Elazığ esnafı zor durumda

Esnaflarımız önce deprem sonrasında da koronavirüs salgını derken bir hayli mağduriyet yaşadı ve yaşamaya da devam ediyor. Sık sık esnafların mağduriyetini ve bu mağduriyetlerin giderilmesi adına onların taleplerini aktarıyoruz. Ümitlerini bayrama taşıyan esnaflarımız yine karamsar. Çünkü bayramda sokağa çıkma sınırlaması geldi. Bundan dolayı da esnaflarım işleri yine kesat gidiyor. Uzun süre esnaflık yapan bazı kişiler ise hiçbir bayram bu kadar işlerin azaldığını görmediklerini vurgulayarak, ümitlerinin başka bayrama kaldığını ifade etti.

Elazığ esnafı zor durumda
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bayramı adeta dört gözle bekleyen esnafların ümitleri başka bayramlara sarktı. Her bayram iş yoğunlukları bir hayli artan; tatlıcılar, şekerciler ve konfenksiyoncular bu bayram maalesef umduklarını bulamadıklarından dertliler. Fırat gazetesi olarak bizler de esnafımıza işlerinde bayram öncesi bir hareketlilik yaşanıp yaşanmadığını sorduk. Ama esnafımıza bir dokunup, bin ah işittik.

BU BAYRAM İŞLER ÇOK KESAT!

Esnaflarımız önce depremin ardından koronavirüs salgını yüzünden çok zor zamanlar geçirdiklerini tam ümitlerini bayram alışverişine taşımışken dört gün uygulanacak sokağa çıkma sınırlaması yüzünden vatandaşlarında eskisi gibi konuk ağırlamayacağı için alışveriş yapmadıklarını yapsalar dahi eskiden tepsilerle aldıkları tatlıları bir kilo gibi sınırlı tuttuklarını şeker ve çikolatayı kilogramla alanların ise gramajla bu ürünlerden aldıklarını belirttiler. Bir yere gidilip gelinmeyeceği içinde bayramlık giysilere de eski rağbetin gösterilmediğinden dert yanarak, bu bayram işlerin çok kesat gittiğini vurguladılar.

“KIRK YILLIK ESNAFIM BÖYLE BİR BAYRAM GÖRMEDİM”

Bazı esnaflarımızdan gazetemize özel açıklamalarda aldık işte onların görüşlerin ayrıntıları… Tatlıcı Hatip Usta işletmecisi Ali Altunhan; “Kırk seneyi aşkın bir süredir bu sektörün içindeyim. 15 yaşından beri sektörün içindeyim. Eskiden siparişlere yetişemezdik. Şimdi ise; tezgâhlarımızdaki tepsilerin bitmesini bekliyoruz.  Az öncede ifade ettiğim gibi kırk yıllık meslek hayatımda hiç böyle durağan bir bayrama denk gelmedik. Bunda sokağa çıkmanın yasak olmasının çok büyük bir etkisi oldu” dedi.

“BÜYÜKLER ESKİ BAYRAMLARDA ALIŞVERİŞİN HAREKETLİ OLDUĞUNU SÖYLÜYOR”

Meslekte yeni olan ama büyüklerinden dinlediği kadarıyla bu bayram işlerin çok sıkıntılı geçtiğini belirten Lizaz fırın ve cafe çalışanı Hilal Kurt ise; “Ben sektörde çok yeniyim. Lakin büyüklerimiz konuşurken duyuyoruz, onlar hep eski bayramların çok daha hareketli olduğunu belirtiyor. İşler yoğun değil” diyerek sözlerini tamamladı.

“BÖYLESİ BİR BAYRAM HİÇ YAŞAMADIK!”

Uğrak Pastanelerindeki Mehmet Dal ise; “Uzun yıldır sektörün içindeyim. Lakin böylesi bir durağan bayram asla yaşamadık.  İnsanlar evde kalacağı için ve birbirlerine bayram ziyaretlerine gidemeyeceği için; tatlı alışverişi de kesat gidiyor. Yani böylesi bir bayram hiç yaşamadık” ifadelerini kullandı.

“SATIŞLARIMIZDA % 10 CİVARINDA BİR AZALMA OLDU”

Şekerci Ahmet Efendi Sahibi Şükrü Turan ise; “Şeker satışları yine de iyi gidiyor. Gerçi diğer bayramlara nazaran; yine de % 10 gibi bir düşüş var. Bunun nedeni de;  erken saatlerde işletmelerimizi kapatıyoruz. Ayrıca insanlar bu bayram birbirlerine ziyaret gerçekleştiremeyecek onun da etkisi var” diyerek şimdiden herkesin bayramını tebrik ederek sözlerini tamamladı.

“SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINDAN DOLAYI ALIŞVERİŞ YAPILMIYOR”

Her bayram öncesi cıvıl cıvıl olan tarihi kapalı çarşımızda tablo esnaf açısından pek içi acıcı değildi. Kapalı Çarşı esnaflarından Ahmet Gülten, “Elazığ esnafı olarak önce depremi ardından koronavirüs salgını ile karşı karşıya kaldık. Bayramda işler hareketlenir derken sokağa çıkma yasağından dolayı şeker tezgâhlarımıza bile az sayıda müşteri uğruyor. Daha önce hiç böylesi bir bayram öncesi görmemiştik” dedi.

ESNAFLAR: BAYRAM GELMİŞ NEYİMİZE?

Sadece tarihi kapalı çarşımız değil, giyim mağazalarımızda da alış veriş yapılmadığı gözlemlendi ve esnaflarımız, umutlarını mecburen diğer bayramlara taşımak zorunda kaldı. Esnafın şimdi tek beklentisi bir an evvel hem depremin açtığı yaraları sarmak hem de tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınından en az zararla sıyrılmaz. Özetle esnaflarımızın ağzında şu sıra tek cümle var o da bayram gelmiş neyime?