Elazığ Gezi ve Şehir Rehberi

Elazığ Osmanlı İmparatorluğu'nun son yüzyılında, oldukça verimli bir ovaya kurulmuş bir şehirdir. Elazığ'ın eski yerleşim yeri olan Harput'un tarihi antik dönemlere kadar uzanır.

Elazığ Gezi ve Şehir Rehberi

Elazığ; Osmanlı İmparatorluğu’nun son yüzyılında, oldukça verimli bir ovaya kurulmuş bir şehirdir. Elazığ’ın eski yerleşim yeri olan Harput’un tarihi antik dönemlere kadar uzanır. Bol su kaynakları ve verimli ovaları ile Anadolu’nun en eski yerleşim birimlerinden biridir. Nitekim bölgede yapılan bazı arkeolojik kazılarda MÖ 10.000 yılına ait eserler bulunmuştur. Şehir, 1867 yılına kadar Harput olarak anılmıştır. 1867 yılında Sultan Abdülaziz’in fermanı ile şehir Aziz’in imar ettiği şehir anlamına gelen “Ma’mûrat-ül-Aziz” adını almıştır; ancak bu isim zamanla, telaffuzunun zorluğu nedeniyle, halk arasında Elaziz olarak anılmıştır. Cumhuriyetin kurulması ile birlikte 1937 yılında Atatürk tarafından azık şehri anlamına gelen Elazığ adı verilmiştir.

Şehrin batısında Malatya, doğusunda Bingöl, kuzeyinde Tunceli ve güneyinde Diyarbakır bulunur. Elazığ’a bağlı 11 ilçe vardır ve bu ilçelerin çoğunun tarihi en az Harput kadar eskidir. Fırat Nehrinin en önemli kolları olan Murat Nehri ve Karasu Nehri bu şehri çepeçevre sarar. Nehir ve göller açısından zengin olan şehirde özellikle alabalık yetiştiriciliği yaygın olarak yapılır.

Elazığ’a Nasıl Gidilir?

Haber Detay Görseli

Elazığ’a hava yolu ile oldukça konforlu bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. Pegasus Hava Yolları’ndan alacağınız Elazığ uçak bileti ile İstanbul ve İzmir’den direkt olarak Elazığ’a ulaşabilirsiniz. Diğer şehirlerden Elazığ’a, İstanbul ve İzmir aktarmalı olarak ulaşabilirsiniz.

Elazığ Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım 

Elazığ Havalimanı şehir merkezine 13 km uzaklıktadır. Havalimanından taksi ve yolcu servisleri ile ortalama 30 dakikada şehir merkezine ulaşım sağlamak mümkündür. Daha konforlu bir seyahat deneyimi isterseniz, Pegasus araç kiralama hizmeti sayfasını ziyaret ederek, bütçeniz ve talepleriniz doğrultusunda ideal aracı kiralayabilirsiniz.

Şehir İçi Ulaşım 

Elazığ’da şehir içi ulaşım; özel halk otobüsleri, belediye otobüsleri ve minibüsler ile sağlanır. Elazığ’da şehir içi ulaşımı gelişmiştir. Şehir içi otobüslerde kullanılan El-Kart’ı temin ederek, indirimli bir şekilde ulaşım hizmeti alabilirsiniz.

Elazığ’a Ne Zaman Gidilir? 

Haber Detay Görseli

Elazığ’ın iklimsel koşulları Keban Barajı'nın yapımı ile birlikte karasal iklimden Akdeniz iklimine doğru geçiş gösterir. Bu nedenle şehrin sıcaklık ortalaması Doğu Anadolu Bölgesi sıcaklık ortalamasının üzerindedir. Yağışların çoğunlukla kış aylarında olması nedeniyle Elazığ’ı ziyaret etmek için kış ayları tavsiye edilmez. Aynı şekilde temmuz-ağustos ayı sıcaklık ortalaması hayli yüksektir ve bu aylarda da konforlu bir tatil yapmak zordur. Elazığ’a gitmek için en uygun zaman ilkbahar ve sonbahar aylarıdır. Ilıman iklimin etkisi ile özellikle ilkbahar aylarında eşsiz manzaralara şahit olabilirsiniz. Şehrin, zengin tarihi ve doğal güzelliklerinin tadına tam varabilmek için 3-4 günlük bir seyahat planı yapmak gereklidir.

