Karşıyaka Mahallesi sakinlerinden vekillere sitem!
Karşıyaka Mahalle sakinleri, sorunlarını dile getirerek, mahallelerine yardımın çok geç gittiğini iddia etti.
Elazığ Fırat Gazetesi Aysun Çetin ve Remziye Kökburi'nin haberine göre Karşıya Mahallesinde ikamet eden vatandaşların konum olarak iyi bir yerde olmasına rağmen gelişip güzelleşmesi açısından bir adım atılmadığını aktaran mahalle sakinleri, mahalleler arası ayırım yapıldığını, yetkililerin sadece oy zamanı mahallelerine uğradığını söyledi. “Karşıyaka Mahallesi sadece lojmanlardan ibaret değil” diyen mahalle sakinleri; “Şu anda bütün mahalle kentsel dönüşüme razı ama ilgilenen yok” dedi. Vatanını seven ve devletine bağlı bir mahalle olduklarını belirten mahalle sakinleri, vekillerin mahallelerine uğramadıkları için vekillere sitem etti.
İlimizin merkez mahallerinden olan Karşıyaka Mahallesi sakinleri sorunlarını dile getirdi. Mahalleler arası büyük ayrım yapıldığını, mahallenin terk edilmiş bir mahalle olarak görüldüğünü ve sahipsiz olduklarını belirten mahalle sakinleri, gelişim adına bir tek adımın bile atılmadığını iddia etti. “Karşıyaka Mahallesi sadece lojmanlardan ibaret değil” diyen mahalle sakinleri; “Şu anda bütün mahalle kentsel dönüşüme razı ama ilgilenen yok. Mahallemizde sadece lojmanlar kentsel dönüşüme koyulmamalıydı. Evler çok eski. Bizim mahalle diğer mahallelere göre gelişmekte geri kaldı. Yollarımız hep çukur. Karşıyaka Mahallesi kaderine terk edilmiş. Kentsel dönüşüm istedik tamam dediler ama 6 yıldır kentsel dönüşüme giren mahallede bir gelişme yok. Yetkililer mahallemize el atsın ”ifadelerine yer verdi.
“ŞAHİN ŞERİFOĞULLARI KARŞIYAKA MAHALLESİ İÇİN DEĞERDİR”
“Mahallemizde kolay kolay ilerleme olmuyor” diyerek sözlerine başlayan Karşıyaka Mahalle Muhtarı Ruhi Demirbaş; “Karşıyaka Mahallesi gariban mahalledir. Bizim vatandaşımız; halkını vatanını seven devletine bağlı olan insanlardır. Taleplerini isteklerini iletirken devletimizi ve devlet büyüklerimizi düşünerek hareket ediyorlar. Vatandaşına karşı da aynı doğrultuda hareket edildiğini görüyorum. Özellikle Başkanımız Şahin Şerifoğulları Karşıyaka Mahallesi için çok çalışıyor. Karşıyaka Mahallesi Şahin Başkanın hakkını ödeyemez. İlk göreve başladığımız zamandan itibaren yanımızda olacağı sözünü vermişti ve sözünü de tutuyor. Şahin Başkan kentsel dönüşüm yapacağım dedi ve yaptı. Şahin Şerifoğulları Karşıyaka Mahallesi için değerdir. Ben mahalle muhtarı olarak mahallenin sıkıntısını, isteklerini ilettiğimde hep olumlu cevap aldım. Sağ olsun devletimiz her zaman babalığını gösteriyor” ifadelerini kullandı.
“MAHALLEMİZ KONUM OLARAK ÇOK GÜZEL BİR YERDE”
Mahallelerinin konum itibariyle çok güzel bir yerde olduğuna vurgu yapan Muhtar Demirbaş; “Mahallemiz; çevre yolu, terminal, hava alanı ve şehir merkezi oldukça yakın ve cazip bir konumda. Böyle güzel ve cazibeli mahallemiz neden gelişmesin? Diyoruz. Engelleri ortadan kaldırmak için talep edeceğiz. Fikirlerimizi isteklerimizi sunacağız. Bu şekilde ancak ilerleme olur. Yapılan TOKİ’nin arka kısmında daha güzel ve yapılması gereken yerlerimiz var. İnşallah Şahin başkanım bura için verdiği vaatleri de yerine getirecektir. Bugüne kadar taleplerimizi içtenlikle dinledi. Yapılanma sürecimiz zorlu ve yorucu oluyor. Büyük deprem gördük. Birçok insanımız evsiz kaldı her şeyini kaybedenler oldu. Bu şehir çok hasar aldı. Fakat bugün bu durumda olmamıza da şükürler olsun diyorum. Şehir olarak baştan yapıma başlandı. Hem sönen ocaklarımız kuruluyor hem de yaralarımız sarılıyor. Allah devletimize zeval vermesin” şeklinde konuştu.
