Vali Kaldırım, Elazığ gastronomisini de düşünüyor!
Geçtiğimiz aylarda Ankara'da faaliyet gösteren Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı ve Elazığ Belediyesin'in işbirliği ile Harput'un UNESCO sürecine destek vermek amacı ile ilimize gelen ulusal medyanın ünlü isimleri ilimizin tarihi ve turistik yerlerini gezmiş ve kendilerine ilimiz tanıtılmıştı. Arkasından kentimize dair birçok yayın organında tanıtım haberleri ve yazılar yayımlanmıştı. Bunlardan bir tanesini de Yeni Birlik Gazetesi Turizm Yazarı Neşe Berber'in kaleme aldığı Varlık Yönetimi başlıklı yazısı oldu. Berber, yazısında Batık Şehir Efsanesine ve Vali Çetin Oktay Kaldırım ile yaptığı röportaja yer verdi. Bu röportajda Vali Kaldırım, Elazığ gastronomisinin yeterince tanıtılmadığından da bahsederek bu konuda gerekli çalışmaların başlatılacağını kaydetti.
Turizm yazarı Neşe Berber, Vali Kaldırım ile yaptığı söyleşinin detaylarında Vali Çetin Oktay Kaldırım'ın şu sözlerine yer verdi:
'ELAZIĞ, HARPUT'UN KIYMETİNİ YENİ YENİ FARK ETMEYE BAŞLADI'
Vali Kaldırım, 'Elazığ, Şam gibi, Kahire gibi, Bağdat gibi dünyaya açılan bir sanat bilim merkezi olmuş. Selçuklu, Artuklu ve Osmanlı'ya çok önemli bir bilim kültür sanat merkezi olmuş. Sosyologların, dini ilimlerin tahsil edildiği bir yer olmuş. Harput önemli bir yerleşim yeriydi 1830'lu yıllara kadar, ama şehir sonradan aşağıya taşınınca bir dönem Elazığ sırtını Harput'a dönmüş, ihmal etmiş. Elazığ, Harput'un kıymetini yeni yeni fark etmeye başladı. Sadece restorasyon yeterli değil ruhunu da vermeliyiz' dedi.
'GASTRONOMİ İLE İLGİLENİLMEDİĞİ İÇİN YETERİNCE TANINMAMIŞ'
Röportajda Elazığ gastronomisine de değinen Kaldırım; 'Elazığ gastronomisi çok bilinmez, evlerden dışarı çıkamamış maalesef bu yüzden çok bilinmiyor. Aslında gastronomide Türkiye'de ikinciyiz ama belki birinci olacak şehirdi ama ilgilenilmediği için yeterince tanınamamış' İfadelerinde bulundu.
'HARPUT'A GASTRONOMİ SOKAĞI YAPMAK İSTİYORUZ'
Harput ile ilgili projelerine de değinen Vali Kaldırım;'Harput'ta gastronomi sokağı, bir müzik sokağı yapacağız. Kent müzesi, değerler müzesi, yerel ürünler müzesi yapmak istiyoruz. Daha yeni başladık, kaynaklar oluşturuyoruz. Birkaç bina restore ettik kalede restorasyonlar yaptık' dedi.
'ŞEHİRLERİ AKILLI YÖNETMEK ZORUNDAYIZ'
'Şehirleri akıllı yönetmek zorundayız' Diye konuşan Kaldırım, 'Şehirleri özel sektörler taşır. Bu vizyonu şehirlere aşılamamız lazım, dünyaya açmamız gerekli. Şehirler artık varlıklarını, değerlerini iyi analiz ederek, hangi yönde çalışma yapması gerektiğini bilerek yönetilmeli. Varlık yönetimi, varlık çok, varlığını tanımıyor, iyi analiz edemiyoruz. Şimdi biz bunları bir araya getirdik, varlığımızı biliyoruz ve hedef pazarlara yöneldik ve çok dağılmadan tematik çalışmalar yapıyoruz. Yaptığımız çalışmaların meyvesini almaya başladık' ifadelerine yer verdi.