Rize Afet Bölgesi İlan Edilmişti, Afet Bölgesi Ne Demek, İlan Edilirse Ne Olur?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan duyurmuş, Rize Afet Bölgesi ilan edilmişti. Peki, afet bölgesi ne demek, afet bölgesi ilan edilince ne olur?
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan son dakika açıklaması ile Rize'nin afet bölgesi ilan edildiği duyurulmuştu.
Ak Parti Erzurum Genişletilmiş İl Danışma Toplantısı ziyaretinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sel felaketinin vurduğu Rize için bölgenin afet bölgesi olarak ilan edileceğini duyurmuştu.
RİZE AFET BÖLGESİ İLAN EDİLDİ Mİ?
AK Parti Erzurum Genişletilmiş İl Danışma Toplantısı'na katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan toplantı sonrasında daha sonra Erzurum'da yapılan toplu açılış törenine katıldı.
Erzurum Şehir Hastanesi, İl Emniyet Müdürlüğü Hizmet Binası, Canlı Hayvan Pazarı ile Yapımı Tamamlanan Diğer Projelerin toplu açılış töreni kapsamınad konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Oraların afet bölgesi ilan edilmesi hususunda kendilerine bu haberi verelim dedik. O bölgeler afet bölgesi olacak. İlk kabine toplantısında bunu teminat altına alacağız" diyerek bir sonraki kabine toplantısı ile Rize'nin afet bölgesi ilan edileceğini duyurdu.
AFET BÖLGESİ NE DEMEK?
Aşırı yağmur, sel, deprem, yangın ve toprak kayması gibi doğal afetler nedeni ile oluşan olumsuz sonuçlar için afet bölgelerine yönelik olarak alınan tedbir kararıdır. Ulaşım, sağlık, barınma ve yiyecek ihtiyacının kısıtlı olduğu alt yapı ve üst yapı sistemlerinin tamamen veya kısmen kesildiği bölgelerde bu ihtiyaçları sorunlar giderilene kadar devlet karşılamaktadır.
AFET BÖLGESİ İLAN EDİLİNCE NE OLUR, AVANTAJLARI NELER, KREDİ BORÇLARI ERTELENECEK Mİ?
Bütün sağlık hizmetleri, o bölgedeki herkese ücretsiz verilir. Devlet hastanelerinin yanı sıra, askeri hastanelerde ve özel hastanelerde bulunan hastalara da ücretsiz bakılır.
Bölgedeki ordu birlikleri, kendilerinden istenecek yardımları yapmakla zorunlu tutulur.
Yapılardaki hasarı tespit etmek için, gerekirse bütün illerden teknik heyetler görevlendirilir. Bunun için ilgili bakanlıklar, hükümet tarafından bölgede görevlendirilir.
Bölgedeki yurttaşlar, devletin ilgili birimleri tarafından bilgilendirilir ve bilinçlendirilir.
Kamu personellerine düzenli bir şekilde yolluk, harcırah, avans ödenir.
Bölgedeki her bir ailenin ve her bir bireyin psikolojik ve sosyolojik tedavisi için sosyal hizmet uzmanları ve psikologlar görevlendirilir.
Tüm maddi kayıplar devlet tarafından ödenir. Binaların yıktırılması ya da boşaltılması gereken hallerde bu durum mal sahibine bildirilir. (Mal sahibinin bu karara üç gün içinde itiraz etme hakkı bulunabilir.)
Bütün binalar ve yapılar için ayrı ayrı hasar tespit raporu düzenlenir. Hazırlanan hasar tespit raporlarına 30 günlük itiraz hakkı bulunur. Hasar görmüş binaların tamiri yapılıncaya kadar içine girilmesine izin verilmez. Evleri yıkılmış veya zarar görmüş yurttaşlara yeni ev tahsis edilir. Esnaflar için bütün bankalarda faizsiz kredi imkanı sağlanır.
Bütün şirketlerin, esnafların ve ya kişilerin devlet birimlerine ve bankalara olan borçları silinir veya borç süresi uzatılır. Bir yıl içinde tamir ettirilmeyen binalar yıkılır. Afet bölgelerinde fen kurullarınca tehlikeli görülen yerler yapı ve ikamet için yasaklanır. İmar planının değiştirilmesi gereken yerlerde, planlar 5 ay içinde yaptırılır. İzin verilen geçici baraka inşaatının 1 yıl içinde yıkılması zorunlu olur. Afetzedelerin taşınmasını gerektirecek durumlarda, bütün giderler bakanlık tarafından karşılanır.
Eğitimi aksayan öğrencilere ek sınav imkanı sağlanır ve merkezi sınavlarda (YGS-LYS,SBS, ALES gibi) öğrencilere ek puan verilir.