Diyarbakır Valiliği'ne tanıdık isim! Elazığlıların gönlünde taht kurmuştu

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzaladığı atama kararlarına göre, Eski Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu, Diyarbakır Valiliği'ne atandı. Bu atama, 5 ilin valisinin değiştiği kararlarla birlikte duyuruldu.

Diyarbakır Valiliği'ne tanıdık isim! Elazığlıların gönlünde taht kurmuştu

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı atama kararlarına göre, Eski Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu, Diyarbakır Valiliği'ne atandı. Bu atama, 5 ilin valisinin değiştiği kararlarla birlikte duyuruldu.

Murat Zorluoğlu'nun Kariyer Geçmişi

2015-2017 yılları arasında Elazığ Valiliği görevini başarıyla yürüten, bu süreçte Elazığ'da önemli projelere imza atan ve Elazığlıların sevgisini kazanan, Vali Gakgo lakabıyla bilinen Murat Zorluoğlu ise Diyarbakır Valiliği görevine atandı.

Eğitim ve İlk Yıllar

1971 yılında Ankara'nın Haymana ilçesinde doğan Murat Zorluoğlu, ilkokul eğitimini memleketi Trabzon’un Çaykara ilçesindeki Kumlu Köyü İlkokulu'nda tamamladı. Ortaokulu Trabzon İmam Hatip Lisesi'nde, liseyi ise Trabzon Lisesi ve İstanbul'da Hayrullah Kefoğlu Lisesi'nde bitirdi. Yükseköğrenimini Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde 1993 yılında tamamladı.

Mülki İdare Amirliği Kariyeri

Murat Zorluoğlu, mülki idare amirliği mesleğine 1994 yılında Trabzon kaymakam adayı olarak başladı. Kaymakam adaylığından sonra, 1997-1999 yıllarında Mersin Gülnar Kaymakamlığı ve 1999-2003 yıllarında Bingöl Genç Kaymakamlığı görevlerinde bulundu. 2003-2008 yılları arasında Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü Şube Müdürlüğü yaptı ve ardından 2008-2012 yıllarında aynı yerde Dış İlişkiler ve Projeler Daire Başkanlığı, İnceleme ve Soruşturma Daire Başkanlığı ve Mevzuat ve Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı görevlerini yürüttü.

Uluslararası Görevler

2005-2012 yılları arasında, Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi (YBYK) Türkiye Heyetinin Milli Sekreteri olarak görev yaptı. Aynı dönemde, Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Demokrasi Yönlendirme Komitesi’nde (CDLR) Türkiye'yi temsil etti.

Bakanlık Görevleri ve Valilik

15 Eylül 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan müşterek kararname ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı'na atandı. Nisan 2013'ten itibaren de bu bakanlıkta Müsteşar Yardımcılığı Vekilliği görevine getirildi. Mart 2015 - Temmuz 2017 yılları arasında Elazığ Valiliği, ardından 2017-2018 yıllarında Van Valiliği ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekilliği görevlerinde bulundu. 31 Mart 2019 tarihinde yapılan mahalli idareler seçimlerinde Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçildi.