Elazığ Vakfı, Elazığ'ın Sağlık Turizmindeki Potansiyelini Yazdı

Elazığ Vakfı tarafından hazırlanan 'Elazığ'ın Sağlık Turizmindeki Potansiyeli' adlı yazı Elazığlı okuyuculardan büyük ilgili gördü.

Elazığ Vakfı, Elazığ'ın Sağlık Turizmindeki Potansiyelini Yazdı

ELAZIĞ’IN SAĞLIK TURİZMİNDEKİ POTANSİYELİ

Daha önce de ifade ettiğimiz gibi, doğal güzelliklerimize bölgemizde yaşanan eski kültür ve uygarlıklardan miras kalan yüzlerce tarihi ve kültür varlığını da kattığımız zaman şehrimizin turistik açıdan ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmaktadır. Şimdi de ilimizin sağlık turizminin bir kolu olan termal turizmi açısından sahip olduğu potansiyeli incelemek ve gündeme getirmek istiyoruz.

Ülkemizde sağlık turizmi, kaplıcalar gibi termal kaynak ve sıcak su merkezlerine olan ilginin artması nedeniyle başlamış ve günümüzde farklı bir boyuta ulaşmıştır. Alternatif bir turizm olan sağlık turizminin önemi daha da artacak gibi görünmektedir. Ziragünümüzde insanlarsağlıklarını korumak veya daha iyi hale getirmeyi ön planda tutmaya başlamışlardır. Bundan ötürü insanların seyehat etme nedenlerinden biri de sağlık olmuştur.

Elazığ doğal güzelliklerinin yanı sıra, bir çok medeniyetin izlerini taşıması nedeniyle zengin bir tarihi ve kültürel varlığa sahiptir. Bu açıdan bakıldığında, önemli bir şansa sahip olduğumuzu söylememiz gerekir. Bölgemiz adeta tarih ve kültür fışkırmaktadır. Dört bin yıllık geçmişi ile “UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi”nde yer alan tarihi “Harput Şehri” çok sayıda tarihi ve kültürel varlığı sergilemektedir. Sivrice’deki “Batık Şehir” tarihsel öneminin yanında su altı dalış turizmi açısından da büyük bir önem taşımaktadır. İlin en önemli turizm değerleri arasında “Kara Leylek Kanyonu” ve dünyada benzerine arz rastlanan “Buzluk Mağarası” ve Keban barajı yer almaktadır. Keza muhteşem Hazar gölü manzaralı “Hazarbaba Kayak Merkezi” kayak sporları, yamaç paraşütü, trekking ve Hazar gölünde yapılan su sporları açısından farklı bir turizm seçeneği sunmaktadır. Bunların dışında çeşitlilik açısından Türkiye’nin en zengin ikinci mutfağına sahip olan Elazığ “Gastronomi Turizmi” açısından da önemli bir potansiyele sahiptir.

Bütün bu özellikleri ile Elazığ turistlere farklı ve eşsiz fırsatlar sunan bir il olarak göze çarpmaktadır. Dolayısiyle Elazığ bütün bu sahip olduğu doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile sağlık turizmine uyum sağlayabilecek özellikleri taşımaktadır.

ELAZIĞ’DA TERMAL TURİZM

Elazığ’ın termal turizm ve sıcak su kaynakları açısından ciddi bir potansiyele sahip olduğu görülmektedir.

Golan Kaplıcaları

Karakoçan Yoğunağaç mevkiinde bulunan “Golan Kaplıcaları” sıcak su kaynakları (termal) ile önemli bir yer altı zenginliğine sahiptir. 400,60 metreden çıkan suyun sıcaklığı 43 derecedir. Kaplıcalar; romatizma, cilt hastalıkları ve kadın hastalıkları tedavisine iyi gelmektedir.

Mürüdü Suyu (Sarılık Çeşmesi)

Elazığ’ın 7 km. uzağında bir mevkide kaynayan mürüdü suyu bir çeşmeden akmakta olup, birçok hastalığın yanı sıra özellikle sarılık hastalığına iyi gelmektedir.

Yurtbaşı (Hoğu) Maden Suyu

Elazığ’ın Yurtbaşı beldesinden çıkan maden suyu, özellikle böbrek, idrar yolları ve mide hastalıklarına iyi gelmektedir.

Akçakiraz (Perçenç) Suları

Elazığ’ın akçakiraz (Perçenç) beldesi yakınlarında “Hoşrik” adıyla bilinen ve bir ağacın altından çıkan sudan çamur yapılıp vücuda sürülerek faydalanılmaktadır.

Gümüşkavak (Hırhırik) Maden Suları

İçmece olarak kullanılan su içerisindeki minerallerden dolayı özellikle ağrı ve kaşıntılara iyi gelmektedir.

