Yentür, 'Avukatlık mesleğinin saygınlığına zarar verecektir'
Elazığ Barosu Başkanı Av. Mustafa Yentür, tasarı olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulan baroların seçim usulünün değiştirilmesine yönelik yasaya karşı basın açıklaması yaparak tepki gösterdi. Başkan Yentür açıklamasında, 'Avukatlık Kanununda yapılacak değişiklik tasarısına, çoklu baro ve buna ilişkin seçim sistemi değişikliğine itiraz ettiğimizi ve de itiraz etmeye devam edeceğimizi tüm meslektaşlarımızın ve de tüm halkımızın bilmelerini istiyoruz' dedi.
Elazığ Barosu Başkanı Av. Mustafa Yentür, basın açıklaması yaparak çoklu baro sistemine tepki gösterdi. Adliye Sarayı önünde yapılan basın açıklamasına, Elazığ Barosuna bağlı çok sayıda avukatın da destek verdi.
YENTÜR: AVUKATLAR VE BAROLAR KAMUNUN VİCDANIDIRLAR
Baro Başkanı Yentür, “Avukatlar olarak; hukuk devleti ilkesine, demokrasiye, temel insan hak ve hürriyetlerine ve en önemlisi bağımsız yargıya olan inancımız sonsuzdur. Bu inanç ve gaye ile de çalışma ve çabalarımızı sürdürüyoruz. Sürdürmeye de devam edeceğiz. Avukatlar ve Barolar kamunun vicdanıdırlar. Bu özelliklerinden dolayı avukatlar, kamu adına belli bir tavrı temsil etme, ifade etme ve biçimlendirme yetkisine sahip kişiler olmak zorundadırlar. Buradan hareketle bizlerin üstlendiği bu onurlu görev nedeniyle, yargı faaliyeti bir bütün olarak değerlendirilmeli, Avukatlar yargının diğer unsurlarının yanında siyasi iktidarlar tarafından da ötekileştirilmemeli, dışlanmamalı ve hak ettiği saygınlığı görmelidirler. Tüm bu izah edilenler karşısında TBMM'ye sunulan Baroların seçim usulünün değiştirilmesine yönelik tasarının avukatlardan ve de avukatların temsilcisi konumundaki Barolardan görüş alınmadan, sivil toplum kuruluşlarının, platformların inisiyatifine bırakılarak düzenlenmesi kabul edilemez” ifadelerinde bulundu.
YENTÜR: AVUKATLIK MESLEĞİNİN SAYGINLIĞINA ZARAR VERECEKTİR
Elazığ Barosu Başkanı Av. Mustafa Yentür, “Baroların eğitim, etkinlik vs. mesleğe hizmet edecek argümanları, Staj, Ruhsat, Özlük, Cmk, Adli yardımdan kaynaklı müdafi/vekil görevlendirme, vb. gibi idari işlerdeki yetki başka birim ya da kurumlar tarafından yönetileceğinden Avukatlık Mesleğinin saygınlığına zarar verecektir. Ayrıca Üye olma zorunluluğunun ortadan kaldırılmasının doğal sonucu olarak üye avukattan baro keseneği de (aidat) alınamayacağından ekonomik anlamda Barolar da zora girecek ve ekonomik güç birlikteliği adına tıpkı Bölge Müdürlükleri gibi Bölge Barolarının oluşumlarına zemin hazırlayacaktır. Yargının kurucu unsuru ve ayrılmaz parçası olan avukatlar ve barolar, siyasetçilerin de baro yöneticilerinin de siyasi/ideolojik malzemesi olmamalıdır/olmayacaktır. Bu sebeplerle Avukatlık Kanununda yapılacak değişiklik tasarısına, çoklu baro ve buna ilişkin seçim sistemi değişikliğine itiraz ettiğimizi ve de itiraz etmeye devam edeceğimizi tüm meslektaşlarımızın ve de tüm halkımızın bilmelerini istiyoruz” diye kaydetti.