Asırlık su değirmeni hala ilk günkü gibi

Elazığ'ın Baskil ilçesine bağlı Yeniocak köyünde yer alan asırlık su değirmeni, Halis Gürü'nün önderliğinde üçüncü kuşak olarak aile geleneğini sürdürerek bölgenin buğdayını una çevirmeye devam ediyor.

Asırlık su değirmeni hala ilk günkü gibi

43 yaşındaki Halis Gürü, kökenleri dedesine dayanan bu geleneksel su değirmenini restore ederek, sezon boyunca un üretimini gerçekleştiriyor.

Asırlık değirmende buğdayları öğüterek elde edilen un, bölge halkı tarafından büyük bir talep görüyor.

Gürü, değirmenin geçmişte harabe durumda olduğunu ancak onarım çalışmaları sayesinde tekrar faaliyete geçirildiğini belirtti.

"Su değirmenimiz eskiden harabeydi. Değirmeni onardık, faaliyete geçirdik. Değirmeni açmamızın sebebi, döndüğü zaman bereket oluyor. Şu an bu bölgede faaliyette olan tek değirmen bizimkisi. Su değirmenindeki un tamamen doğal ve kepekli, sağlığa son derece yararlıdır." diyen Gürü, değirmenin gece gündüz çalıştığında 12 teneke buğdayı öğütebildiğini ifade etti.

Bölgedeki talebin yoğun olduğunu vurgulayan Gürü, değirmenlerinde ürettikleri unun yanmaması ve daha sağlıklı ekmekler ortaya çıkarması nedeniyle çevre halkı tarafından tercih edildiğini dile getirdi.

Gürü, "Şu anda kilosunu 2 liradan öğütüyoruz." şeklinde açıklamada bulundu.

Baskil ilçesinin tarihî ve tek su değirmeni, Halis Gürü'nün gayretleriyle geleneksel un üretimini sürdürerek bölge kültürüne önemli bir katkı sağlıyor.