'Lojistik Merkezlerle Elazığ Geleceğe Taşınabilir'
Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Doç. Dr. Bilal Çoban, Elazığ Lojistik Merkezi projesi hakkında bilgilendirme yaparak, siyasi iradenin ve konuya muhatap tüm kurumların projeye sahip çıkması çağrısında bulundu. Çoban, projenin Elazığ'ın ekonomisine, istihdamına ve sosyal hayatına ciddi katkı sağlayacağını söyledi.
Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Doç. Dr. Bilal Çoban, düzenlediği basın toplantısında hazırladıkları Elazığ Lojistik Merkezi projesi hakkında bilgilendirme yaparak, ilin sosyal, kültürel ve ekonomik gelişimi noktasında Elazığ Lojistik Merkezinin kenti geleceğe taşıyacağına vurgu yaptı.
Çoban'dan Siyasilere ve Tüm Kurumlara Çağrı
Çoban'ın, Elazığ Lojistik Merkezi projesi siyasi iradenin ve ilgililerin dikkatini çekti. Çoban, siyasi iradenin ve konuya muhatap tüm kurumların Elazığ Lojistik Merkezi projesine sahip çıkılması konusunda çağrıda bulundu.
“İl ekonomisine, istihdamına ve sosyal hayatına ciddi katkı sağlayacaktır”
Çoban açıklamasında, “Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi olarak ilimizin sosyal, kültürel ve ekonomik kalkınma ve gelişmesi için önemli projeler ve çalışmalar yapmakta ve bunu kamuoyu ile paylaşmaktayız. Merkezimiz son olarak ülkemizin de özellikle son dönemlerde üzerinde yoğun bir şekilde durduğu Lojistik Merkezler ya da Lojistik Köyler konusunda bir çalışma yapmıştır. Bu çalışmamızda projenin ilimize kazandırılması halinde çok önemli kazanımlar elde edeceği, hem ekonomik yönden hem de istihdam açısından ilimizin çok önemli sorunlarına çözüm olacağı görülmüştür” dedi.
“Elazığ ülkemizin Lojistik Merkezleri ağını tamamlayacak niteliktedir”
Türkiye'de bugün hizmette olan 7 ayrı Lojistik Merkezinin bulunduğunu söyleyen Çoban, “Bununla birlikte yapım aşamasında 7 Merkez ve İhale ile Proje ve kamulaştırma aşamasında da yine 7 merkez bulunmaktadır.
İlimizin batısında en yakın Lojistik Merkez, Sivas ve Kahramanmaraş'tır. Doğusunda ise Tatvan Lojistik Merkezi bulunmaktadır. Bu projeler de halen ihale ve yapım aşamasındadır. Sivas-Tavan arasındaki 660 km mesafede herhangi bir Lojistik Merkezi bulunmamaktadır. Bu iki noktanın arasında yer alan Elazığ ülkemizin Lojistik Merkezleri ağını tamamlayacak nitelikte ve coğrafi konum olarak tam aranan merkezde yer almaktadır. İlimizin sivil ve uluslararası kriterlere uygun havalimanına sahip olması, Devlet Demir Yollarının 1934 den beri hizmet veriyor olması, 2023 yılında bitirilmesi beklenen Yüksek Hızlı Trenin kavşak noktası olması, PTT'nin aktarma deposinin ilimizde olması, ilin jeopolitik merkezi konumu ile hem Anadolu'nun geçiş kapısı olması hem de Ortadoğu ve Türk Cumhuriyetlerine yakınlığı ile Lojistik Merkez için son derece ideal bir merkezdir” ifadelerini kullandı.
“Kurulacak olan Lojistik Merkezi çok önemli bir altyapı oluşturacak”
Çoban, Elazığ'da özellikle son dönemlerde çok ciddi manada bir ekonomiye yönelme ve Elazığ'ın yatırım ortamının iyileştirilmesine dönük girişimler ve kanaatler olduğunun görüldüğünü dile getirerek, “Elazığ 2. OSB çalışmaları, Cazibe Merkezleri Programına ilimizin göstermiş olduğu yoğun ilgi ve bununla birlikte Sayın Valimizin ilimize yatırımcılar kazandırma noktasında basına yansıyan haberlere baktığımızda kurulacak olan Lojistik Merkezi çok önemli bir altyapı oluşturacak ve yatırımcıların ilgisi noktasında bir çekim merkezi haline gelecektir” diye konuştu. “Lojistik Merkezi ile elde edilebilecek kazanımlarla şehrimizi geleceğe taşımamız söz konusudur” diyen Çoban, “Bu noktada, başta siyasi iradenin olmak üzere tüm ilgili kurumlarımızın sorumluluğuna dikkat çekmek istiyorum” şeklinde konuştu.