Elazığ’daki Festivaller 

Elazığ kadim tarihinin yanı sıra sahip olduğu zengin kültürüyle de ön plana çıkar. Özellikle saray musikisi olarak adlandırılan yerel müziği hayli dikkat çekicidir. Elazığ’da her yıl çeşitli festivaller düzenlenir ve özellikle kültür festivalleri oldukça ilgi görür.  Tüm festival ve etkinlik programına Elazığ İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün web sitesinden ulaşabilirsiniz.  

*Uluslararası Hazar Şiir Akşamları Festivali (Eylül-Ekim)
*Uluslararası Çayda Çıra Film ve Sanat Festivali (Mayıs)
*Birvan Piri Davut Şenlikleri (Ağustos)
*Keban Su ve Alabalık Festivali (Ağustos)
*Ağın Kültür, Sanat ve Leblebi Festivali (Ağustos)

Elazığ’da Gezilecek Yerler

Köklü geçmişi ve kendine özgü doğal güzellikleri ile Doğu Anadolu'nun en güzel şehirlerinden biri olan Elazığ, keşif meraklısı gezginlerin en çok tercih ettiği şehirler arasında yer alıyor.

Harput

Haber Detay Görseli

Elazığ şehir merkezine 7 km mesafede bulunan eski yerleşim yeri Harput mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında gelir. Harput’ta bulunan eserlerden özellikle Harput Kalesi ve Ulu Cami dikkat çeker. Harput Kalesi’nin, MÖ 2000 yılında su yerine süt kullanılarak inşa edildiğine inanılır. Bu nedenle halk arasında “Süt Kalesi” olarak da bilinir.

Ulu Cami ise Artuklular döneminde 1156-1157 yıllarında inşa edilmiştir ve minaresinin 7 derecelik eğimi ünlü Pisa Kulesi’nin eğiminden fazladır. Harput’ta görülmesi gereken en önemli doğal güzellik ise şüphesiz Buzluk Mağaralarıdır. Yer altı hava akımları sayesinde mağara kışın sıcak yazın ise adeta soğuk hava deposu kadar soğuktur.

Keban Baraj Gölü

Haber Detay Görseli

Keban ilçesi sınırlarında bulunan Keban Baraj Gölü Türkiye’nin ikinci büyük suni gölüdür. Göl kenarında konuşlanmış balıkçılar ile bölge adeta bir balıkçı kasabası görünümündedir. Baraj Gölü çevresinde bulunan tesislerde keyifli bir akşam yemeği yiyebilirsiniz.

İzzet Paşa Camisi ve Çevresi 

Haber Detay Görseli

Şehrin merkezinde bulunan caminin tarihi 1866 yılına kadar uzanır. Zaman içerisinde geçirdiği restorasyonlar neticesinde oldukça yeni görünen caminin zemin katında gümüşçüler ve sarraflar çarşısı vardır. Cami minaresinin asansörlü olması dikkat çekicidir. Cami etrafında kümelenmiş birçok yöresel çay ocağı bulunur.

Hazar Gölü

Haber Detay Görseli

Şehir merkezine 26 km mesafede bulunan göl tektonik bir yapıdadır. Eşsiz doğal güzelliklere sahip Hazar Gölü’nün çevresinde birçok tatil köyü mevcuttur. Gölde su sporları da yapabilirsiniz. Ayrıca gölün güney kısmında Hazarbaba Kayak Merkezi bulunur. Kış aylarında Elazığ’a giden ziyaretçiler göl manzaralı kayak pistinde kayak yapmanın tadını çıkarabilirler.

