Bu ne yaman çelişki!

AK Parti Elazığ Milletvekili, MKYK Üyesi ve Genel Merkez Teşkilat Başkan Yardımcısı Metin Bulut maden sahasında izabe tesisinin önemli olmadığını vurgularken 26.Dönem Ak Parti Elazığ Milletvekili ve Genel Merkez Teşkilat Başkanlığı Güneydoğu Anadolu Bölge Koordinatörü Ejder Açıkkapı izabe tesisinin kurulması elzemdir dedi.

Bu ne yaman çelişki!

26.Dönem Ak Parti Elazığ Milletvekili ve Genel Merkez Teşkilat Başkanlığı Güneydoğu Anadolu Bölge Koordinatörü Ejder Açıkkapı Elazığ Haberkent Gazetesine maden sahası ihalesi ile ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu. 

Açıkkapı açıklamasında; "2017 yılında maden sahaları ile ilgili çalışmaları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın plan bütçe görüşmeleri sırasında gündeme taşıyarak burada gerekli sondaj çalışmalarının yapılmasını talep etmiştik. Dönemin MTA Genel Müdürü hemşehrimiz Cengiz Erdem ve diğer yetkililer ile birlikte maden sahasında sondaj çalışmaları başladı. 2,5 yıllık çalışmanın ardından çıkan maden cevherinden haberder olduklarını dile getiren Ejder Açıkkapı burada izabe tesisinin (işleme) kurulmasının elzem olduğunu çıkan cevherin mutlaka burada işlenerek ekonomiye kazandırılmasının gerekliliğine vurgu yapan Açıkkapı ihale şartnamesine mutlaka izabe tesisinin burada kurulması şartının konulması gerektiğini şayet konulmaz ise çıkarılan cevherin işlenmek üzere il dışına çıkarılmasının Elazığ ekonomisine, istihdamına ve kültürüne hiçbir faydasının olmayacağını belirtti."

İzabe tesisi konusunu uzmanlarına sorduğumuz da Açıkkapı ile aynı fikirde oldukları belirterek tesisin Elazığ'da kurularak çıkan ham cevherin işlenip ekonomiye o şekilde kazandırılmasının ilimize katma değer olarak istihdam ve kültürel değer olarak daha faydalı olacağını ifade ettiler.

BAKAN VARANK'IN AÇIKLAMALARI AÇIKKAPI'YI DOĞRULADI

Konu ile alakalı yapmış olduğumuz araştırmalar sonucunda Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın 11 Ocak 2020 tarihinde sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım gözlere çarptı. Bakan Varank paylaşımında; ""102 Milyon Dolar yatırım, 3000 kişilik istahdamın ve yıllık 216 Milyon Dolar ithalatı önleyecek, Türkiye'nin ilk çinko metal külçelerini üretecek, Lineer Çinko İzabe Tesisi'nin temellerini attık" paylaşımı Ejder Açıkkapı'nın açıklamalarının doğruluğunu onaylar niteklikteydi.

BAŞKAN ARSLAN'DA İZABE TESİSİNİN ÖNEMİNE BÖYLE DİKKAT ÇEKMİŞTİ

İlimiz Maden ilçesinde MTA tarafından yapılan sondaj çalışmaları sonucu tespit edilen ve cevher bakımından ülkemizin en zengin maden yataklarının olduğu açıklanması şehirde heyecan yaratmıştı. Elazığ TSO Başkanı Asilhan Arslan ilk günden bugüne konuyla alakalı tüm araştırmaları yaparak detaylarıyla birlikte paylaşarak kamuoyu ve vatandaşın güvenini kazanmış her platformda maden sahasında mutlaka izabe tesisinin kurulmasını dile getirmişti. Kurulacak izabe tesisiyle zaten istihdam anlamında sıkıntı yaşayan şehrimizin işsiz evlatlarının burada istihdam edilmesini arzuladığını aksi halde ilimizin bu değerli maden varlığının, işletme tesisi kurmayacak yabancı bir firmaya verilmesi, ne ekonomi ne de istahdam anlamında ilimize hiçbir katkı sağlamayacak, ihaleyi alan firmanın şehrimizden madeni çıkarıp başka bir yerde işleyerek dünya pazarına satmasından öteye gidemiyecektir. Diyerek izabe tesisinin önemine vurgu yapmıştı. 

VEKİL BULUT ÖNEMLİ OLAN İZABE TESİSİ DEĞİL 

AK Parti Elazığ Milletvekili, MKYK Üyesi ve Genel Merkez Teşkilat Başkan Yardımcısı Metin Bulut Elazığ Hakimiyet Gazetesini ziyareti esnasında maden sahaları ihalesi şartnamesi ile ilgili açıklama yapmış şartnamede önemli değişiklikler yapıldığını söylemişti. İzabe tesisi konusuna da değinen Vekil Bulut, vatandaş'ın izabe tesisi konusunda bilgisi olmadığını, sırf şartnamenin detaya boğdurtularak vatandaşı bilgisi olmadığı bir konunun içine çekip olaya dahil edilmek istendiğini belirtmesi ve en çok istihdamın izabe tesisinde olmadığını şartnamede izabe tesisi olması şartının olduğunu ancak Elazığ'da yapılması şartının konulmadığını dile getirmesi Vekil Bulut'u vatandaş ve uzmanlar nezdinde konuya pek de hakim olmadığı izlenimi uyandırdı. Konunun uzmanları şayet burada amaç şehirin kazanması, istihdamın yaratılması ise izabe tesisinin mutlaka yerinde kurulması gerektiği yönünde. Bugün en ufak bir izabe tesisinde minumum 3000 kişilik bir istahdamın olabileceğini de belirten uzmanlar kurulum aşaması kaç yıl sürerse sürsün kurulacak tesisin şehirin ekonomisi ve istihdamı açısından önem arz ettiği için kurulum süresinin beklenebileceğini de belirttiler.

Yeni ihale şartnamesine izabe tesisinin yapılacağı maddesinin konulması ama Elazığ'da yapılmayacağının açıklanması şartnamede herhangi bir değişikliğin yapılmadığı gerçeğini da bir kez daha ortaya koydu. Ayrıca yetkililerin yapmış olduğu açıklamalar sonrası kafalarında soru işareti oluşan vatandaşların, "Bu ne yaman çelişki!" demekten de kendilerini alıkoyamadıklarını ifade ettiler.