Ehliyetinizi ve kimlik kartınızı çipli hale getirmek için ne yapmalısınız
Bir taraftan milyonlarca vatandaşı ilgilendiren kimlik ve ehliyet yenileme işlemi sürerken, bir taraftan da ehliyeti kimlik kartına entegre etme uygulaması devreye alındı. Peki ehliyetinizi ve kimlik kartınızı çipli hale getirmek için ne yapmalısınız? İki kartın birleştirilmesi nasıl olur? İşte tüm ayrıntılar...
İçişleri Bakanlığı 21 Eylül’de ‘hayat kimliğinle kolay’ uygulaması başlattı.
Uygulama ile yeni nesil sürücü belgelerindeki (ehliyet) bilgiler, çipli kimlik kartlarına entegre ediliyor. Böylelikle vatandaşların, yanlarında ayrıca ehliyet bulundurma zorunluluğu ortadan kalkıyor.
Bu uygulamayı duyan vatandaşlar, detaylarını çok da fazla araştırmadan nüfus müdürlerine akın etti. Aşırı yoğunluğun oluştuğu nüfus dairelerine, ilk hafta 120 bin kişi başvurdu.

ÇİPLİ KARTIN AVANTAJLARI
Yeni kimlik kartının üzerinde bulunan çip (yonga); TC kimlik numarası, adı, soyadı, anne adı, baba adı, doğum yeri ve tarihi, cinsiyeti, medeni hali, kan grubu, dini, veriliş tarihi, kart seri numarası, belgenin geçerlilik tarihi ile kişiye özgü biyometrik verileri içeriyor.
Akıllı kart şeklinde tasarlanan bu kartlar, kopyalanmasını önleyen ve kart içinde bulunan bilgilerin değiştirilmesini engelleyen güvenlik önlemlerine sahip.
Kimlik kartındaki bilgiler elektronik olarak tutulduğundan, elektronik ortamda yapılan sağlık gibi bir çok hizmete erişim hem hızlı hem de daha güvenli oluyor.
Nüfus cüzdanından farklı olarak çipliler, banka kartı boyutunda üretildi.
Mavi rengin erkeği, pembe rengin kadını simgelediği renk ayrımı ortadan kalktı, tüm kartlarda turkuaz rengi kullanıldı.
Vizesiz seyahat anlaşması olan ülkeler için pasaportsuz yolculuk imkanı tanıyor.