“Lojistik merkezler entegre yapısıyla çekim merkezleridir”
Başkan Çoban, Lojistik Merkezlerin bulunduğu bölgede bir çekim merkezi haline geldiğine dikkat çekerek, “Lojistik Merkezi tanımı içinde Uluslararası ve Ulusal Kriterlerde vardır. Bu kriterler de; başta liman, havalimanı ve lojistik merkez arasında düzenli ulaşım hizmeti, Lojistik merkezde faaliyet gösterecek firmalar için tesis kiralama hizmeti, Ofis hizmetleri, Banka ve sigorta hizmetleri, Hukuk büroları, Güvenlik hizmetleri, Lojistik merkez içinde lojistik bilgi sistemi kullanımını destekleyici hizmetler, Lojistik Merkezlerde bulunması gereken sosyal alanlar, Eğitim, Sağlık ve Spor alanları, konaklama alanları, bina ve teçhizatlar, Soğuk hava depoları, elleçleme ekipmanları, çeşitli büyüklüklerde depolar, çoklu taşıma terminali, Havacılık endüstrisi için gerekli açık alanlar, kombine taşımacılığa imkan veren farklı taşımacılık modlarını kolaylaştıracak altyapı, bina ve ekipman gibi altyapıların bulunması zorunludur. Tüm bunları bir araya getiren Lojistik Merkez yapısı Lojistik bir köy oluşturmakta ve bulunduğu bölge için yeni bir ekosistem meydana getirmektedir” dedi.
“Lojistik merkezler ilimize ne kazandırabilir?”
Çoban açıklamasında Lojistik Merkezi ile Elazığ'ın neler kazanabileceğini ise maddeler halinde şöyle özetledi:
- En az 2500 Kişiye Direkt, 10.000 Kişiye Ek İstihdam Sağlaması,
- Elazığ İçin en az 250.000.000 Dolar yatırımların gelmesi,
- Lojistik Köyde yeni yatırımlarla ekonominin canlanması,
- Havalimanın Uluslararası hem yolcu hem yük Kargo Havalimanı olmasını sağlayarak, daha fazla uçak, daha fazla Uçak konaklaması ile Elazığ'ın daha fazla bilinirliği olan Havalimanı olması,
- Tır Parkları ve Karayolu Taşımacılığında önemli bir yerde olan İlimize daha çok Tır ve Kamyonların girmesi ve konaklaması,
- Antrepo, Depo ve benzer yapıların yapılarak Özel sektörün hizmet vereceği alanların oluşması ile Özel Sektörün Dağıtım/ Transfer/ Ayrıştırma/ Kargo/ ve ulaştırmada yeni yatırımlar yapması ve ek imkanlar sağlanması,
- İlimizin daha önce bölge müdürlüğü olarak hizmet verdiği Kargo Firmalarının yeniden Bölge/ Ayrıştırma/ Transfer ve Dağıtım Merkezi olmasını sağlama,
- Ülkemizin 3 Kıtanın Lojistik Merkezi olma iddiasını en fazla destekleyecek ve sağlayacak İllerden Olması, (Uzak ve Yakın Ulusal ve Uluslar arası Hinterlandı ve Diğer Şartları İle.)
- Ülkemizde taşımacılık %90 Karayolu ile yapılmaktadır. Pahalı bir taşımacılık olan Karayolu taşımacılığının maliyetini düşüren DDY'nin bu pastadan Pay alırken İlimizin de bundan faydalanması,
- DDY'nın Şehir dışına alınarak OSB'lere yakın yerde kurulması ile hem lojistik merkez hem yeni YHT ve normal Tren istasyonun yapılması ,
- Bakü –Tiflis –Kars demiryolu hattının açılması ve yeni yapılması planlanan Karadeniz'den başlayıp Elazığ üzerinden güneye, Irak ve Suriye'ye bağlanması planlanan hatla birlikte Elazığ'ın jeostratejik önemi bir kez daha ön plana çıkmaktadır.
