Grip aşısı kimlere yapılacak ?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs mücadelesi devam ederken risk grubunda olan kişilere grip aşısı yapılacağını açıkladı. İlk etapta 75 yaş ve üzerine uygulanacağını belirtti. e-Nabız ile grip aşısı sorgulama Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanıyor. Peki, grip aşısı kimlere yapılacak?

Koronavirüsü nedeniyle dünya çapında grip aşısına olan talebin artmasının ardından Sağlık Bakanlığı öncelikli kişileri belirledi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca "Birkaç gün içerisinde daha da genişleteceğiz, 75 yaş ve üzerine uygulanmasını ilave ettik, muhtemelen 70, 65 ve bir hafta, 10 gün içerisinde 60 yaşa kadar indirmiş olacağız." ifadelerini kullandı.

Kronik hastalar, 65 yaş üstü ve organ nakli olan kişilere grip aşısında öncelik tanınacak. Grip aşısı online e-Nabız sistemine T.C kimlik numarası bilgileri ile giriş yaptıktan sonra grip aşısı risk durumu öğrenilebilecek.

GRİP AŞISI ARZI YÜZDE 20

Grip aşısıyla ilgili daha önce de detaylı şekilde açıklamıştım. Grip aşısında özellikle bizim bu yıla kadar her ülke bir yıl önceden grip aşısının siparişini verir. Bu yıl dünyada grip aşısının arzı yüzde 20'yi geçmedi. Bizde ise geçen yıl 1.3 milyon grip aşısı tedarik etmiştik. Eczanelerden satışına izin verdiğimiz halde 1 milyon 100 bin oldu. Yani geçen yıl 200 bin grip aşısı eczanelerden satılıyor olmasına rağmen kullanılamadı. Birçok ülke bizden farklı olarak yoğun kullandı. İngiltere 30 milyon, Almanya 26 milyon sipariş verdi.

KİMLERİN GRİP AŞISI YAPTIRMASI GEREKİR?

Bakan Koca aşıyla ilgili şunları söylemişti; Dünyada arzının çok olmadığı ama talebinin fazla olmadığı bir dönemde grip aşısı riskli olanlara yapmak gerekiyor. Bununla ilgili de Bilim Kurulumuz bir çalışma yaptı ve kimlere öncelikle yapılması gerektiğini belirlemiş oldu.

Özellikle;

1. Riskli gebelere; (26 haftadan sonra ve doğumdan sonraki ilk 2 haftada olanlara 2) 65 yaş üstü kronik hastalığı olanlara, 5 yaş altı kronik hastalığı olanlara, 5-65 yaş arası

2. Kronik rahatsızlığı olanlara; özellikle riskli olan sağlık çalışanlarımıza ve organ nakli olan kişilere olmak üzere ilk planda bunun dağıtımını hedefleyerek planladık ve peyderpey gelen aşıyı da bu çerçevede dağıtmış olacağız.

GRİP AŞISI NEDİR?

Grip, kış aylarında rastlanılan, öksürme ve hapşırma ile ortaya çıkan İnfluenza A ve B virüslerinin burun, boğaz ve akciğerlere yerleşmesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır.

Grip; yüksek ateş, şiddetli kas - eklem ağrıları, yorgunluk hali, titreme nöbetleri, baş ve boğaz ağrısı, kuru öksürük gibi belirtilerle kendini belli eder.Gribin kuluçka süresi 1-3 gün arasında seyreder.

Grip bulaşıcı bir hastalıktır ve hastalığın semptomları sizde gözükmeye başlamadan önceki gün hastalığı başka kişilere bulaştırmış olabilirsiniz. Grip aşısının koruyucu etkisi 6 ila 8 aydır. Bu yüzden bu virüsten korunmak için yapılabilecek en mantıklı çözümdür.

