Elazığ'da minik ellerden, sokak hayvanlarına anlamlı destek!

Elazığ'da ilkokul öğrencileri, sokak hayvanları ve kuşlar için yapılan yuvaları tamir edip boyadı. Renklendirdikleri barınak ve yuvaları okullarının belirli noktalarına asan öğretmen ve öğrenciler, ayrıca kaplara su ve mama koyarak anlamlı bir projeye imza attı.

Elazığ'da minik ellerden, sokak hayvanlarına anlamlı destek!

Hayvan Dostu Okul Programı

İsmet Paşa İlkokulu, Elazığ İl Milli Eğitim Müdürlüğünün 2023 yılında başlattığı Okul Tabanlı İzleme Sistemi (OTİS) Projesi kapsamında, 'Hayvan Dostu Okul' programı çerçevesinde çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. Bu kapsamda öğrenciler, ailelerinin destekleriyle ve öğretmenlerinin gözetiminde ‘Bir Kap Su, Bir Kap Mama da Sen Bırak’ projesini hayata geçirdi. İlk olarak mahalledeki sokak hayvanlarına su ve mama veren öğrenciler, ardından Orman Bölge Müdürlüğü ve Elazığ Belediyesinden temin edilen kuş kafesi ve hayvan barınaklarını boyadı.

Onarım ve Boyama Etkinliği

Okulun bahçesinde düzenlenen onarım ve boyama etkinliğinde, veteriner hekimlerin katılımıyla okulda bakımı üstlenilen hayvanların sağlık muayeneleri de gerçekleştirildi. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üstünde seyretmesi nedeniyle sokak hayvanlarının temel ihtiyaçlarını karşılamayı hedefleyen öğrenciler, hazırladıkları yuva ve yemlikleri okulun çevresindeki farklı yerlere yerleştirdi.

Projenin Eğitimsel Boyutu

İsmet Paşa İlkokulu Müdürü Mehmet Yıldız, projenin çocukların gelişimi üzerindeki olumlu etkilerini vurguladı: “Elazığ İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün başlattığı OTİS Projesi’nin ‘Hayvan Dostu Okul’ programı çerçevesinde çeşitli faaliyetler gerçekleştirdik. Hayvanların çocukların gelişimini hızlandırdığı bilimsel bir gerçek. Çocuklarımızın hayvanlarla ilgilenmesi, onların bilişsel, duyusal ve duygusal zekalarını geliştirdiği bilimsel bir gerçektir. Bu doğrultuda, Orman Bölge Müdürlüğü ve Elazığ Belediyesi işbirliği ile temin ettiğimiz kuş kafesi ve hayvan barınaklarını boyadık ve okulumuzda bu barınakların asılması gibi faaliyetleri gerçekleştirdik. Ayrıca veteriner hekimlerin katılımıyla hayvanlarımızın sağlık muayenelerini yaptık” dedi.

Öğrencilerin Duyarlılığı

Etkinlikte yer alan 3. sınıf öğrencisi Melek Ada Güneş, hayvanlara karşı duyarlılıklarının arttığını belirtti: “OTİS Projesi’nin ‘Hayvan Dostu Okul’ programı dahilinde yaptığımız etkinliklerle hayvanlara karşı duyarlılığımız arttı. Sokak hayvanlarına daha sevecen yaklaşmayı öğrendik. Bu duygularımızı ailemiz ve mahallemiz ile paylaşarak hayvan sevgisi ve onları koruma bilincini yaymaya çalıştık” dedi.

Toplumsal Bilinçlendirme

Öğrencilerden Muhammed Efe İnce ise projeyle ilgili düşüncelerini şu sözlerle ifade etti: “Okulumuzda kedi evleri ve kuş yuvaları boyama etkinliği yaptık. ‘Bir Kap Su, Bir Kap Mama da Sen Koy’ söylemiyle mahallemizde de hayvan dostluğuna dikkat çekmeye çalıştık” dedi.

Bu tür projeler, çocukların erken yaşta hayvan sevgisi ve çevre bilinci geliştirmelerine yardımcı olurken, toplumda da duyarlılığı artırıyor. Elazığ’daki bu örnek proje, diğer okullara ve topluluklara ilham kaynağı olabilir.