Pazarcı esnafı mağazalara tepki gösterdi

Tekstil ürünü satan pazarcı esnafı market ve büyük mağaza sayısının düşürülmesini istedi

TAKİP ET

Semt pazarlarında tekstil ürünlerinin satışı ile ilgilenen pazarcı esnafları büyük mağazaların ve marketlerin açılmasına bağlı olarak halkın artık pazarlarda tekstil alış verişi yapmadığını ifade ederek sektörlerinin her geçen gün biraz daha kan kaybettiğini belirttiler. İşte pazarcı esnaflarının gazetemize özel olarak yapmış oldukları açıklamaların detayları…

'MARKETLERİN SAYISINI DÜŞÜRÜLSÜN'

On sekiz yıldır semt pazarlarında tekstil ürünü satışı işiyle ilgilendiğini ifade eden Osman Şakar, '18 yıldır semt pazarlarında tekstil ürünleri satıyorum ve bu işle ilgileniyorum. Elazığ'ın Pazar tekstiline göstermiş olduğu ilgi stabil şekilde gidiyor. Pazardan tekstil alış verişi yapan hemşehrilerimizin sayısı pek değişmiyor. Beş yıl önceki müşteri sayımız ne ise şimdiki müşteri sayımız da aynıdır. Yalnız son zamanlarda açılan büyük marketler ve mağazalar bir çok küçük esnafa olduğu gibi bize de çok ciddi zarar vermektedirler. Bugün marketlere baktığınızda çoraptan tutunda kazağa kadar bir çok ürün satılmaktadır. Bir marketin bu işi yapmaması gerekiyor. Marketlerde gıda dışında ürünlerin satışının engellenmesi gerekiyor. Bu marketlerin mantar gibi her sokakta bulunuyor olması ayrı bir gariplik olarak ortada durmaktadır. Bu uygulama pazarcı esnafını resmen öldürmektedir. Pazarcı esnafı olarak bizlerin ve diğer küçük esnafın rahat bir nefes alması için bu marketlere bir standart getirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Sizin aracılığınızla yetkililerden bu marketlerin sayısını düşürmesini istiyorum' dedi.

'VATANDAŞLAR BEKLEDİĞİMİZİN ALTINDA ALIŞ VERİŞ YAPIYOR'

Vatandaşların beklediklerinin altında alış veriş yaptığını belirten Orhan Aydemir ise, '10 yıldır semt pazarlarında tekstil işiyle ilgileniyorum. İşlerimiz her geçen gün daha da azalıyor. Özellikle 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında işlerimizi tabiri caizse bıçak gibi kesildi. Şuanda pazarda tekstil satışı yapan esnaflar olarak çok zor zamanlar yaşıyoruz. Mesleğimiz gerçekten çok zorlu bir meslektir. Her sabah tezghlarımızı adeta bir mağaza düzenler gibi düzenliyoruz. Düzenlediğimiz bu tezghımızı akşam bir daha toplamak zorunda kalıyoruz. Bu kadar meşakkatli bir sürece rağmen istediğimiz parayı kazanamıyoruz. 3 liraya 5 liraya tekstil ürünü satıyor olmamıza karşın vatandaşlar beklediğimizin altında bir alış veriş yapıyor. Yaşamış olduğumuz bu durumun en önemli sebebi büyük mağazalardır. Büyük mağazalarda satılan ürünlerin pazara göre çok pahalı olmasına karşın vatandaşlar nedendir bilmiyorum. Pazar yerine bu büyük mağazaları seçiyor. Bu noktada vatandaşın kredi kartıyla alış veriş yapıyor olması da etkili oluyor. Büyük mağazalarda kredi kartıyla alış veriş yapmak vatandaşlarımıza daha cazip geliyor. Bu durum doğal olarak biz pazarcı tekstilci esnafına sıkıntı olarak geri dönüyor' ifadelerini kullandı.

'ONLARLA REKABET EDEMİYORUZ.'