“MAHALLEMİZİN GERİ KALAN TARAFI DA KENTSEL DÖNÜŞÜME SOKULSUN”
Karşıyaka Mahallesi’nin kentsel dönüşümünden memnun kaldıklarını ifade eden Muhtar Demirbaş; “Evleri kerpiç olan insanlar kentsel dönüşüm ile daha temiz güzel evlere sahip olacak. Yalnız şu durum da var, her şeyi devletten beklemek olmaz. Devlet babalık yapıyor inkar edilemez. Fakat bizimde vatandaş olarak sorumluluk bilincinde olmamız gerekiyor. Bizimde elimizde olanı vermemiz gerek. Genel anlamda bizlere söylenen şikayetler, sadece evlerin biraz küçük olmasıdır. Tek tip yapılması daha uygun olacaktı. En azından herkes hakkını bilir razı olurdu. Evlerin yapılarının büyük olması arzusu var herkeste. Sağlamlık, yapı ve dekor itibariyle herkes çok memnun” dedi.
“DEPREMDE VEKİLLERİMİZİ MAHALLEMİZDE GÖREMEDİK”
Muhtar Demirbaş; “Depremin olduğu andan itibaren kimlerin bizimle olduğu açıkça belli. Vekillerimiz hiçbir zaman belediye başkanımız kadar vatandaşla ilgilenmedi. Bakanlarımız bizlerin yanında oldu. Her an irtibat halinde olduğumuz ise Belediye Başkanımızdı. Vekillerimizi burada göremedik maalesef. Gönül isterdi ki tüm vatandaşların bir araya getirilip; bilgi vermelerini birebir görüşmelerini ama olmadı. Yapı belirlemesinde ilgilenseler bundan sonra belki olumsuz görülen yerler olumluya çevrilebilir. Yan arsa da on tane kerpiç ev yan yana. Bunlar yıkılıp daha büyük ve geniş alanlar elde edilebilir. Şuan o evlerde, ağır hasarlı olduğu halde yaşayan insanlarımız var. Kredi çekip yıllarca ödeyen insanlar var. Kredi ile aldıkları evleri kaybettiler. Bu durumda olan, zor durumu yaşayanlara da bir şey yapılmıyor. Allahtan gelmiş diyoruz. Fakat diğer kısımda şunu değerlendirecek olursak; mahalle sakinleri ile irtibat halinde olsunlar, dertleri kendileri de dinlesinler istiyorum” ifadelerini aktardı.
“KARŞIYAKA MAHALLESİNE HİZMET GEÇ GELDİ!”
Hizmetin, Karşıyaka Mahallesine geç gittiğini iddia eden Muhtar Demirbaş; “Geçtiğimiz dönemlerde mahallemiz ile ilgilenen zaten olmamıştı. Şimdi de görüyoruz ki, Karşıyaka Mahallesine hizmet geç geliyor. Geçmiş dönemlerde bu ilerlemeler yapılmış olsaydı şimdi Karşıyaka Mahallesi bambaşka halde olurdu. Depremden sonra bir şeyler olsun yapılsın denildi. Fakat bu çalışmalar eskiden olmalıydı taleplere geçmişten cevap verilmeliydi. Mahallemizin güzel olmasını ve gelişmiş halde olmasını mahalleli olarak çok istiyoruz. Taleplerimiz ile ilgilenmediler, son yıllarda kentsel dönüşüm ile adımlar atıldı. Daha güzel olacağına inancım sonsuz. Devletimizin vatandaşını yalnız bırakmadığını hepimiz gördük. Bundan sonra geri bırakılmış mahallelerin diğer mahalleler seviyesinde olmasını istiyoruz. Karşıyaka Mahallesine değecek her el bizler için umut oluyor” diyerek sözlerini noktaladı.
“VATANDAŞLAR, BELEDİYE TARAFINDAN YANLIŞ YÖNLENDİRİLDİ”
Karşıyaka Mahallesi’nde yapılan TOKİ’leri belediye başkanının başarısı olarak gösteren Karşıyaka mahallesi sakini; “Burası 1969 yapımı subay lojmanları olarak yapılmıştı. Binalar o kadar eskimişti ki bodrumlara girdiğin zaman kolonlardan parça atmaya başlıyordu. Şansa belediye başkanı geldi burayı kentsel dönüşüme sokacağız dedi. Kentsel dönüşüme soktu. Depremde üstüne gelince buranın yıkımı hızlandırıldı. Çok iyi oldu. Bu belediye başkanımızın başarısı. Sonuçta o onaylamasa imza atmazsa olmayacaktı. Bu işte öncülük eden belediye başkanımızdı. Burası daha önceden küçüktü. Şu anda 2+1’lere küçük diyorlar ya, eskisi de saray değildi. Eski halini unutup yeni halinden memnun olmuyorlar. Daireler yapılırken de sordular. 3+1 mi istiyorsunuz 2+1 mi diye. Ona göre ya dairelerine karşılık daire ya da ücret vererek 3+1 i seçeceklerdi. M² birim fiyatına göre ücret ödenecekti. Tam bilmiyorum ama duyduğuma göre belediye tarafından da vatandaşlar yanlış yönlendirildi. 3+1’ler için çok para alınacak demişler. Onun için vatandalar 2+1’i seçmiş. Böyle bir yanlış yönlendirme olmuş” ifadelerini kullandı.
