Bayram namazı evde kılınır mı, nasıl kılınır? Diyanet açıkladı
Bugün Ramazan Bayramı arefesi...Bugün milyonlarca vatandaş Ramazan Bayramı hakkında araştırma yapıyor. Corona virüs salgını nedeniyle sokağa çıkma yasağı uygulanan 81 ilde bayram namazı kılınacak mı? Ramazan Bayramı namazı evde kılınır mı, nasıl kılınır? Diyanet İşleri Başkanlığı konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı...
24 Nisan 2020 tarihinde başlayan Ramazan ayı, 23 Mayıs 2020 tarihinde sona erecek. Ramazan Bayramı ise 24 Mayıs 2020 Pazar başlayacak. 26 Mayıs Salı bitecek. Ramazan Bayramı'nın ilk gününde kılınan bayram namazı ise vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Bu yıl corona virüs salgını nedeniyle alınan önlemler arasında yer alan bayramda sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Peki bayram namazı kılınacak mı? Bayram namazı evde kılınır mı? Ramazan Bayramı namazı nasıl kıldırılır? Diyanet İşleri Başkanlığı konuya ilişkin açıklama yaptı.
BAYRAM NAMAZI KILINACAK MI?
İslam’da farz olan oruç ve hac ibadetlerinin tamamlanmasıyla Ramazan ve Kurban olmak üzere iki dinî bayram kabul edilmiş ve her ikisi için de bayram namazları meşru kılınmıştır. Hz. Peygamber (s.a.s.) ve ashabının (r.a.) tatbikatına göre kendine özgü ilave tekbirleriyle birlikte ikişer rekât olan bayram namazları daima geniş alanlarda ve cemaatle kılınmış, ardından da bayram hutbesi irad edilmiş ve bu hususta bir icma oluşmuştur.
Öte taraftan fıkıh mezhepleri, bayram namazının hükmü ve bu ibadetin tek başına kılınıp kılınmayacağı konusunda farklı görüşler serdetmiştir. Kendilerine cuma namazı farz olan kimselere bayram namazı kılmak Hanefîler’e göre vâcip, Şâfiîler’e göre sünnettir.
BAYRAM NAMAZI EVDE KILINIR MI?
Hanefî mezhebine göre bayram namazının sahih olması için hutbe dışında Cuma namazında aranan şartların yerine gelmesi gerektiğinden, bayram namazının cemaatle kılınması şarttır. Herhangi bir sebepten dolayı bayram namazını cemaatle kılamayan kimsenin bunu kaza etmesi gerekmediği gibi bu kişinin tek başına bayram namazını kılması da gerekmez. Bayram namazını camide cemaatle kılamayanların, evlerinde iki veya dört rekât olarak duhâ/işrak (kuşluk) namazı niyetiyle nafile namaz kılmaları müstehabtır.
Şafiî mezhebine göre de bayram namazının bir yerde ve topluca kılınması esastır. Bununla birlikte değişik sebeplerle cemaate katılamayanların münferit olarak kılması da caizdir. Buna göre cemaate katılmayan kişiler, kadınlar, çocuklar ve yolcular evlerinde münferiden bayram namazını kılabilirler. Bayram namazlarını sünnet olarak gören Şafiilere göre yalnız başına kılacak kimsenin hutbe okuması şart değildir.
Netice itibariyle Bayram namazları oruç ve hac gibi uzun süreli ve yoğun ibadetlerin tamamlanmasının sevinç ve coşkusunu yaşamak üzere hep birlikte cemaatle kılınan ve Müslümanların vahdetini gösteren çok önemli ibadetlerdir.
Ancak salgın, bulaşıcı hastalık, karantina uygulamaları gibi sebeplerle bu namazın camilerde veya musallalarda cemaatle kılınması imkanının olmadığı zamanlarda, Müslümanların yukarıda açıklanan görüşler doğrultusunda ibadet hayatlarına yön vermeleri mümkündür. Nitekim bu yıl da maalesef milletçe büyük mücadele verdiğimiz Kovid-19 salgını sebebiyle camilerimizde bayram namazı kılınamayacaktır.