İzmir Büyükşehir Belediyesinden ödenek ve sözleşme feshi iddialarına cevap

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZBETON'un Elazığ'da yapımını üstlendiği okul inşaatının ödenek krizi nedeniyle durdurulduğunu ve hukuki sürecin başlatıldığını açıkladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesinden ödenek ve sözleşme feshi iddialarına cevap

İzmir Büyükşehir Belediyesi, iştiraki İZBETON’un Elazığ’da üstlendiği okul inşaatının ödenek krizi nedeniyle durdurulmasına ve yüklenici firma tarafından haciz işlemi başlatılmasına ilişkin iddialara açıklık getirdi.

İZBETON ve Yüklenici Firma Arasında Gerilim

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, Arin Yapı İnşaat Anonim Şirketi ve Zanew İnşaat Madencilik Sanayi Ticaret Anonim Şirketi İş Ortaklığı tarafından 26 Ocak 2024 tarihinde İZBETON'a hakediş ödemelerinin yapılması talebiyle ilk ihtarname gönderildi. Bu ihtarnameyi, 14 Mart 2024'te ikinci bir ihtarname takip etti.

Elazığ İl Milli Eğitim Müdürlüğü ise 2 Nisan 2024'te, okul inşaatının ilerleme durumunun iş programının gerisinde kaldığını belirten bir yazıyı İZBETON’a iletti.

Hakediş Ödemeleri ve Sözleşme Feshi İddiaları

17 Mayıs 2024'te Zanew İnşaat’ın sahibi Abdullah Demirci, İZBETON yetkilileriyle yaptığı görüşmede, hakedişlerin bir kısmının ödendiğini, ancak kalan ödemelerin yapılacağını öğrendi. Buna rağmen Demirci, mevcut fiyatlarla işi tamamlamalarının mümkün olmadığını ve yaklaşık 50 milyon TL zarar ettiklerini belirterek sözleşmeyi feshedeceğini ifade etti. Firma sahibi, böyle bir durumda hukuki yollara başvuracağını ve inşaat alanında hiçbir imalat yapılmasına izin vermeyeceğini de dile getirdi.

İşin Hukuki Sürece Taşınması

Bu görüşmeden sonra firma, arabulucu aracılığıyla alacaklarını talep etti ve işi feshettiğine dair resmi yazı gönderdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ise 5 Ağustos 2024'te firmaya yeniden ihtarname göndererek imalatlara devam edilmesini talep etti ve 10 gün içinde çalışmalara başlanılmaması durumunda fesih işlemlerinin başlatılacağını bildirdi. 23 Ağustos 2024'te firmaya bir ihtarname daha gönderilerek fesih işlemleri resmen başlatıldı. Elazığ İl Milli Eğitim Müdürlüğü de bu süreçle ilgili bilgilendirilerek mevcut durumun tespit edilmesi için fenni mesuller görevlendirildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden Son Durum Açıklaması

İzmir Büyükşehir Belediyesi, "şu anda işin hukuki zeminde devam ettiğini ve sahada herhangi bir faaliyet olmadığını belirtirken, ödenek krizi ve yüklenici firmanın iddiaları üzerine başlayan bu süreç, ilgili tarafların anlaşmazlığı çözememesi nedeniyle hukuki bir boyuta taşındı." ifadelerini kullandı.