“ESKİ YAPILAR KÜÇÜK VE BASIKTI”
Sözlerini sürdüren mahalle sakini; “Karşıyaka TOKİ’ lerde oturan vatandaşlarımız kıyaslama yapıyor. Yemişlikte, Çatalçeşme veya Zarfan Mahallelerinde yapılan TOKİ’ ler daha iyiymiş. Onlar tabi ki daha güzel olacak. Burası kentsel dönüşüm. Fark vermeden eski evin yıkılmış, yerine temiz, daha sağlam bir ev yapılmış. Devlet senden hiçbir şey istemiyor. 50 yıllık daireyi yıktı yerine sıfır, ısı yalıtımlı, asansörlü, doğal gaz, çöp sistemli yeni bir ev yaptı. Yalıtımı taş yönlü, dış cephe kaplamalı ve çatılı bir ev vermiş. Eski yapılar çok kötü durumdaydı. 69 yapımı idi. Daireler küçük ve basıktı. Eskiden burada nerden baksan en fazla 100 ağaç ya vardı ya yoktu. Şimdi 3 bin ağaç diktiler. Yeşil alan yoktu, yeşil alan yaptılar. Çocuk parkı yoktu, çocuk parkı yaptılar. Halı sahası, voleybol sahası, basketbol sahası ve kadınlar için sosyal aktivite yerleri yapıldı. Bunların hepsi o kadar hızlı bir şekilde yapılıp teslim edildi ki şikâyet edecek hiçbir tarafı olmadı. Ufak tefek eksiklikler oldu ama bunlarda zaten normal şeyler” dedi.
“DEMİR YOLU MAHALLENİN ORTASINDAN GEÇİYOR, KAZALAR VE ÖLÜMLER OLUYOR”
Karşıyaka Mahallesine hizmetlerin çok geç gittiğini iddia eden mahalle sakini; “Karşıyaka Mahallesi sadece lojmanlardan ibaret değil. Sadece lojmanlar kentsel dönüşüme koyulmamalıydı. Mahallemiz gerçekten çok eski bir mahalle. Evler çok eski. Kerpiç, küme evler çok. Bizim mahalle diğer mahallelere göre gelişmekte geri kaldı. Mahallemiz kaderine terk edilmiş. Gelişmesi için kimse bir adım atmıyor. Hizmet elbette oluyor ama bir Abdullahpaşa, Bahçelievler mahallelerine yapılan hizmet gibi değil. Gelen hizmetlerde çok geç geliyor. Hizmetler her zaman mahalleler arasında ayrım yapılarak yapılmıştır. Abdullapaşa Mahallesinde oturan vatandaşların Karşıyaka Mahallesinde oturan vatandaşlardan bir farkı yok. Hepimiz insanız yani. Yapılan hizmetler bütün mahallelere eşit bir şekilde yapılmalı. Karşıyaka Mahallesinin yolları çamurdan geçilmiyor. Demir yolu halen daha mahallenin ortasından geçiyor. O demir yolunda hâlâ daha kazalar, ölümler oluyor. Öncelikle bunlara bir çözüm bulmaları lazım” ifadelerini kullandı.
“MAHALLELER ARASINDA AYRIM YAPILIYOR”
“Mahalleler arasında ayrım yapılıyor” diyerek sözlerini sürdüren mahalle sakini; “Mahallemize kötü gözle bakıyorlar. İmkânlar vardı da biz mi kullanmadık? Devlet, lojmanlarda nasıl imkân sunduysa, mahallenin diğer tarafına da o imkânı sunması gerek. Elit kesime, hizmet daha çok gidiyor. Adamı olan yere hizmet daha çok gidiyor. Herkes bu şehrin evladı. Ayrım yapılmadan bütün mahallelere aynı şekilde hizmet verilmeli. Mahalleler arası yapılan hizmet kesinlikle eşit değil. Mahalleler arasında ayrım yapılıyor. Karşıyaka; merkez mahalle, konumu güzel, hava alanına ve otogara yakın ama gelişmiyor. Mahallemize hizmet çok geç geliyor. Yollarımız yapılsın istiyoruz. Eski yapılar yıkılıp yerine yenileri yapılmalı. Hem görüntü olarak temiz, güzel olur hem de vatandaşlar evlerinde rahat bir şekilde kalır” şeklinde konuştu.
