Elazığ'ın Mehmet Hadi Tunç Şansı

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Hemşerimiz Mehmet Hadi Tunç'un Elazığ'ın gelişimine önemli katkı sağlayacak Tarımsal OSB'nin hayata geçmesi ile şehrimiz tekstilden sonra tarım üssü konumuna da yükselmiş olacak.

Elazığ'ın Mehmet Hadi Tunç Şansı

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı hemşerimiz Mehmet Hadi Tunç’un gayret ve destekleri ile ilimizde kurulacak olan Tarıma Dayalı Besi İhtisas OSB’nin tamamlanarak üretime başlamasıyla birlikte Elazığ, bölgede modern yöntemlerle yapılacak önemli bir entegre üsse sahip olacak.

Konu ile ilgili açıklama yapan Elazığ Valisi Erkaya Yırık, kurulum ve altyapı çalışmaları büyük bir hızla devam eden Elazığ Tarıma Dayalı Besi  İhtisas OSB’nin tamamlanması ile birlikte sektörüne değer katacağını ifade etti. 

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI ÖNCÜLÜK EDİYOR

Elazığ’ın tarihi süreç içerisinde hayvancılık ve besicilikte bölgenin en önemli illerinden biri olarak bugüne kadar geldiğini, şehrin  bu potansiyelinin güçlü altyapılarla desteklenmesi ve sektörün bölgede çekim merkezi haline gelmesi için Elazığ Tarıma Dayalı İhtisas (Besi) OSB fikri 2018 yılında Elazığ’da oluşmaya başladığını ifade eden Elazığ Valisi Erkaya Yırık, şunları  söyledi:

“Elazığ Valiliği öncülüğünde, Elazığ Belediyesi, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası ve Elazığ Ticaret Borsası işbirliğinde İl Tarım Müdürlüğü, sektör temsilcileri ve tüm paydaşlarla uzun süren istişare ve ön hazırlıklar devam etmiştir. Yer tespitinin yapılması ve Tarım Bakanlığı’na gerekli müracaatların yapılarak kurulum çalışmaları ve ÇED süreci iki yıllık bir sürecin ardından Tarım Bakanlığınca 2021 yılında onaylanmıştır. Elazığ TSO hizmet binası içerisinde Bölge Müdürlüğü ihtisas edilerek, daha önce Elazığ TSO’da görev yapmış, Besiciliğe hali hazırda devam eden ve sektörün içerisinden gelen Alper Kılbitmez Yönetim Kurulu kararı ile Bölge Müdürü olarak atanmıştır. Elazığ Tarıma Dayalı Besi OSB’de 50-100-150-250-300-500 Baş kapasiteli işletmeler şeklinde planlanmıştır. 

BİYOGAZ, YEM,GÜBRE VE SERA
 
Toplam 10.000 baş kapasiteli OSB içerisinde Biyogaz Üretim Tesisi, Yem Üretim Tesisi, Gübre Üretim Tesisi, Acil Kesim Ünitesi, Kojenerasyon, İdari Merkez Binası, Açık Otopark, Akaryakıt istasyonu, Hayvan Park alanı, Yeşil alanlar, Toplantı Salonu, Yemekhane ve Veteriner Bakım Hastanesi şeklinde planlandığını ifade eden Elazığ Valisi Erkaya Yırık, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Elazığ Tarıma Dayalı İhtisas (Besi) OSB 10 bin baş olarak planlanmış ve 1000 istihdam öngörülmektedir. Ancak OSB entegre tesisleri olan Gübre, Yem, Biyogaz ve 60 dönümlük bir alanda kurulacak olan sera ile birlikte istihdam sayısının hedeflenen 1000 kişiden daha fazla olması öngörülmektedir. Elazığ Tarıma Dayalı İhtisas (Besi) OSB halen şehrin muhtelif yerlerinde kümelenmiş olan ve birçoğu da dağınık halde bulunan besi ahırlarını tek bir lokasyon içerisinde bir araya getirecektir. Bu proje ile sektörün kurumsal kapasite artımı ve modern yapılanma süreci büyük ölçüde değişim yaşayacak ve sektör yeni bir gelişim süreci içerisine girecektir.

BİR BÖLGEDE ÜRETİM

Dağınık halde bulunan ahırların toplanması ile birlikte başta atıkların değerlendirilmesinin mümkün olacağı, bölgede yer alan tüm işletmelerin de OSB altyapı imkanlarından istifade ederek sürdürülebilir bir büyüme sürecine gireceğini ifade eden Vali Yırık, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Kaba ve Slajlık yem temini, lojistik ve veterinerlik hizmetleri, kendi enerjisini üreten, gübre ve yem tesisi olan Türkiye’de örnek bir OSB planlanmıştır. Hayvancılık sektörüne yeni bir dinamizm kazandıracak olan Elazığ Tarıma Dayalı İhtisas (Besi) OSB ayrıca tarımsal üretiminde yeniden planlanması ile çiftçiler içinde yeni bir fırsat kapısı olacaktır. 

