Elazığ STK'larından ortak karar

'Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Harput Devlet Hastanesi 2. Basamak Hastane veya İhtisas Hastanesi Olarak Hizmetlerine Devam Etmelidir'

TAKİP ET

Elazığ merkezinde yer alan hastanelerin yapımı tamamlanarak hizmete açılan Şehir Hastanesi'ne taşınma sürecinin başlamasıyla birlikte bölge esnafının ve tüm halkın mağduriyet yaşayacağı gerekçesiyle Elazığ TSO'da toplanan Sivil Toplum Kuruluşu ve Meslek Odası Başkanları Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Harput Devlet Hastanesinin 2. Basamak Hastane veya İhtisas Hastanesi fonksiyonunda hizmetlerine devam etmesi için girişim başlatılması kararı aldı…

ORTAK RAPOR HAZIRLANACAK…

Elazığ TSO'da bir araya gelen Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği ve Birliğe bağlı 24 Oda ile birlikte ilimizde faaliyetlerini sürdüren çeşitli STK temsilcileri, Elazığ TSO 13. Meslek Grubunu oluşturan Medikal Sektör Temsilcileri, Hastane Caddesi ve Yunus Emre Bulvarında faaliyet gösteren işletme temsilcileri ve Mahalle Muhtarları konu hakkında görüş ve önerilerde bulundular.

Yaklaşık iki saat süren toplantıda Eğitim ve Araştırma Hastanesinin kapasitesini küçülterek yine hastane vasfını devam ettirmesi için Elazığ TSO, Elazığ Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği, HAZARSAM Başkanı Prof.Dr. Sayın Bilal Çoban ve işletme sahiplerinin katılımı ile ortak bir rapor hazırlanması ve bu talebin başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere ilgili tüm mercilere oluşturulacak bir komisyon marifetiyle verilmesi kararlaştırıldı.

ARSLAN: ELAZIĞ STK'LARI TEK SES OLMUŞTUR…

Yapılan istişare toplantısı sonrasında bir açıklama yaparak değerlendirmede bulunan Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan Elazığ STK ve Meslek Örgütlerinin artık tek ses olarak hareket ettiğini ifade etti. Arslan konuşmasında, 'Odamızın 13. Meslek Grubunu oluşturan Medikal ve Sağlık Sektörü temsilcilerimiz tarafından hazırlanan rapor ile Şehir Hastanesinin hizmete açılması ile birlikte 50 yıla yakın bir mazisi ile hizmet veren Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin kapanma sürecine girmesi nedeniyle Hastane Caddesi ve Yunus Emre Bulvarında bulunan çok sayıda işyerinin kapanma ile karşı karşıya kalacağı ve aynı zamanda bölgede bulunan 65 bin vatandaş ile tüm şehrin sağlık hizmetlerinden faydalanmasında sorunlar yaşacağı belirtilmiştir.

Aynı zamanda Meclis Üyemiz olan Sayın Hakan Akan 13. Meslek Grubumuzun hazırlamış olduğu rapor hakkında detaylı bilgiler vermiştir. İlimizin daha önce hazırlanmış olan kümeleme çalışmalarında sağlık sektöründe avantajları ve ilimizin bu alanda Ülke ortalamasının üzerinde yer aldığı belirtilmiştir. Bugün geldiğimiz noktada bu raporun doğruluğunu görmekteyiz. Sağlık sektöründe ilimizin iyi bir noktada olduğu bir gerçektir. Buna yeni yapılan Şehir Hastanesi de eklenince ilimiz bu alanda gerçekten çok büyük bir avantaj sağlamıştır. Oda olarak biz Sağlık Sektöründe artık komşu iller dışında komşu ülkelere de hizmet verme noktasında önemli bir sürecin yakalandığını ve bunun özel sektör yatırımlarıyla desteklendiğini ulusal ve uluslar arası toplantılarda dile getirmekteyiz. Bugünkü tüm STK başkanlarımız da konuşmalarında Şehir Hastanesine karşı olmadıklarını bilakis bu yatırımın ilimize değer kattığı fikrinde birleşmişlerdir. Yine tüm STK'larımızın üzerinde görüş birliğine vardığı husus, mevcut Eğitim ve Araştırma Hastanesinin yine hastane vasfını devam ettirerek ancak yatak sayısını azaltıp birkaç poliklinikle hizmetine devam etmesi yönünde olmuştur.

13. Meslek Grubumuzun hazırlamış olduğu raporu incelediğimizde ilimizin 1700 olan toplam yatak kapasitesinin 1038'e düşürüldüğü görülmekte bu durumun sağlık hizmetlerinin halka ulaşmasında önümüzdeki süreçte sorunlara neden olacağı aşikar olarak görülmektedir. Şehir Hastanesine taşınacak olan mevcut hastanelerin yatak kapasitesi, hasta sayısı, il dışından gelen hasta sayısı ve bölge nüfusları detaylı bir şekilde rakamlarla raporlanmıştır. Bu rapor incelendiğinde merkezdeki mevcut hastanelerin hastane vasıflarını yitirmesi halinde başta Elazığ olmak üzere bölge hinterlandındaki illerin sağlık alanında mağduriyetlerinin olacağını görmekteyiz.

Bununla birlikte mevcut hastanelerin bulunduğu bölgede konaklama, sağlık, medikal, gıda, tekstil, ulaşım gibi bir çok sektörde önemli yatırımlar yapıldığı ve bu yatırımların hastanelerin boşaltılması ile birlikte bir anda iş yapamaz duruma geleceği gerçeği ile tüm esnaflarımız büyük bir endişe içine girmiştir.

Ülkemizde çok sayıda ilde Bölge ve Şehir Hastaneleri yapılmasına karşın mevcut hastaneler 2.Basamak Hastane şeklinde yeniden revize edilerek fonksiyonları devam etmiştir. Bugün Odamızda bir araya gelen ve tek ses olarak aynı talepte bulunan Elazığ Sivil Toplum Kuruluşları ve Meslek Odaları da aynı uygulamanın ilimiz için de yapılmasını talep etmektedir. Dolayısı ile; Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Harput Devlet Hastanesi 2. Basamak Hastane veya İhtisas Hastanesi Olarak Hizmetlerine Devam Etmelidir.

Temmuz ayı başında Odamızda yaptığımız ilk Sivil Toplum Kuruluşları istişare toplantısında almış olduğumuz karar ile ilimiz sorunlarının tek ses olarak dile getirilmesi noktasında bugün aslında ilk somut uygulamasını gerçekleştirmiş olduk. Bu doğrultuda, Elazığ TSO, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, HAZARSAM ve konu ile ilgili rapor hazırlayan Medikal ve Sağlık sektörü temsilcilerimizin bir araya gelerek oluşturacakları ortak raporu tüm STK'larımız imzalayarak başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere ilgili tüm mercilere komisyon marifetiyle ulaştıracağız. İlimiz STK'larını tek ses olarak bu güçlü duruşu inanıyorum ki, birçok sorunun çözümünde kapıların daha kolay açılmasına vesile olacaktır. Bu düşüncelerle, katılım ve destekleriniz için teşekkür ediyor, ilimiz için bu toplantının hayırlara vesile olmasını diliyorum' dedi.

Bakmadan Geçme