Kapalı Çarşı

Haber Detay Görseli

Tarihi yapıdaki Elazığ kapalı çarşı, yöresel lezzetlerin beğeniye sunulduğu popüler bir mekândır. Yöre halkı dışındaki insanlar tarafından cevizli sucuk olarak adlandırılan orciği, Elazığ’ın kendine has baharat karışımlarını, günlük üretilen badem şekerlerini, meşhur Ağın leblebisini ve daha birçok yöresel ürünü burada bulabilirsiniz. Ayrıca çarşı içinde bulunan kadayıf üreticilerini ziyaret ederek kadayıfın yapım aşamalarını inceleme imkânı bulabilir ve taze kadayıf satın alabilirsiniz.

Elazığ’da Nerede Kalınır? 

Haber Detay Görseli

Elazığ, Doğu Anadolu’nun diğer şehirlerine geçiş güzergâhında bulunur ve bu nedenle geniş konaklama imkânı sunar. Marathon Hotel, Akgün Otel, Ramada Otel, Double Tree by Hilton, Park Dedeman Hotel gibi şehir merkezinde bulunan otellerde konaklayabilirsiniz. Bunların dışında yine şehir merkezinde veya Harput’ta daha uygun fiyatlı otel ve pansiyonlarda da konaklama imkânı bulabilirsiniz. Ayrıca göl kenarında konaklamak isterseniz Hazar Gölü çevresinde bulunan Mavi Göl Hotel’de veya göl kıyısında hizmet veren tatil köylerinde kalabilirsiniz.

Elazığ’da Ne, Nerede Yenilir? 

Haber Detay Görseli

Elazığ zengin mutfağı ile ziyaretçilerine muhteşem bir lezzet şöleni sunar. Geleneksel Anadolu mutfağının yanı sıra Elazığ yemeklerinin tadına doyamayacaksınız. Şehir içinde hemen her köşe başında bir lokanta bulunur. Sadece köftecilerin bulunduğu ve yan yana 3 sokaktan oluşan köfteciler sokağı şehrin en işlek yerlerinden biridir.   Elazığda'ki popüler restoranlar:

Et Yemekleri: Kebapçı Halit Usta, Koçoğlu Restoran
Lorik Çorbası, Harput Köfteli Çorba: Elaziz Mutfağı, Divan Restoran, Hünkâr Konağı
İçli Köfte: Koçoğlu Restoran
Küncülü Köfte: Amcanın Yeri
Kömbe: Keyfet Steak House, Köz Kebap Lokantası, Hisar Kasap Izgara
Dolanger, Halbur Hurması: Tatlıcı Selo Usta, Tatlıcı Murat Usta, Buhara Künefe, Diyarbakır Kadayıfçısı

Elazığ’dan Ne, Nereden Alınır?

Haber Detay Görseli

Elazığ’da büyük şehirlerin aksine pek fazla AVM yoktur. Mağazalar genellikle şehrin kalbi sayılabilecek olan Gazi Caddesi üzerindedir. Bunun yanında Hürriyet Caddesi, Birinci Harput Caddesi ve İkinci Harput Caddesi’nde de birçok markanın mağazasını görebilirsiniz. Ayrıca Akgün Otel’in bünyesinde bulunan Akgün AVM’de bulunan mağazalardan da alışveriş yapma imkânı bulabilirsiniz.  Harput’ta bulunan El Emeği Göz Nuru Çarşısı’ndan el yapımı dikiş, nakış, örgü gibi ürünleri alabilirsiniz. Yöresel tatları bulabileceğiniz dükkânlar ise daha çok kapalı çarşı içinde ve Saray Camisi çevresindedir. Elazığ’ın kendine özgü lezzetleri olan orcik şekeri, çedene kahvesi, ağın leblebisi ve cevizli sucuk gibi yöresel lezzetleri sevdiklerinize hediye olarak götürebilirsiniz. Ayrıca dokuma halı çeşitleri de Elazığ hatırası olarak götürülebilir.

Elazığ’da Gece Hayatı

Haber Detay Görseli