Delta Plus varyantı nedir?
Bütün dünyayı etkisi altına alan Delta Plus varyantı Türkiye'de de görüldü. Çok daha çabuk bulaştığı tespit edilen bu varyant yeni bir dalgaya sebep olur mu? Aşıları ne kadar etkili?
1-Delta Plus varyantı nedir, Delta varyantından farkı nedir?
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoli Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul: Birçok bilinmez mevcut. Delta varyantı spike proteininde daha önceki varyantların üzerine binen bir mutasyon gerçekleşince oluşmuştu. Bu da benzer bir şekilde yeni bir mutasyon yaşanmış oldu.
Ege Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl: Delta varyantından çok büyük bir farkı yok. Çok bulaşıcı ve hızlı yayılıyor.
2-Başka hangi ülkelerde var?
Birleşik Krallık, ABD, Kanada, Portekiz, Polonya, İsviçre, Rusya, Japonya ve Nepal ile birlikte Türkiye’de de Delta Plus varyantı tespit edildi. Salgın, Nepal’den Japonya’ya giden 13 turistte bulunduğu için Nepal varyantı da denildi fakat bilim insanları salgının ilk olarak nereden çıktığını bilemiyor.
3-Daha mı çok korkmalıyız, daha mı hızlı yayılıyor?
Bülent Ertuğrul: Gene spekülasyon düzeyinde daha hızlı yayıldığı ifade ediliyor.
4-Virüs bize nasıl geldi?
Prof. Dr. Zafer Kurugöl: Turistlerden kaynaklı delta varyantlarının yayılması kaçınılmaz. Özellikle Rusya'yla turizm bu kadar fazlayken, orada bu varyantlar yüzde 90'ken, kontolsüz olduğumuz müddetçe bizde de olması kaçınılmaz.
5-Hangi aşı/aşılar daha etkili, delta plus varyantına karşı koruyuculuğu var mı?
Bülent Ertuğrul: Aşıların etkinliği bu varyanta karşı düşse de sürüyor. Tabii ki Biontech'in koruyuculuğu daha yüksek. İki dozdan sonra Biontech'in etkinliği delta varyantına karşı yüzde 70'e kadar düşmüş durumda. Sinovac için de yüzde 50'lerde.
Türkiye'de her şey normalmiş gibi yaşanıyor ve ne yazık ki yeterli bağışıklık düzeyine ulaşmış değiliz. Önümüzdeki günlerde yeni bir pike hazırlanmak durumunda kalacağız gibi duruyor.
Şu an bağışıklık oranı yüzde 18-19'larda ama umutluyum. Tek doz olanların büyük bir bölümü haziran ayında oldu. Yeterli dozda aşı gelirse ikinci dozlar bu ay içinde olunacak. Artık yarışı hangimiz kazanırsak... Son dönemde aşı olma sayıları da düştü. Şu an günlük aşı yapma sayısı ortalama 400 binlerde. Oysa ki günde 1.5 milyon dozlara kadar çıkmıştı. Mevcut sayılar yeter mi? O yarışı kazanmamız için çok da yeterli değil.
Prof. Dr. Zafer Kurugöl: Biontech ve Sinovac aşıları iki doz yapıldığı zaman koruyor. İki doz yapıldığında Biontech yüzde 88 koruyor. İki doz Sinovac yapıldığı zaman da, deltanın neden olduğu ağır hastalığa karşı, hastaneye yatışta ve ölümlere karşı koruyucu olduğu belirtildi.
Sinovac inaktif aşı olduğu için zamanla koruyuculuğu düşüyor. Bu nedenlede üç ile altı ay sonra üçüncü dozu yaptırmak gerekiyor. Onu yaptırdığınız zaman yeni yapılan çalışmalara göre hızlı bir antikor yanıtı oluşuyor. Dünya Sağlık Örgütü, acil kullanım onayı almış bütün aşıların delta varyantına karşı koruyucu olduğunu açıkladı.
6- Türkiye'de kaç kişide görüldü?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, farklı ilde yaşayan 3 kişide 'delta plus varyantı' görüldüğünü açıkladı. Delta plus varyantı vakalarından birinin İstanbul'da olduğunu söyleyen Koca, "Bunlardan biri İstanbul. Ankara'da yok. Diğer iki ili söylemeyeyim" dedi.
Vakaların genel sağlık durumlarının iyi olduğunu kaydeden Koca, "Ayakta takip edilen hastalar, dolayısıyla o açıdan daha ağır geçiren kişiler değil" diye konuştu.
Öte yandan Delta varyantı vakaları da artmaya devam ediyor. Bakan Koca son rakamları da basın mensuplarıyla paylaştı. Varyantın görüldüğü il sayısı 30'a yükseldi. Vaka sayısı ise 284 oldu.
7-Delta Plus ile birlikte Türkiye'de yeni bir dalga olur mu?
Prof. Dr. Zafer Kurugöl: Dördüncü dalgayı bütün dünya telaffuz ediyor. Kurban Bayramı biraz tehlikeli. Eğer Kurban Bayramı'nda insan temasıyla ilgili bir sıkıntı olmazsa eylüle kadar yeni bir dalga beklemiyorum. Yeni bir varyant çıkmazsa Türkiye'de yeni bir dalganın çıkacağını düşünmüyorum. Çünkü aşılamada iyi gidiyoruz.
Kaynak: Haber Global