Fahiş kiralar vatandaşı zorluyor!

Elazığ'da 6.8 şiddetindeki depremin ardından kent genelinde ağır hasar alan binlerce ev yıkılmış, kiralar bir anda 3 misline çıkmıştı. Aradan yaklaşık 1,5 yıl geçmesine ve 24 bin 83 konutun yapılmasına rağmen kiralar yine istenilen seviyeye düşmedi.

Fahiş kiralar vatandaşı zorluyor!

Kiralar maaşları yakaladı.  Ev sahipleri de ‘fahiş kira’ peşine düştü. Halen fırsatçılığın devam ettiğini belirten Emlakçılar Odası Başkanı Hakan Albayrak, kiraların binin altına düşmediğini, 700 TL’lik evi bin 300 TL’ye verenlerin olduğunu söyledi. Tek umutlarının TOKİ evlerinin bitmesi olduğunu aktaran vatandaşlar ise, ne yazık ki kira fiyatlarının halen aynı olduğunu hatta git gide yükseldiğini ifade etti. Depremden sonra ev sahibinin kiraya yılda 4 defa zam yaptığını belirten vatandaş, daha önce 800 TL kira verirken şimdi bin 350 TL kira verdiğini ve yapılanın düpedüz vicdansızlık olduğunu dile getirdi.

24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen 6.8’lik depremde Elazığ’da 37, kişi hayatını kaybederken 20 binden fazla konut ise ağır hasar gördü. Bir taraftan hızla ağır hasar alan binaların yıkımı yapılırken bir taraftan da Çevre ve Şehircilik Bakanlığının koordinesinde TOKİ tarafından konut yapımına başlandı. Depremin hemen ardından ilde kira fiyatları fahiş miktarda arttı. Uzun bir süre kiralık evin bulunmadığı ilimizde, bu zaman dilimine kadar 24 bin 83 konut yapıldı. Bu konutların yaklaşık yüzde 80’ni teslim edildi fakat kira fiyatlarında yine de istenilen düşüş yaşanmadı. Evlerini alan hak sahipleri, uzak veya küçük diye kendi evlerine geçmeyerek pahalı bir şekilde kiraya vermeye başladı. Hal böyle olunca vatandaş da mağdur olmaya başladı. Okulların açılmasıyla birlikte ev kiralarının daha da artacağını vurgulayan Elazığ Emlakçılar Odası Başkanı Hakan Albayrak,  Elazığ’da 50 bine yakın öğrencinin yaklaşık 10 bininin ev kiraladığını söyledi.  Depremden sonra ev sahibinin kiraya yılda 4 defa zam yaptığını belirten vatandaş, daha önce 800 lira kira verirken şimdi bin 350 lira verdiğini ve yapılanın düpedüz vicdansızlık olduğunu dile getirdi. Tek umutlarının TOKİ evlerinin bitmesi olduğunu aktaran vatandaşlar, ne yazık ki kira fiyatlarının halen aynı olduğunu hatta git gide yükseldiğini ifade etti.

“700 TL’LİK EVİ, 1300 TL’YE VERENLER VAR”

Deprem konutlarının teslim edilmesine rağmen kiraların istedikleri fiyatlara düşmediğini aktaran Emlakçılar Odası Başkanı Hakan Albayrak; “Deprem konutları teslim edilmesine rağmen kiralar istediğimiz fiyatlara düşmedi. Neden düşmedi? TOKİ’ler teslim ediliyor ama diğer taraftan da yıkımlar devam ediyor. Ondan dolayı kiralarda bir düşüş olmadı. Kiralar şuan 1000-1200 TL’den başlayıp 3 bine TL’ye kadar gidiyor. Halen daha fırsatçılık var. Kiralar binin altına düşmüyor. 700 liralık evi bin 300 TL’ye verenler var. Buna önlem de alınamaz. Biz TOKİ’ler teslim edilince fiyatlar düşecek dedik. TOKİ’ler teslim edilmeye başlayınca diğer evleri yıkmaya başladılar. Biz emlakçıların işinde tat tuz kalmadı. Her gün fiyatlar artıyor. Neye zam gelse, daire fiyatlarını artırıyorlar. Bu durumdan bıktık. Bir inşaatın maliyeti 500 bin TL iken şuan 700 bin TL’ye çıktı” dedi.

“ÖĞRENCİLER GELİNCE FİYATLAR DAHA DA ARTACAK”

Okulların açılmasıyla birlikte ev kiralarının da artacağını vurgulayan Başkan Albayrak; “Bir de okullar açılıyor. Öğrenci sezonu başlıyor. Öğrenciler gelince fiyatlar daha da artacak. Çünkü çoğu öğrenci ev tutuyor. Elazığ’da 50 bine yakın öğrenci var. Nereden baksanız 10 bin öğrenci ev kiralıyor. Şu an Elazığ’da en düşük bir daire 500 bin lira olmuş. Bir adam yıllarca çalışsa o evi alamaz. Fiyatlar hemen hemen her gün değişiyor. Gelen müşteriler artık bir an önce bir ev bulup geçelim diyor. Hem ev fiyatları çok yüksek hem de banka faizleri çok yüksek. O yüzden almaya güçleri olmadığı için kiraya çıkıyorlar. Eğer banka faizleri bu kadar yüksek olmasaydı, vatandaş kiralık eve gireceğine kendi evine girerdi” ifadelerini kullandı.