ATIL ARAZİLER DEĞERLENDİRİLİYOR

Halen atıl durumda olan hazine arazileri başta olmak üzere, kurumlara ait arazilerin ve çeşitli nedenlerle ekim yapılmayan tapulu alanların yeni bir planlama ile sulu ve susuz alanlara göre ürün desen haritası çıkarılarak tüm bu alanların da değerlendirilmesi planlanmakta olduğunu ifade eden Vali Yırık, bu uygulama ile hem köylü üreticiler hem de arazi sahiplerinin ekonomik gelir seviyesinin de yükseltilmesinin mümkün olacağına dikkat çekti.

ÇOK TİTİZ ÇALIŞILDI

Elazığ Tarıma Dayalı İhtisas (Besi) OSB yer seçim çalışmaları çok uzun ve titiz bir çalışma ile sonuçlandırıldığını,  Elazığ bölgesinde en fazla besi çiftliklerinin bulunduğu ve dağınık olmaları nedeniyle çevresel tehdit konumunda olan tüm bu çiftlikler ve ahırlar tek bir merkezde toplandığını ifade eden Vali Erkaya Yırık,  “Atık su, drenaj, arıtma, çevresel etkilerin en aza indirilmesi için atıkların değerlendirilmesi gibi çok geniş bir yelpazede konu değerlendirilmiştir. Elazığ Tarıma Dayalı İhtisas (Besi) OSB’de yer almak isteyen mevcut üreticiler ile sektöre yeni girecek olan müteşebbisler için başta TKDK destekleri olmak üzere tüm devlet desteklerinden istifade etmeleri için Elazığ TSO Proje ve Yatırım Destek Ofisi devrede olacaktır. “ dedi.

6. BÖLGE AVANTAJLARI İLE YATIRIM

Elazığ ilinde OSB’lerde yapılacak yatırımların teşviklerde 6. Bölge desteklerinden istifade edecek olmasının girişimciler için çok değerli bir fırsat olacağını, bölgenin yeni müteşebbislerin yoğun bir ilgisine mazhar olacağını ifade eden Vali Yırık, “Elazığ Tarıma Dayalı İhtisas (Besi) OSB ile tarım ve hayvancılık sektörlerinin müşterek yeni bir gelişim sürecine girmesi ve bugüne kadar ekonomisi büyük ölçüde tarım ve hayvancılık sektörleri ile öne çıkan Elazığ’da sektörün çok daha ciddi boyutlarda ekonomik değer üretmesi muhtemel olacaktır. Atıl durumdaki tarım arazilerinin ekonomiye kazandırılması, Bölgenin atıkları ile enerji üretimi, seracılık faaliyetleri ve gübre ile yem üretimi Bölgenin tam bir entegre üretim merkezi haline gelmesine vesile olacaktır.” dedi.

BAKANLIĞIN DESTEĞİ İLE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Bölgenin yaklaşık iki yıl süren bu yapılanma sürecinde her bir ayrıntı profesyonelce masaya yatırılarak tüm süreçler bütüncül bir yaklaşımla ele alındığını ifade eden Vali Erkaya Yırık, kurucu ortaklar, sektör temsilcileri, şehrin tüm paydaşları ve dinamikleri sürecin her aşamasında yer almış ve katımları ile değer ürettiklerini, bu hassas sürecin ardından ortaya çıkan projeler ve süreçlerin  büyük bir heyecan ile başlatılıp  Tarım ve Orman Bakanlığının projeye  çok büyük destek ve katkıları olduğunu belirtti.

2022’DE YERLEŞİM BAŞLIYOR

2021 yılı sonu veya 2022 yılı ilk yarısı itibarı ile işletmelerin OSB’de yerlerini almaya başlayacaklarını belirten Vali Erkaya Yırık, bu adımla birlikte hem ilimiz hem de ülkemiz ekonomisine değer katmaya sürecinin de başlamış olacağını ifade etti.

TUNÇ’UN KATKISI BÜYÜK

İlimizde Tarıma Dayalı OSB kurulması aşamalarının Bakanlık nezdinde hızla yürütülmesi ve altyapı ihalesinin yapılarak başlanılması süreçlerini adım adım takip eden ve tıkandığı yerde çözüm üreten Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı hemşerimiz Mehmet Hadi Tunç’un bu gayretlerinin şehre olumlu yansımış olmasından mutluluk duyduklarını ifade eden Elazığlılar, bu konuda teşekkürlerini iletiyorlar.