Elazığ'daki lavanta üreticileri birleşiyor
Bölgenin en büyük fide üreticilerinden biri olan 'Mucize Otlar' organizasyonun katılımıyla bir araya gelen üreticiler kooperatif kurma kararı aldıklarını açıkladılar.
Ülkemizde ve Elazığ'da son dönemlerde Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği çokça yaygınlaşmaya başladı. Katma değerinin çok yüksek olduğu bilinen bu bitkilerden özellikle lavanta üretimi Elazığ'da ciddi bir seviyeye ulaştı.
Bölgenin en büyük lavanta üreticisi konumunda olan Mucize Otlar’ın Elazığ'da olması üretim yapmak isteyenler için hem büyük bir şans hem de büyük bir avantaj sağlıyor. Üreticiler Elazığ’ı bir üretim merkezi haline getirerek ülke genelinde 'Tibbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği' alanında söz sahibi olma adına her geçen gün çalışmalarını planlı ve programlı bir şekilde yürüterek adından sıkça söz ettirmeye başladılar.
Mucize Otlar ekibinin yapmış olduğu araştırmaya göre klasik tarım ürünlerinin maliyetlerinin etkileyici derecede yükselmesi, kazançların düşmesi ve küresel anlamda su problemlerinden dolayı susuz tarıma yönelmeler daha da artacağa benziyor. Dolayısıyla bölgenin en büyük fide üreticilerinden biri olan Mucize Otlar organizasyonun katılımıyla bir araya gelen üreticiler kooperatif kurma kararı aldıklarını açıkladılar.
Konuyla alakalı açıklama yapan Mucize Otlar CEO’su Fuad Ülger: "Bugün burada toplanma amacımız öncelikle ayrı ayrı şahıslarımıza daha sonra ilimize en nihayetinde ülkemize nasıl daha fazla kazanç sağlarız düşüncesidir. Ortak paydamız lavanta olması sebebiyle üreticilerimizle bir araya gelip hem aynı sektördeki kişilerin birbirlerini tanımaları hem de birlikten kuvvet doğar ilkesine dayalı bir kooperatif modelini hayata geçirme esas gayemizdir. Bu birlik sağlandıktan sonra belki sektörü daha da genişleterek bitkisel üretim ve bal üretimi konularında da beraberce hareket ederek bu katma değeri daha geniş alanlarda değerlendirmeyi hedefliyoruz. Bu tanışma toplantısının önce bize sonra ilimize ve ülkemize hatırlar getirmesini diliyor, katılımlarınızdan dolayı sizlere teşekkür ediyor ve ev sahipliğini üstlenen Av. İbrahim Gök beye şükranlarımı sunuyorum dedi."
Üreticilerden Av. İbrahim Gök: "İlimizde bu tür çalışmalara her zaman destek verdik ve biz de bu işin ucundan tutmaya karar verdik. Villa yapılabilecek kadar kıymetli olan arazilerimizi dahi lavanta ekerek bu işin ilerlemesine katkı sağlamak istedik. Buradan ciddi kazançlar sağlayacağımızdan şüphem yok ancak öncelikli hedef kazanacağımız para değil gelecek nesillerimize güzel bir miras bırakmaktır. Bu girişimler çok kıymetli. Ben üretim yapma gibi halis bir niyetle bu yola çıkan herkesi tebrik ediyor, bir elin nesi var iki elin sesi var düsturuyla bu kooperatif kararını son derece önemli görüyor ve bu oluşumun içinde olmaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum" dedi.
Oy birliğiyle Kooperatif Yönetim Kurulu Başkanı olması belirlenen Serav Altınok: "İstanbul’da kurumsal bir firmada müdür olarak çalışırken istifa edip kendi köyümde tarım yapmaya karar verdim. Çevremdekiler bu harekete çılgınlık gözüyle baksalar da ben bu işin tarımın göz bebeği olacağını, tarımın da dünyanın geleceğinde söz sahibi olacağına inanıyorum. Ülkemizin bereketli topraklarında üretim yapmak gerçekten büyük bir mutluluk. Karakoçan ilçesinden biri olarak köyündeki insanlara belki de örnek olmak suretiyle yeni bir çığır açmayı arzu ediyorum. Bu anlamda Elazığ’daki bir karış toprağın bile boş kalmamasını ümit ediyorum. Elazığ için yapmak istediklerimiz çok fazla, tecrübelerinden yararlanabileceğimiz birçok arkadaşımızın aramızda olduğunu bilmek güzel. Kooperatif Başkanı olarak seçilmekten mutluluk duydum. Bildiğimiz anlamda başkanlık sisteminden uzak, özlediğimiz anlamda demokrasiden ve herkesin faydasına yönelik bir yönetimden yana olacak kooperatifimiz şimdiden hepimize hayırlı olsun." ifadelerini kullandı.
Lavanta üreticileri toplantının güçlü, bilinçli ve heyecanlı olduklarını belirtmek amacıyla bir de hatıra fotoğrafı çektirdiler.