Korucu (Genefik) Köyü Yelpınarı

Elazığ korucu köyünde bulunan su, çeşitli hastalıklara ve özellikle cilt hastalıklarına iyi gelmektedir.

Harput Dabakhane Suyu

Harput’ta kalenin kuzeyinde dere içerisinde bulunan ve turistik bir görünüm arzedendabakhane binası 1998 yılında aslına uygun olarak yapılmış ve hizmete açılmıştır. Binada bulunan üç kurnadan, içerisinde bir çok element barındıran su akmaktadır. Dabakhane suyunun bir çok hastalığa ve ruhi depresyonlara iyi geldiği bilinmektedir.

Pertek Termal

Keban baraj gölünün karşı kıyısında yer alan termal tesis 44 oda kapasitesi ile hizmet vermektedir. Su kaynakları, sedef, egzama ve diyabetik hastalıklara iyi gelmektedir.

Yukarıda sayılan içemece ve kaplıcalardan başka;

- Bağın kaplıcaları,

- Etminik maden suyu

- Kumbariş Şoş maden suyu

- İçme Müshil suyu

- Palu’da buban Hame Kaplıcası

- Çelebi Sarik Maden Suyu

gibi şifalı sular da bulunmaktadır. (Kaynak: Elazığ Valiliği)

DEĞERLENDİRME

Elazığ’ın sağlık turizmiyle bütünleşecek bir tarih ve kültür yapısına sahip olması, doğal güzelliği, yeterli termal ve sıcak su kaynaklarının bulunması, dağ turizmi ve su sporları için elverişli bir konumda olması, zengin mutfağı, yeterli bir otel (konaklama) kapasitesine sahipliği, ilde havalimanının bulunması ve özellikle son yıllarda hızlı bir gelişim gösteren sağlık turizmi açısında iyi bir seçenek olduğunu ortaya koymaktadır.

Ayrıca, Elazığ’ın sağlık açısından hem ilde yaşayan hem de çevre illerdeki hastalar tarafından tercih edilmesi bölgenin sağlık merkezi konumunda olduğunu göstermektedir. Bilindiği üzere Elazığ’da il merkezi ve ilçelerde kamu (8) özel (4) ve üniversite hastanesi (1) olmak üzere 13 hastane bulunmaktadır.

Tüm bu zenginlik ve olanaklara rağmen şehre gelen turist sayısının azlığı tanıtım yetersizliğinden kaynaklanmaktadır. Bunun dışında, sahip olduğumuz bu potansiyelin bugüne kadar göz ardı edilmesinde yaptığımız yanlışlıkları bir tarafa bırakarak bundan sonrası için sorumluluk almanın ve cesur adımlar atmanın doğru olacağını hatırlatmak istiyoruz.

Oysa, Elazığ her yönü ile turizm potansiyeline sahip, sağlık turizmi alanında da gelişme ve yeniliğe açık bir şehirdir. Bu doğrultuda ilin sağlık turizmini geliştirmek için ciddi bir tanıtım yapılması, bu nedenle çeşitli etkinlikler düzenlenmesi, sektördeki yanlışlık ve eksikliklerin giderilmesi, mevcut termal işletmelerinin yanı sıra otel ve lokantaların hizmet kalitelerinin iyileştirilmesi, bugüne kadar gözardı edilen rehberlik ve özellikle temizlik sorunlarının biran önce çözülmesi gerekmektedir.

Daha önce 11-14 Nisan 2019 tarihlerinde TURSAB’la şehrimizin tanıtımı amacı ile yaptığımız organizasyon sırasında tespit edilen hata ve eksiklikler ne yazık ki, söz verilmesine rağmen hala giderilmemiştir. Şehrin ekonomik yönden gelişmesi için turizm sektörüne öncelik verilmesi ve sektördeki olumsuzlukların ortadan kaldırılması uygun olacaktır.

Bu kapsamda ELTURK Derneği ile vakfımız Elazığ’da uygun bir takvimde geniş kapsamlı bir katılım ile “Sağlık Turizmi Çalıştayı”ya yapmayı planlıyoruz. Bu etkinliğe özellikle Sayın Valimizin ve BelediyeBaşkanımızın destek sağlamalarını, başta Ticaret ve Sanayi Odası, Fırat Üniversitesi ve Fırat Kalkınma Ajansı olmak üzere Elazığ’daki diğer kamu ve özel sektör kurumlarının katkı vermelerini arzu ediyoruz. Bu çalıştayın bugüne kadar bir türlü başaramadığımız şehrimizin tanıtımı için bir başlangıç ve ilk adım olmasını diliyoruz.

(Kaynak: Fırat Üniversitesi

Harput Araştırmaları Dergisi-Eylül 2020

Özcan Demir-Eray Etkin Sezgin)

"Değişimsiz gelişim olmaz, değişim ise cesaret ister."