İl Müdürü Hikmet Şişecioğlu: '16 binin üzerinde dilekçe beklemektedir'
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Elazığ İl Müdürü Hikmet Şişecioğlu il genelinde hasar tespit çalışmalarının 45 ekiple devam ettiğini belirterek, vatandaşlara önemli hatırlatmalarda bulundu.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Elazığ İl Müdürü Hikmet Şişecioğlu Kahramanmaraşlı iki büyük depremden etkilenen Elazığ'da yürütülen çalışmaları değerlendirdi.
ŞİŞECİOĞLU: 16 BİNİN ÜZERİNDE DİLEKÇE BEKLEMEKTEDİR
Şişecioğlu, “Depremin akabinde hemen saat 5'e yakın kriz merkezinde toplandık. Bütün arkadaşlarımız da kurumda toplandı. Türkiye afet planına göre Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Elazığ İl Müdürlüğü olarak hasar tespitlerini yapma yetkisi bize verilmiştir. Aynı gün 21 ekip ile her ekipte 2 mühendis olmak üzere 42 kişi hasar tespitine başladı. Bugün itibariyle ekip sayımız arttı. 45 ekip toplam 95 kişi sahada bütün incelemeleri yapmaktadır. Bugün itibari ile yaptığımız hasar tespitleri toplam da 6 bin 443 bina incelenmiş olup bunlar ilçeler köyler ve il merkezi olmaz üzere toplam şuan itibariyle 16 binin üzerinde dilekçe beklemektedir. Yaptıklarımız buna dahil. Bizler dilekçeyi hem vatandaşlar kuruma müracaat edecekler hem de alo 181 bakanlığımızın bir hattı var oraya mesajını düşürüyor. Dilekçeleri sıraya koymuşuz binasında hasar olan bütün vatandaşların binaları tek tek incelenecektir” ifadelerini kullandı.
ŞİŞECİOĞLU: HASAR TESPİTLERİ GÖZLEMSEL YAPILIYOR
Ekiplerin sadece gözle ve telefonla çekim yaparak kontrolünü sağladığını dile getiren vatandaşlara da cevap veren Müdür Şişecioğlu, hasar tespitlerinin tablet üzerinden yapıldığını belirtti. Müdür Şişecioğlu, “Hasar tespitini yapma yetkisi kurumumuzda inşaat mühendislerine ve mimarlara verilmiştir. Bu arkadaşlarımızın tamamı daha önceki depremlerde görev yapmış ya da bakanlığımızda çeşitli kurslara katılmış yetkili arkadaşlarımızdır. Hasar tespitleri tablet üzerinden yapılmaktadır. Tablet ile binanın yanına gittiği zaman binanın bütün bilgilerini tablete yüklemektedir. Binanın mülkiyet bilgileri kat bilgileri yapılış yılı bütün bilgiler tablete yükleniyor. Şunu karıştırıyoruz. Hasar tespiti sadece son yaşanan depremin binada meydana getirdiği hasarın ölçüsü tespit ediliyor. Bina eskidir yıllar önce yapılmıştı ya da vatandaşımız diyebilir bu binam bir dahaki depreme dayanıklı mıdır? diye Öyle bir tespit yok. Özellikle vurguluyorum sadece son depremin binaya verdiği hasarın ölçüsüdür. Gözlemsel yapılmaktadır. Hasar tespitleri bittikten sonra tamamlandıktan sonra askıya çıkartılacak bir ay süre verilecek vatandaşlarımız tekrar itiraz edecek tekrar itirazdan sonra başka bir ekip bakacak. Kesinleştikten sonra yine vatandaşımız memnun olmazsa idari mahkemesine dava açmak doğuyor. Dolayısıyla hasar tespitleri her yerde aynı şekilde yapılıyor. Gözlemsel yapılıyor. Vatandaşlarımız bundan müsterih olsunlar. Hasar tespitinde sağlam binalara hasarsız, sıvasında boyasında çatlak olanlara az hasar ya da duvarlarında çatlak olanlara orta hasar taşıyıcı sisteminde kolonlarda, kirişte çatlak olan binalarda ağır hasar olarak değerlendirilmektedir” dedi.
ŞİŞECİOĞLU: HASARLI BİNALARIN YIKIMI İLE İLGİLİ BİR ÇALIŞMA YOKTUR
Şuanda ağır hasarlı binaların yıkımı ile ilgili bir çalışmanın olmadığını hatırlatan Şişecioğlu, hasar tespit çalışmaları tamamladıktan sonra hasarlı binaların yıkım işlemlerinin gerçekleştirildiği uyarısında bulundu. Şişecioğlu, “Hasar tespitleri gerçekleştikten sonra hak sahibi süreci başlıyor. Ağır hasarlı binaların yıkım işi hasar tespitlerinin kesinleşmesinin ardından başlaması gerekiyor. Şuan ağır hasarlı binaların yıkımı ile ilgili bir çalışma yoktur. Çünkü hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Bittikten kesinleştikten sonra kanun ve yönetmenliği verdiği mevzuat doğrultusunda yıkım işlemleri yapılacaktır” diye kaydetti.