Hasta yakınlarının imdadına refakatçi evleri yetişti

Hastaları farklı illerde tedavi gören vatandaşın en büyük sıkıntısı genellikle konaklama oluyor. Bu durumda refakatçi evleri vatandaşın imdadına yetişiyor.

TAKİP ET

Elazığ Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Muhammet Kütük, refakatçi evleri ile ilgili bilgiler verdi. Müdür Muhammet Küçük, iki refakatçi evi olduğuna dikkat çekerek bunlardan birinin Yenimahalle'de diğerinin ise Yıldızbağları'nda hizmet verdiğini belirtti.

'BİRİSİ YETERLİ OLMAYINCA İKİNCİSİNİ YAPTIRDIK'

Kış aylarında refakatçi evlerinin son derece yoğun olduğunu vurgulayan Muhammet Kütük, 'Bilindiği üzere Yenimahalle'deki refakatçi evimiz 2010 yılında hizmete açıldı. Buraları şehir dışından gelen hasta yakınlarına hizmet verdiği için İlimizde yaşayanlar tarafından pek bilinmiyor. Orası Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesine yakın olduğu için yoğunluk oranı son derece fazla oluyor. Tek başına orası yeterli olmadığı için, şehir dışından gelen hasta yakınları İlimizde mağduriyet yaşamasın diyerek 2013'te birde Kurumumuzun hemen yanına bir refakatçi evi daha yaptırdık.' dedi.

'REFAKATÇİ EVLERİNİN BÜTÇESİ VAKIFTAN'

Komşumuz Malatya'da refakatçi evleri iş adamlarının desteği ile açılmıştı. 2010 yılında ilk açılan refakatçi evinin tamamen Valilik bütçeleri ile açıldığını ve o dönem Valisinin 'Bu proje, iş adamlarımıza örnek olsun' dediğin biliyoruz. 'Peki, 2013'te kazandırılan refakatçi evinde iş adamlarımızın desteği söz konusu oldu mu?' dediğimizde de Müdür Muhammet Kütük, 'Vakfımız ve Sağlık Müdürlüğünün protokolünün ardından biz bu refakatçi evlerini hizmete kazandırdık. Her ikisi de Vakfımızın bütçesinden yapıldı. Buralarla ilgili iş adamlarımızın bir desteği olmadı. Buraların harcamalarını Vakıf olarak bizler karşılıyoruz. Ekstra bir bağışla yaptırılmıyor' diyerek refakatçi evlerinin yapımı konusunda iş adamlarının bir desteği olmadığını aktardı.

'İHTİYAÇ HALİNDE EK YATAK ATIYORUZ'

Refakatçi evlerinin kapasiteleri hakkında da bilgiler veren Muhammet Kütük, 'Yenimahalle'de bulunan refakatçi evimizde 11 oda ve 34 yatak var. Yıldızbağları'nda hizmet veren refakatçi evimizde ise 10 oda 29 yatak var. Yaklaşık 65 yatak kapasitemiz olsa da ihtiyaç halinde ek yatak atıyoruz. Odalarımız tek kişilik, iki kişilik ve de üç kişilik şeklinde dizayn edilmiş durumda.' dedi.

REFAKATÇİ EVİNDE KONAKLAMA BEDELİ 15 TL

Refakatçi evinde konaklama ücretleriyle ilgilide bilgilendirme yapan Muhammet Kütük, 'Kişi başı konaklama ücretimiz 15 TL. Şehit yakınları, gaziler, gazi yakınları, yeşil kartlılardan ücret almıyoruz. Hastanede hastası olan ve İlimize şehir dışından gelme şartını taşıyan bireyleri mağdur etmeden uygun koşullarda ağırlıyoruz. Kurumuzda sadece barınma var yemek çıkmıyor. Küçük mutfaklarımız var orada çay kahve içebiliyorlar' diyerek refakatçi evleri hakkında detaylı bilgilerde verdi.

'REFAKATÇİ EVLERİNDE ŞİMDİYE KADAR 56 BİN 800 KİŞİ KONAKLADI'

2010 yılından beri hizmet verdiklerini kaydeden Muhammet Kütük, 'Bu yapıları diğer illerde görmek pek mümkün değil. Bölgeye hizmet veren hastanelerimiz olduğu için bizde böylesi yapıları açmak gerekli oldu. İlimize dışarıdan gelen hasta yakınları bu hizmetten dolayı son derece memnun oluyorlar. 2010'dan bugüne kadar refakatçi evlerimizde 56 bin 800 kişi konakladı' diyerek sürekli dolu olduklarını rakamlarla da ifade etti.

'ŞEHİR HASTANESİ FAALİYETE GEÇTİĞİNDE REFAKATÇİ EVİNE İHTİYAÇ ARTABİLİR'

19 personelin refakatçi evlerinde hizmet verdiğini belirten Muhammet Kütük'e, 'Üçüncü bir refakatçi evine ihtiyaç duyulur mu?' dediğimizde ise, Muhammet Kütük, 'Türkiye'de birkaç il var. Refakatçi evinin olduğu. Daha büyük bir yer açma düşüncemiz var ama İlimizde projesi süren bir Şehir Hastanesi var. O bölgeye de hizmet etmeye başladığında belki refakatçi evlerine ihtiyaç daha da artabilir. Öyle bir durum olduğu takdirde o bölgeye yakın bir arazimiz var. Orada bir kompleks yapmayı düşünüyoruz. Belki orada daha geniş çaplı bir şeyler yapılabilir. Ama en baştan ifade ettiğim gibi bunlar sadece şu an için bir öngörü, planlanması için hastanenin hizmete açılması ve böyle bir şeye ihtiyaç duyulup duyulmayacağını görmemiz lazım' diyerek açıklamalarını tamamladı.

Bakmadan Geçme