Göğüs Hastalıkları Uzmanından Uyarı: 'Gripten Korunmanın En Etkili Yolu Aşı'

Tunceli Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Burcu Babaoğlu Elkhatroushi, gripten korunmanın en önemli yolunun kişisel korunma önlemleriyle birlikte grip aşısı olduğunu söyledi.

Tunceli Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Burcu Babaoğlu Elkhatroushi, gripten korunmanın en etkili yolunun grip aşısı ve kişisel korunma önlemleri olduğunu belirtti. Risk grubundaki kişilere mutlaka aşı öneriliyor.

"Grip Aşısı Yoğun Bakım Yatışlarını Azaltır"

Mevsimsel grip virüsü olan influenza, sürekli mutasyon geçirdiği için her yıl grip aşısı olunmasının şart olduğunu vurgulayan Dr. Burcu Babaoğlu Elkhatroushi, özellikle riskli grupların aşılanmasının yoğun bakım yatışlarını ve grip kaynaklı ölümleri engelleyebileceğini söyledi. Aşılamanın, salgınların önüne geçmek için en etkili yollardan biri olduğunu belirtti.

Kimler Grip Aşısı Olmalı?

Dr. Babaoğlu Elkhatroushi, grip aşısının özellikle 6 aydan büyük çocuklar, 5 yaş altı çocuklar, 65 yaş üstü bireyler, kronik hastalıkları bulunanlar ve hamilelerin mutlaka yaptırması gerektiğini söyledi. Ayrıca bu kişilerin çevresindekilerin de aşılanmasının önemli olduğunu ekledi.

Grip Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?

Grip aşısının yaygın yan etkileri arasında kızarıklık, şişlik, ağrı ve nadiren yüksek ateş bulunduğunu belirten uzman doktor, yumurta alerjisi olanlar veya ciddi alerjik reaksiyon geçiren kişilerin aşı yaptırmaması gerektiğini söyledi.

Aşılama Ne Zaman Yapılmalı?

Dr. Babaoğlu Elkhatroushi, grip aşısının Ekim ve Kasım aylarında yapılmasının en uygun zaman olduğunu ifade ederek, “Bağışıklığı güçlü kişilerde aşı, 6 ay kadar koruma sağlar. Aile sağlığı merkezlerinde grip aşıları ücretsiz olarak yapılmaktadır" dedi.

İhlas Haber Ajansı

Bakmadan Geçme