Elazığ'da yerli ve milli robot geliştirildi: 1,5 tona kadar yük kaldırabiliyor!
Elazığ'daki İpek Yolu Uluslararası Çocuk ve Gençlik Çalışmaları Merkezi'nde geliştirilen Uraltay v2 adlı robot, yerli ve milli üretimle 1,5 tona kadar yük kaldırabilme kapasitesine sahip. Robot, 2024 TEKNOFEST'te Sanayide Dijital Teknolojileri Yarışması'na katılacak.
Elazığ'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla yaklaşık 3 yıl önce açılan İpek Yolu Uluslararası Çocuk ve Gençlik Çalışmaları Merkezi, teknoloji ve inovasyon alanındaki projeleriyle adından söz ettiriyor. Merkezin bünyesinde faaliyet gösteren Girişimci Kuluçka Merkezi, kısa süre içinde geliştirdiği projelerle 3 farklı kategoride 7 ödül kazanarak büyük bir başarıya imza attı.
Yerli ve Milli Üretim: Uraltay v2
Merkezin AR-GE, tasarım, yazılım ve teknik montaj atölyelerinde yapılan çalışmalarla, Türkiye'nin teknoloji alanındaki dışa bağımlılığını azaltmayı hedefleyen mühendisler ve gönüllü öğrenciler, Uraltay v2 ismini verdikleri bir robot geliştirdi. Mekanik ve yazılımsal olarak tamamen yerli üretim olan robot, 1,5 tona kadar yük kaldırabilme kapasitesine sahip.
Geliştirilen bu robot, halihazırda fabrika ortamında yük alıp bırakma görevini üstleniyor ve tamamen otonom olarak çalışıyor. Uraltay v2, 2024 TEKNOFEST'te Sanayide Dijital Teknolojileri Yarışması ileri kategorisinde yarışacak.
"Robotumuz Yüzde 90 Yerli ve Milli Olarak Tasarlandı"
Girişimci Kuluçka Merkezi'nde tekniker olarak görev yapan mekatronik teknikeri Beytullah Türk, geliştirdikleri robotun yüzde 90 yerli ve milli olduğunu belirterek, “Bu yıl 2024 TEKNOFEST Sanayide Dijital Teknolojileri Yarışması'na hazırlanıyoruz. Robotumuzun mekanik ve yazılımsal olarak elektronik kartları yüzde yüz yerli üretimdir” dedi.
"Robotumuz Tamamen Otonom Olarak Çalışmakta"
Fırat Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi Eren Güzel de, Uraltay v2'nin tamamen otonom olarak çalıştığını ve 1,5 tona kadar yük kaldırabildiğini vurguladı. Güzel, “Kendi oluşturduğumuz yazılımlar ve kartlarla bu robotu 8 ay içinde çalışır hale getirdik. AR-GE çalışmalarımız halen devam ediyor” şeklinde konuştu.