“İNTERNET SİTELERİ ESNAFI EZİP GEÇİYOR”

Sözlerini sürdüren Başkan Albayrak; “TOKİ merkeze uzak yerlere ev yaptı. İnsanlar oraya taşınmak istemiyor, merkezde kalıyor, TOKİ’deki evini kiraya veriyor. TOKİ evleri de çok pahalıya kiraya veriliyor. Vatandaşlar öyle pahalı verilen evlere girmesinler. Eğer ben gidip 800 liralık eve bin 200 lira kira verirsem, yanındaki adam da 800 değil bin 200 lira kira ister. Piyasa zaten bu şekilde artıyor. Bunun yanı sıra internet siteleri, bizi bitirdi. İnternet siteleri esnafı ezip geçiyor. Biz emlakçılar evlere fiyat biçiyoruz. Ona göre kiralık ya da satışa çıkartıyoruz. İnternet siteleri öyle değil. Kafasına göre fiyat biçiyorlar. Ederi budur demiyorlar. Dünyanın parasını alıyor. İnternet sitesinde bilirkişi olmadığı için istedikleri gibi fiyat koyuyorlar. Ne yazdılarsa onu görüyoruz. Evi 800 TL değerinde olmayan kişiler internet sitelerindeki ev ilanlarına bakarak fiyat biçiyorlar. Orada o kötü eve bu kadar istiyorlar, bizim ev ondan güzel deyip yüksek fiyat istiyorlar. Ama biz emlakçılara ev gösterildiği zaman senin dairen bu kadar, fazlası olmaz diyoruz” diyerek internet sitelerine sitem etti.

“ŞİKÂYETLER ARTTI, DENETİM GEREKİYOR”

Kira artışlarındaki yüksekliğe dikkat çeken emlakçı; “Kira durumları şu anda biraz yüksek. Konutların tamamı teslim edildiğinde kiraların biraz düşmesini bekliyoruz. Deprem konutları yapılmasına rağmen halen istenilen düşüşler olmadı. Kiralar normalin üstünde. Bu konuda bize ciddi anlamda şikâyet çok geliyor. Şikâyetler arttı denetim gerekiyor.  Ev sahipleri kira fiyatlarını daha fazla artırmak için çeşitli bahaneler sunarak kiracıyı çıkartıp yeni kiracıya daha yüksek fiyattan evlerini kiralamak istiyor. Evler teslim edildikçe kiralık daireler artıyor. Bunun yanı sıra üniversitenin açılmasıyla birlikte kiralar da artacak. Depremden sonra o kadar konut yapılmasına rağmen halen daha fiyatlarda istenilen düşüş yaşanmadı. İnşallah bir an önce fiyatlar düşer” şeklinde konuştu.

“AYLARCA EV ARADIK AMA BÜTÇEMİZE UYGUN EV BULAMADIK”

Aylarca kendi bütçelerine uygun ev bulamadıklarını belirten vatandaş Emine Doğan; “Elazığ’da depremden sonra kiralarda ciddi anlamda bir artış oldu. Depremden önce bin lira olan kiraya çok fazla, öyle şey olur mu diyorduk. Şimdi ise bin lira bize çok iyi geliyor. Biz aylarca ev aradık, kendi bütçemize göre ev bulamadık. Çok eski hasar görmüş evler bile en az bin liradan kiraya veriliyor. Kendi bütçemize göre ev bulamadığımız için yaz boyunca hasarlı evde oturmak zorunda kaldık. Tek umudumuz TOKİ evlerinin bitmesiydi. Herkes TOKİ’ler tamamlanıp teslim edilirse, kiralarda düşüş olacağını söylüyordu. Ne yazık ki kira fiyatları halen daha aynı. Hatta git gide fiyatlar yükseliyor” ifadelerini aktardı.

“DÖKÜLEN EVE 800 TL KİRA İSTEDİLER”

Her evin farklı bir değeri olması ve kira fiyatlarında bir çözüm bulunması gerektiğini ifade eden Müzeyyen Sarıdoğan; “Ben üniversite öğrencisiyim. İl dışından geldim. Depremde evimiz hasar gördü. Ev arayışına çıktık ama bir türlü ev bulamadık. Bir gün internetten bir ilana denk geldik. Eve bakmaya gittiğimizde ev bildiğiniz dökülüyordu. Amca ısrarla burası hasarsız size uyguna vereceğim dedi. Uygun dediği de 800 TL. Biz öğrenciler için 800 TL çok para. Elazığ’da kiralar çok yüksek. Buna bir çözüm bulunması lazım. Her evin bir değeri olması gerekiyor. Depremden sonra fırsatçılık başladı. Depremin etkileri halen daha devam ediyor. Yıkımlar bile henüz bitmemiş. Umarım şehir bir an önce eski haline gelir. Tüketicilerin ev sahiplerine koz vermemesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

“KİRAMA BİR YILDA 4 DEFA ZAM GELDİ”

Kirasının 800 TL’den bin 350 TL’ye çıktığını vurgulayan Fırat Aslan; “Elazığ’da kiralar normal fiyatların çok üstünde. Tabi her ev sahibi evini çok pahalıya kiraya vermiyor ama geneli çevreye bakarak kirasını belirliyor. Bu çok yanlış. Acaba benim evim bu kadar ediyor mu? Kendilerine bir sorsunlar. Komşum bu kadara verdi ben niye daha düşük vereyim diyorlar. Ama bazıları da evim bu kadar etmiyor değeri budur diyor. Depremden sonra ev sahibim kiraya yılda 4 defa zam yaptı. Her aradığında internetten baktım; o çevredekiler bu kadar fiyat biçiyorlar ya veririsin ya çıkarsın diyor. Çok şükür depremden önce sözleşme imzalamıştım. Sözleşme olmasaydı belki de çıkarmıştı beni. Daha önce 800 TL kira veriyordum şimdi ise bin 350 TL kira ödüyorum. Yaptıkları düpedüz vicdansızlık” dedi.

Kaynak: Fırat Gazetesi / Aysun Çetin