Esra Soylu'dan Asya'nın Yükselişi ve Dijitalleşme Uyarısı!
Elazığlı iş kadını Esra Soylu, dijital ticaretin ve yıkıcı teknolojilerin küresel ticarette dengeleri değiştirdiğini belirtti. Asya'nın yükselişi, yapay zeka, iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik kaygılarının ticaret ağlarını yeniden şekillendirdiğine dikkat çeken Soylu, geleceğin dijital ekonomiyle şekilleneceğini vurguladı.
Esra Soylu: "Küresel Ticarette Güç Dengesi Değişiyor"
Elazığlı iş kadını Esra Soylu, küresel ticarette güç dengelerinin yön değiştirdiğini belirtti. Küresel piyasalar ve ekonomideki son gelişmelere dair değerlendirmelerde bulunan Soylu, jeopolitik, ekonomik ve güvenlik kaygılarının günümüzde ticaretin yeni sınırlarını çizdiğini ifade etti.
"Asya’nın Yükselişi ve Dijital Ekonomi Yeni Yollar Açıyor"
Son 10 yılda küresel ticarette serbest ticaret sisteminin belirleyici olduğunu hatırlatan Soylu, günümüzde bu denklemin yerini farklı dinamiklerin aldığını söyledi. "Asya ülkeleri, teknoloji yatırımları ve dijital ekonomiye hızlı adaptasyonları ile ticaretin yeni merkezleri haline geliyor. Öte yandan, dijital ticaretin hızlı büyümesi ve yıkıcı teknolojilerin artan etkisi, geleneksel ticaret ağlarını kökten değiştiriyor," dedi.
Soylu, iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik kaygılarının şirketleri üretim ve tedarik zincirlerini yeniden yapılandırmaya zorladığını vurguladı. Ayrıca, dijital para birimlerinin ve merkeziyetsiz finans sistemlerinin yaygınlaşmasıyla birlikte ABD dolarının küresel ticaretteki hakimiyetinin sorgulandığı bir döneme girildiğini belirtti.
"Dijital Ticaret Kuralları Yeniden Tanımlıyor"
Dijitalleşmenin küresel ticaret üzerindeki etkilerine dikkat çeken Esra Soylu, "Dijital ticaret, çok uluslu teknoloji şirketlerinin öncülüğünde uluslararası ticaretin kurallarını yeniden yazıyor. Veri, algoritma ve fikri mülkiyet gibi fiziksel olmayan varlıklar, artık değer yaratmanın temel unsurları haline geldi," dedi.
Soylu, Endüstri 4.0’ın makineler ile insanların görev dağılımını yeniden tanımladığını ifade etti. Otomasyon ve yapay zekanın, üretim hatlarındaki karmaşık görevleri devralarak düşük maliyetli iş gücüne dayalı bölgeler yerine, yüksek teknolojiye sahip ülkeleri öne çıkardığını belirtti. "Güney Kore’nin teknoloji odaklı kalkınma stratejisi, ülkeyi yapay zeka, yarı iletken ve ekran teknolojilerinde dünya lideri yaptı," diyerek teknoloji yatırımlarının önemine vurgu yaptı.
"Yapay Zeka, Tedarik Zincirlerini Güçlendiriyor"
Küresel tedarik zinciri yönetiminde yapay zeka teknolojilerinin yükselen bir güç haline geldiğini söyleyen Soylu, özellikle koronavirüs pandemisi sırasında yaşanan zorlukların, bu teknolojilerin önemini artırdığını belirtti. "Yapay zeka, beklenmedik aksaklıklara karşı sistemleri daha dirençli hale getiriyor ve uzun vadeli büyüme için dinamik yetenekler sunuyor," dedi.
Soylu, işletmelerin bu değişime hızla adapte olmaları gerektiğini belirterek, "Küresel ticarette bu dönüşümü öngören, stratejilerini buna göre şekillendiren şirketler ve ülkeler, rakiplerine göre büyük bir avantaj elde edecek," diyerek sözlerini tamamladı.