Semt pazarlarında tekstil satışında yeni olduğunu ifade eden Selahattin Koca, ise meslekleri ile ilgili olarak ' 4 yıldır pazarcı esnafı olarak semt pazarlarında tekstil ürünleri satıyorum. Sektörümüzün artık pazarlarda çok uzun süre kendisine yer bulamayacağını düşünüyorum. Pazardan tekstil ürünü alış verişi yapan vatandaşlar genellikle maddi durumu diğer vatandaşlarımıza oranla daha düşük olan insanlardır. Vatandaşlarımızın durumu bu iken tekstil ürünlerinde fiyat artışı yaşanıyor olması vatandaşların artık pazarlardan tekstil ürünü almamasına neden oluyor. Yüksek fiyatlardan aldığımız ürünleri aldığımız fiyatlara dahi satamıyoruz. Maalesef artık pazarda tekstil işi yapmak çok zor bir durum olarak duruyor. Büyük mağazalar bu durumun en önemli nedenidir. Büyük mağazalar ürün satamadıkları zamanlarda büyüklüğün getirdiği avantajı kullanarak çok fazla almış oldukları ürünlerde birden bire fiyat düşürüyorlar. Halkı mağazalarına çekiyorlar. Bizim böyle bir imkanımız olmadığı için onlarla rekabet edemiyoruz' değerlendirmesinde bulundu.

'PAZARA GELEN YOK…'

Mesleği babasından öğrendiğini belirten Mehmet Emin Gürgöze ise '1978 yılından bu yana pazarlarda tekstil ürünü satıyorum. Bu işi babamdan öğrendim. O yıllardan bu yana bu işle uğraşan biri olarak artık bu mesleğin bitmek üzere olduğunu düşünüyorum. Özelikle son beş yıldır meslek sürekli kan kaybediyor. Bu durumun nedenini net olarak öğrenemedik özelikle son bir yıldır sektör daha bir dar boğaza girdi. İnsanlarda para yok pazara gelende yok. Bu durumun bu şekilde devam ettiğini hesap ettiğimizde mesleğin geleceğini karanlık görüyorum. Gençler mevcut durumu gördükleri için bu mesleğe ilgi duymuyorlar' ifadelerini kullandı.

'BENİM İŞLERİM ÇOK İYİ'

Halinden memnun olan tek esnaf olan Mustafa Ülgen, ise '16 yıldır bu işle ilgileniyorum. Diğer meslektaşlarımın işlerinin nasıl olduğunu bilmiyorum ancak benim işlerim çok iyidir. Yoğun bir talep görüyoruz. Ürünlerimize talep gösterenler genellikle yurt dışından gelenler ve yeni doğan bebeklere hediye alanlardan oluşuyor. Mevsimin de etkisi ile düğün sezonu açıldı. Düğün sezonun açılması işlerimizi daha da arttırdı. Fiyatlarımız uygun olduğu için vatandaşlarımız bize yoğun bir ilgi gösteriyor. Tezgahlarımızda bulundurduğumuz ihracat fazlası mallara şu sıralar yoğun bir ilgi yaşanıyor'ifadelerini kullandı.

'SEKTÖRDEN MEMNUN DEĞİLİM'

Sektörde yeni olan isimlerden Cuma Ülgen ise mağaza sayısının artmasından yakınarak, 'Ben sektörde yeni sayılırım. Yaklaşık iki yıldır tekstil işiyle uğraşıyorum. Ancak iş hacminin düşük olmasından dolayı sektörden memnun değilim. Tezgahımızı sadece geçimimizi yapmamızı sağlıyor. Yatırım yapamıyoruz. İşlerin bu kadar düşük bir seyir izlemesinin nedeni bulamıyoruz. Önümüzü göremediğimiz için sektörümüzle ilgili yatırım da yapamıyoruz. Eskisi gibi müşteri de gelmiyor bu da bizi kara kara düşündürüyor. Eskiden müşteri sayısına bağlı olarak tezgahımızda mal kalmazdı. Ancak şimdi üç beş parça eşya satabilirsek şükür ediyoruz. Giyim mağazaları her geçen gün artıyor. Bunun sonucu olarak insanlar artık pazara gelmiyor' diyerek sitem etti.

Bakmadan Geçme