyebilir, yapmadığı hareketleri yapmış gibi gösterebilir. Bu da güvenliği ciddi şekilde tehdit ediyor," dedi.

Deepfake ile Dolandırıcılık Olaylarına Karşı Önlemler Alınmalı

Geçtiğimiz yıllarda Çin'de deepfake kullanılarak gerçekleştirilen ve 622 bin dolarlık zarara neden olan bir dolandırıcılığı örnek veren Tuncer, dünya genelinde kurumların %40'ının bu tür saldırılara maruz kaldığını belirtti. "Toplumda farkındalık yaratmak, kimlik doğrulama yöntemlerini güçlendirmek ve yasal düzenlemelerle caydırıcılığı artırmak gerekiyor," ifadelerini kullandı.

Türkiye'de İlk ve Tek: Adli Bilişim Mühendisliği

Türkiye'de adli bilişim mühendisliği alanında eğitim veren ilk ve tek kurum olarak Fırat Üniversitesi'nin öne çıktığını belirten Tuncer, bu alanda yetişen mühendislerin deepfake gibi yapay zeka tehditlerine karşı kurumları savunma görevini üstleneceklerini vurguladı. "Adli bilişim mühendislerini, beyaz şapkalı hacker olarak donanımlı bir şekilde yetiştiriyoruz," dedi.

Deepfake Tespitinde Yeni Yöntemler Geliştiriliyor

Deepfake içerikleri belirlemede çeşitli yapay zeka yöntemlerinin geliştirildiğini belirten Tuncer, "Fizik kurallarına aykırı bir görüntü oluşturulduğunda, bu durum yapay zeka teknikleri ile tespit edilebiliyor. Ayrıca görünür veya görünmez damgalama yöntemleriyle içeriklerin güvenilirliği artırılabilir" diyerek deepfake saldırılarına karşı geliştirilen teknolojilere de dikkat çekti.

Bu önemli açıklamalar, yapay zeka teknolojilerinin güvenlik alanında oluşturabileceği tehditleri gözler önüne seriyor ve farkındalık oluşturmanın yanı sıra yasal düzenlemelerin artırılması gerektiğini gösteriyor.

İhlas Haber Ajansı

Bakmadan Geçme