Maden rezervleri ihalesi ile ilgili Danıştay kararını açıkladı!
Elazığ'ın Maden ilçesinde bulunan cumhuriyet tarihinin en büyük rezervi olarak nitelendirilen bakır rezervleriyle ilgili mahkemeye taşınan ve durdurma kararı verilen ihale ile ilgili Danıştay 13. Daire Başkanlığı ihale hukuka uygun kararını vermişti. Bu kapsamda gözler ihaleyi 2 milyar 205 milyon TL ile kazanan Port Madencilik Şirketi'nin ilçede ne zaman çalışmalara başlayacağına çevrildi.
Elazığ'da çalışma yapan Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü önemli maden rezervlerine ulaştı. 3 ayrı bölgedeki rezerv sahalarında, bakırın yanı sıra altın, gümüş, çinko, kobalt ve kurşun madenlerinin de olduğu tespit edildi. Bu kapsamda Elazığ'ın Maden ilçesinde maden rezervlerinin çıkarılması ve işletilmesi için ihaleye çıkıldı. Cumhuriyet tarihinin en zengin rezervleri için 21 Nisanda çıkılan ihaleye 2 firma katılmış, İhaleyi 2 milyar 205 milyon TL ile Port Madencilik Şirketi kazanmıştı.
Elazığ kamuoyunda büyük ses getiren maden rezervleri ihalesi sonrasında gerek muhalefet, gerek birçok meslek kuruluşu maden ihalesinde kamunun zarar ettiği gerekçesini ileri sürmüştü. Maden ihalesinde kamunun zarar ettiği gerekçesini savunan Elazığ Mermerciler ve Madenciler Derneği, yapılan ihaleyi mahkemeye taşımış ve İdare Mahkemesi "Durdurma" kararı vermişti. Daha sonraki süreçte ihaleyi kazanan firmada kararı temyize göndermişti. Geçtiğimiz günlerde Danıştay 13. Daire Başkanlığı kararını açıklayarak, ihaleyi Port Madencilik Şirketi'nin aldığını duyurdu.
DANIŞTAY AÇIKLAMA YAPTI
Danıştay 13. Dairesi, kamuya gelir getiren ihalelerde ihale bedelinin yüksek belirlenmesinin kamu yararına uygun olduğu, taban ihale bedelinin yüksek belirlenmesinin kamu zararına neden olmayacağına dikkat çekerek, “Ara ve uç ürün üretme şartını içeren ihalelerde taban ihale bedelinin rezervin özelliklerine bağlı olarak aktarılan mevzuatta belirlenen formüllere uygun olarak hesaplanması gerektiği, ihaleye konu maden sahasının koordinatlarının, kesitlerinin, arazi yapısının, muhtemel rezervin ve tenörün teknik değerlendirme raporları ve analizlerle ortaya konulduğu, MTA'nın 18/04/2022 tarihli cevabi yazısı ekinde, bölgenin altın (au), cu (bakır), çinko (zn), demir (fe), kobalt (co) ve kadmiyum (cd) bakımından zengin olduğu bilgisine ve fizibilite çalışmaları ile tam teknoloji testleri sonuçlarına yer verildiği, 3213 sayılı Kanun'un ve Maden Sahaları İhale Yönetmeliği'nin aktarılan hükümleri uyarınca maden sahasının ve rezervin niteliklerini dikkate almak kaydıyla taban ihale bedelinin belirlenmesinde davalı idarenin takdir yetkisine sahip olduğu, idarenin takdir yetkisinin kamu yararı dışındaki gerekçelerle kullandığına yönelik bilgi ve belgenin dosyada bulunmadığı, nitekim davacının iddiasının taban ihale bedelinin yüksek belirlendiği yönünde olduğu, kamuya gelir getiren ihalelerde ihale bedelinin yüksek belirlenmesinin kamu yararına uygun olduğu, taban ihale bedelinin yüksek belirlenmesinin kamu zararına neden olmayacağı göz önüne alındığında, dava konusu ihale ilanı, ihale şartnamesi ve ihale kararında hukuka aykırılık, anılan işlemlerin kısmen iptaline ilişkin İdare Mahkemesi kararında hukukî isabet bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır” ifadelerine yer verdi.