Çağımızın Bir Hastalığı"Bulumia Nervoza"
En basit anlamıyla kusma hastalığı olarak da bilinen Bulimia Nervoza, son dönemlerde giderek artmaya başlıyor. Bu hastalığın ne zaman ve nerede ortaya çıktığıyla ilgili kesin bir belirti bulunmamaktadır.
En basit anlamıyla kusma hastalığı olarak da bilinen Bulimia Nervoza, son dönemlerde giderek artmaya başlıyor. Bu hastalığın ne zaman ve nerede ortaya çıktığıyla ilgili kesin bir belirti bulunmamaktadır. Uzmanlar ise bunun en önemli belirtisini şöyle açıklıyor: “18-24 yaş arası genç kadınlarda, özgüven problemi olan, kendilerini çoğu zaman vücut ve kiloları üzerinden tanımlayan, sık sık diyet yapan ve sosyal çevrelerinden yeterli desteği göremeyen kişilerde görülür.”
Bizde Bulimia Nervoza yı diyet Uzmanı Ayşegül
Uzman Klinik Psikolog Yılmaz KAPLAN ve Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşegül KESKİNKILIÇ’a sorduk.
Sayın Keskinkılıç
Çağımızın en büyük problemlerinden biri de yeni hastalıkların ortaya çıkmasıdır. Bu hastalıklardan biri olan Bulimia Nervoza ne tür bir hastalıktır?
Bulimia Nervoza birkaç saat içerisinde bir insanın yiyebileceğinden daha çok yeme hastalığı olarak adlandırılan, bireylerin kilo alımını önleme amacıyla kendini kusturması, dışkılaması ya da idrara çıkması için diüretik (idrar söktürücü) ilaçlar kullanmasına sebep olan bir hastalıktır. Bireylerin yeme atağından sonra kendilerini aç bırakmaları ve bunu dengelemek için de ağır egzersizler yaptıkları biliniyor.
Bulimia Nervozanın Boyutları Nelerdir?
Modern çağla birlikte gelişen topluluklarda bu hastalık ortaya çıkmıştır. Bu hastalık genellikle sosyo-ekonomik düzeyi yüksek olan bireylerde görülür. Hastalık ilk olarak kişilerin ruhsal ve fiziksel olarak kendilerini beğenmemesi ve toplumdaki önyargılarından dolayı oluşmaktadır. İlerleyen dönemlerde ise genç kadınların mankenlere özentisi, kitle iletişim araçlarından olan televizyon, gazete ve dergide hatta kısacası medyada gördüğü karakterlere olan ilgiyle ortaya çıkmıştır. Bunların sık sık şok diyet yapması, özgüvenlerinin eksik olması, kendilerini ve kilolarını beğenmemeleri bulimia nervoza hastalığına sebebiyet verir.
Peki sadece diyet bir çözüm mü?
Hayır, sadece diyet bir çözüm değildir. Bu hastalığın tedavisinde sadece diyetisyenler değil psikiyatrist ve psikologlardan yardım alınır. Ortaklaşa bir çalışmayla sonuç elde edilir. Yeme bozuklukların tedavisi açıkçası biraz zordur. Bir ekip işidir, mümkün olduğunca profesyonel hekimlerden ve diyet uzmanlarından yardım alınmalıdır. En iyi tedavi yöntemiyse tıbbi (ilaç tedavisi), psikolojik tedavi ve beslenme konsültasyonu içeren kombine bir çalışmadır. Bulimialı kişi bu sorunun farkındadır ama kilo korkusuyla tedavi olmak istemezler. O yüzden güç bir tedavidir. Bu hastaların tedavi süreçleri de birkaç aydan birkaç yıla kadar uzayabiliyor.”
Uzman Klinik Psikolog Yılmaz Kaplan’da Bulimia Nervoza hastalığının psikolojik yönünü ile ilgili olarak şunları söyledi.
Son dönemlerde giyim tarzı, yaşayış biçimi, hayatı ele alış şekli ve bireylerde fiziksel özellikleri beğenmeme gibi etkenleri ortaya çıkmıştır. Markaların, kadın bedenini ön plana çıkarmasıyla ve sosyal medya kullanımının artmasıyla kendini beğenmeyen ve estetiğe önem veren hatta önem verilmek zorunda olan bir zihin yapısı gelişmektedir. Her 100 bulimiadan 90‘ı kadınlardan oluşuyor. Bunun sebebinde ise aşırı kilo alma korkusu vardır.
Kaplan: Son Yıllarda Erkeklerde de Görülmekte
Sağlıksız besinlerin tüketilmesi, şok diyetlerin uygulanması, mide küçültme ameliyatlarının olunması gibi sonuçlarının tehlikeli hatta ölümcül olması insanları etkilemiyor. Beğenilmek, toplumda kabul görmek ve öncü olarak görülmek isteyen kişiler bu süreçlere olumlu yaklaşıyor. Hayatlarının tükendiğini, yaşayacak gücü bulamayacağını ve düzensiz diyetlerle zayıflayamadıklarını görüyorlar ve bu da onlara değişmek zorunda olduklarını hissettiriyor. Son zamanlarda genç erkeklerde de bu hastalık görülmeye başlamıştır. Standart beden ölçülerinin dışına çıkmak istemeyen erkeklerde bu dönemlerde müshil ilaçlarıyla bu hastalığa hastalıkla başa çıkmak istiyor.
Haber: Rümeysa TURGUT