- Elazığ gar sahasında yapılan yükleme ve boşaltmanın Lojistik Merkezine alınması ile yükleme ve boşaltmadan kaynaklanan çevre kirliliği önlenmiş olunacağı gibi ağır tonajlı araçların bu bölgeden çekilmesiyle bu bölgedeki trafik nispeten rahatlayacaktır.
- Elazığ garını yük taşımasından kurtarıp sadece yolcu hizmeti vermesi ve boşalacak olan yükleme alanların yerine ve gar çevresine yapılacak sosyal kültürel alanlarla birlikte bu bölge cazibe merkezi haline getirilebilecektir.
Lojistik Merkezi Elazığ İçin Neden Gerekli?
Başkan Çoban Lojistik Merkezi'nin Elazığ için neden gerekli olduğunu ise şöyle anlattı: “Elazığ Lojistik Merkezi'nin açılmasıyla insanımız, burada üretip, satmak istediğimiz veya ihtiyaç duyduğumuz malları kısa zamanda nakletme imkanına da sahip olacaktır.
Elazığ'ın ihracatının büyük bölümünü madencilik ürünleri olduğundan, taşımanın en doğru olduğu sektör de Demiryoludur ve haliyle Elazığ'a lojistik merkezinin açılması kaçınılmaz hale gelmiştir.
Bürokrasiden ve siyaset kurumundan, bu konunun önemsenmesini, bir an önce çalışmalarım ve lobi faaliyetlerinin başlatılmasını ve ilimiz için hayati öneme sahip bu Lojistik Merkezinin ilimize kazandırılmasını beklemekteyiz.”
“Elazığ Lojistik Olarak Bu Yatırımlara Aday Olabilecek Durumdadır”
Çoban sözlerine şöyle devam etti: “5 bin yıllık Büyükşehir Olan Elazığ'ın 600.000 nüfusu ve Yakın Ulusal Hinterlandı (Muş, Bingöl, Tunceli, Ergani, Diyarbakır, Malatya, Kemaliye, Divriği, Arapgir, Erzincan, Adıyaman), Uzak Ulusal Hinterlandı (Kahramanmaraş, Gaziantep, Urfa, Mardin, Şırnak, Batman, Siirt, Bitlis, Van, Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan, Erzurum), Uluslararası Hinterlandı (Suriye, Irak, İran, Nahçivan, Gürcistan) ile lojistik olarak bu yatırımlara aday olabilecek durumdadır.
5 bin yıllık Büyükşehir Elazığ yukarıda bahis edilen, sebeplerden dolayı merkez olma konumunu ve lojistik merkez şartları olan;
1- Jeostratejik Önem
2- Arazinin uygunluğu
3- Planlama güvenliği Kriterlerini fazlası ile karşılamaktadır. Gerek Yakın ve Uzak Ulusal Hinterlandı ve gerekse Uluslar Arası Hinterlandı ile bu apaçık gözükmektedir. Ayrıca, İlimiz Elazığ/Harput'un Sivil ve Uluslar Arası Kriterlere Uygun Havalimanına (Sivil ve 1934'de açılmış) sahip olması, Devlet Demir Yollarının 1934 den beri Hizmet veriyor olması, 2023 Yılında Bitirilmesi beklenen YHT Yüksek Hızlı Tren'in Kavşak noktası olması ile çok açık belirleyici unsurlardır. Ancak, bir daha üzerinde durulması gereken nokta Sivas, Kahramanmaraş'tan Tatvan'a kadar lojistik merkez yoktur. 2040 Yılı Çevre Şehircilik Planında Lojistik Merkezi olarak planlanan Elazığ, DDY Lojistik merkez planlamasında maalesef yer alamamıştır. Oysaki yukarıda belirttiğimiz şartlardan dolayı ilimiz, Orta Doğu Anadolu Bölgesi'nde Lojistik Merkez kurulması gereken en uygun il, Elazığ'dır.”