“EVLER ÇOK ESKİ VE BÜYÜK RİSK TAŞIYOR”
Karşıyaka Mahallesinde evlerin çok eski ve büyük risk taşıdığını belirten Tahir Güler; “Biz vekillerimizden bir şey görmedik. Mahallemize uğradıkları bile yok. Ama belediye başkanımızdan memnunuz. Gelip sorunlarımızı dinleyip çözüm aramaya çalışıyor. Küme evlerde kalıyorum. Lojmanlar gibi kentsel dönüşüme girmesini istiyoruz. Evlerimiz çok eski. Kentsel dönüşüme girse çok güzel ve temiz olur. Bir de sağlam olur. Belediye başkanımıza kentsel dönüşüme girmesi için talepte bulunduk. Onun sözünü de aldık, inşallah biran önce yapılır. Deprem bölgesinde yaşıyoruz. Evler çok eski yapılar, büyük risk taşıyor. Belediye başkanımız daha önce lojmanlar için söz vermişti o sözünü yerine getirip, lojmanları baştan sona kadar yeni yapılara kavuşturdu. Bizim de evlerimizi yapacağını umut ediyoruz. Bu küme evler bu mahalleden kalkarsa mahallemiz çok da güzel bir görünüme kavuşacaktır. Belediye başkanımızdan taleplerimiz bunlardır. Yeter ki yapılsın farkı ne ise onu vereceğiz zaten. Yapılırsa temiz ve sağlam bir evde oturmuş oluruz” dedi.
“KARŞIYAKA MAHALLESİ, SADECE LOJMANLARDAN İBARET DEĞİL!”
Mahalle olarak kentsel dönüşüme razı olduklarını fakat ilgilenenin olmadığını iddia eden Yeter Çoşkun; “Şu anda bütün mahalle kentsel dönüşüme razı. Ama ilgilenen yok. Karşıyaka Mahallesi 6 yıldır kentsel dönüşüme girmiş. Bir tek lojmanlar mı Karşıyaka Mahallesi? Mahallemizde çoğu yapı teneke evler. Benim oturduğum ev 55 yıllık bir ev. İnşaatçı olduğum için kendi evimi elimden geldiğince tamir etmeye çalışıyorum. Ama herkes kendi evini kendisi tamir edemiyor. İlimiz fay hatları üzerinde. Deprem bölgesinde yaşıyoruz. Daha önce de belediye başkanımıza seslenmiştim. Mahallede en sağlam ev benim. Gelsinler kentsel dönüşüm için evini ilk terk eden de ben olurum. Benim evim sıfır hasar. Başkanımız bu mahalleyi bu teneke evlerden kurtarsın, kentsel dönüşüme soksun daha fazla bu süreyi uzatmasınlar. Zaten 6 yıldır kentsel dönüşümde. Kaç yıldır başlayacağız deyip duruyorlar. Ne zaman başlayacaklar?” dedi.
“VEKİLLERİMİZDEN ŞİKÂYETÇİYİZ!”
Belediye başkanını çok sevdiklerini fakat vekillerden şikâyetçi olduklarını aktaran Çoşkun; “Biz başkanımızı gerçekten seviyoruz. Başkanımız artık bu kentsel dönüşüm kapsamında mahallemize bir el atsın. Burada garanti 300 daire kentsel dönüşüm için bekliyor. Ağır hasar almış evlerde halen daha yaşayan vatandaşlarımız var. Karşıyaka demek sadece lojmanlar demek değil. Yazık günah bu mahalleliye. Şimdi lojmanlar kentsel dönüşüme girdi. Çok güzel yapıldı teslim edildi ama bu mahalle lojmanlardan önce kentsel dönüşüme girdi. Lojmanlar 40 yıllık evlerdi. Burası ise 60 yıllık evler. Bir an önce ilgililerin olaya el atması lazım. Bu mantıklı mı? Mahalleli olarak hadi lojmanlar öncelikli olsun dedik, rıza gösterdik ama mahalleye artık bir el atsınlar. Biz başkanımız çok seviyoruz. Ona karşı da bir isyanımız hiç olmadı. Ama vekillerimizden şikâyetçiyiz. Hani derler ya ölü bizim Allah rahmet eylesin. Şu an vekillerimiz o durumda” diyerek mahallerinin biran önce kentsel dönüşüme girmesi gerektiğini ifade etti. / Elazığ Fırat Gazetesi