Her sene Dünya Sağlık Örgütü tarafından virüsün yapısında meydana gelen mutasyonlar incelenerek, aşı içeriği için öneriler ortaya konur. Ve aşılar bu önerilere göre hazırlanır.

Grip, ciddi bir hastalıktır ve risk grubu içerisinde yer alan bireyler yakalandığında ciddi komplikasyonlar gerçekleşebilir. Ve hatta bronşit, zatürre, ensefalit, sinüzit gibi daha kötü sonuçlar doğuracak hastalıklara sebebiyet verebilir.

Bu yüzden, grip aşısı olması sakıncalı olanlar dışında, toplumdaki tüm bireylerin grip aşısı olması önerilmektedir.Grip aşısı olduktan sonra vücudunuz ilgili virüs ile savaşan maddeler antikor üretmeye başlar. Benzer virüslerle karşı karşıya geldiğinizde bu antikorlar sizin korunmanıza yardımcı olur. Mevsimsel gribe sebep olan virüsler yıldan yıla farklılıklar göstermektedir; bu nedenle her yıl ortaya çıkan yeni tür gripten korunmak için, her yıl grip aşısı olmanız gerekecektir.

GRİP AŞISI NE ZAMAN YAPILIR?

Her yıl değişime uğrayan grip virüsünden dolayı her yıl grip açısı içeriğinde de değişikliğe gidilmektedir. Grip aşısı, Dünya Sağlık Örgütünün verdiği önerilerle her sene yeniden hazırlanır.Sonbahar dönemi, yani Eylül-Kasım ayları arası grip aşısı yapılması adına en doğru ve etkili zamanlardır. Grip aşısını yaptırmanızın ardından ilgili grip mevsimi boyunca koruma sağlar.

‘EN RİSKLİ KİŞİLERDEN BAŞLADIK'

Bizde ise geçen yıl az kullandığımız için 2.3 milyon grip aşısı tedarik etmiş olduk. Bu yıl 2.3 milyon grip aşısı kullanıma hazır halde, sağlık çalışanlarımıza başlamış olduk. Kimlere yapılması gerektiğini Bilim Kurulu Aşı Grubu en riskli grubu tespit ederek başlatmış olduk.

75 YAŞ VE ÜZERİNE UYGULANIYORDU ANCAK BU YAŞI 60'A İNDİRECEĞİZ

Bu yıl eczanelerden satışına izin vermedik. Kime yapılması gerekiyorsa o kişileri en riskli gruptan başlayarak sınıfladık. Her geçen gün bu tüketimle doğru orantılı olarak kapasiteyi genişletmeye çalışıyoruz. Şu ana kadar 772 bin oldu. Ama 6 milyon açık şu an. Birkaç gün içerisinde bunu daha da genişletmiş olacağız. Muhtemelen 75 yaş ve üzerine uygulanmasını ilave ettik. 70 ve 1 hafta 10 gün içerisinde 60'a indirmiş olacağız. Dijital ortamda çok rahat takip ediyoruz.

E NABIZ GİRİŞİ NASIL YAPILIR?

İlk kez e-Nabız kullanıcısı olacak kişiler e-Devlet (www.turkiye.gov.tr) üzerinden e-Nabız'a giriş yaparak profil ayarları üzerinden e-Nabız şifresi oluşturmalı ya da kendi Aile Hekimine başvurarak e-Nabız için geçici şifre edinmelidir.

E-NABIZ GRİP AŞISI SORGULAMA

İNFLUENZA RİSK DURUMU GÖRÜNTÜLEME

Vatandaşlar e Nabız sistemi üzerinden grip aşısı olup olamayacaklarını öğrenebiliyor. Sorgulamada grip aşısında öncelikli olmayan kişiler için şu ifadeler yer alıyor: “İnfluenza (Mevsimsel Grip) Bilgilendirme: İnfluenza açısından 1. öncelikli yüksek risk grubunda değilsiniz. Durumunuz ileride yeniden değerlendirilecektir.”

Bakmadan Geçme